Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво подаряват свекървите?

4
Снимка: Радио Варна

По накитите някога определяли социалния статус на една жена. Колкото повече и от по-благородни метали са пафтите и пендарите, толкова по-богато е нейното семейство, най-вече това на съпруга й.

Пафтите се носели само от омъжени жени, след като ги получат като дар при годежа или сватбата си. Традицията позволява само на тях да носят метални накити. По време на моминството украшенията се изработват основно от мъниста.  Поради по-голямата повърхност за ювелирна обработка, пафтите имат  богато разнообразие на декоративните мотиви и сюжети. Най-често срещани са композициите от флората и фауната (пауни, гълъби, двуглави птици, змии).  Но на някои пафти могат да се видят цели библейски сцени .

Снимка

Днес всеки може да си купи реплики на старинни модели. Вече десет години по старите технологии работи Огнян Пендичев от Плевен. Той е наследствен занаятчия – златари били и баща му, и дядо му. Споделя обаче, че вече не всичко се изработва по начина, както някога го правели куюмджиите - така наричали едно време майсторите -златари. Накитите са правят почти "серийно" и не от сребро, а само се посребрява.

За Радио Варна Огнян Пендичев разказа,  че интересът към тях нараства. Изпращал дори за Америка накити. Идва във Варна за седми път и добре познава пазара.  Габриела Гаврилова разговаря с него, докато той продължаваше да изработва накит на изложението в Морската градина.

Изработката на накити в началото бе хоби за мен. Но след това прерасна в основно за мен занимание.

Какво най-често се търси?

Най-много - пафти. Но и всичко, свързано с народните носии.

Какво е обяснението според Вас?

 Връщаме се към корените си. Изработвам пафти от различни етнографски области.
Кои са характерни за района на Варна? Тук има много преселници.
Има много изселници от Тракия и затова точно тракийските най-много се продават. Пафтите са с извити нагоре краища и център по средата. Релефни са - има Жар птица, сцени от Благовещение...
Аз правя копия на старинни модели. Търся от аукциони, частни колекции, музеи. Свалям "отпечатъци" и правя копия. Има много етапи... Използвам сребро, за да ги посребря, не правя изделия от сребро, защото са скъпи ...
Кой купува накити сега?
Купуват. В този сезон във Варна има много туристи и купуват. Търсят и хора от славянските държави, западни туристи не се впечатляват...

Каква е технологията за изработка на накити сега и преди векове разказва Огнян Пендичев:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05