Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бабините черги влизат в дома ни?

4
Снимка: Радио Варна

На съвременното в изработката на тъканите черги залага Росица Станева от Варна. Използва само естествени материали. На нейния стан са сядали стотици хора, които искат да опитат как нашите баби са изтъкавали и дрехи, и черги, и завивки. Тя е зад хоризонталния стан вече 8 години, била е ученичка на Дария Апостолова, а преди това е завършила и приложни изкуства, където тъче на вертикален стан. Според нея е важно да се продължи и съхрани българската традиция в тъкачеството. Затова и с удоволствие показва занаята на хората, които минават в Морската градина и питат как се преплитат нишките.

Интервю на Габриела Гаврилова:

И двата стана имат своята сложност и прецизност, но на мен ми е по-лесно да тъка на хоризонтален.

Вашата баба на какъв е тъкала?

Не зная дали изобщо е тъкала, аз не съм я виждала. Това е вътрешна потребност, любов, която при мен се появи с времето.

На Вас остава ли ви време за почивка, защото около нас има десетки чанти, още повече черги, които са в различни нюанси, а това отнема време?

 Отнема много време, но самото желание и любов те карат да се занимаваш все повече и се увличаш. Да, няма време за почивка, освен времето за сън.

Още повече че, след като тъканта се свали от стана, има още много обработки.

Така е. Примерно една торбичка докато се завърши, докато се направят шнурчетата и се зашие, това отнема повече време, отколкото да се изтъче.

Колко хора са сядали вече на този стан?

Когато съм на изложение, много хора имат желание да го направят. Те са много внимателни и почти не се е случвало да скъсат нишки. Но когато човек се учи, това е от първите неща - да скъсаш нишката.

А Вие как се научихте да насновавате стана?

Техниката вече е много напреднала и давам в цех, където насновават кросното. След това сама го монтирам на стана. Правя вдяването в нищелките, което е по различен начин за отделните техники.  Но едно време нашите баби всичко са правели сами. Много труд, много бавно. Предимството днес е да се използва механика, защото забравяш за кросното за много дълго време.

Всичко това е памук?

Да! Всичко е естествен материал. Всичко е изтъкано от вълна. Всичко е направено ръчно.  И е българско. Вълната е от дарака във Вълчи дол.

А кой купува?

Българи, които живеят в чужбина. Хора, които са ценители и си го отнасят за спомен. За средния българин това е малко скъп продукт, защото всичко е ръчно, всичко е естествен материал и за нашия стандрат е скъпо. Но човек, който знае, че това е почти вечно, го цени.

Аз се опитвам да направя всичко по-съвременно, за да може да влезе  във всеки един дом.


Още за навиването на конците върху кросното и как се "влиза" в стана може да чуете от интервюто с Росица Станева : 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05