Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бабините черги влизат в дома ни?

4
Снимка: Радио Варна

На съвременното в изработката на тъканите черги залага Росица Станева от Варна. Използва само естествени материали. На нейния стан са сядали стотици хора, които искат да опитат как нашите баби са изтъкавали и дрехи, и черги, и завивки. Тя е зад хоризонталния стан вече 8 години, била е ученичка на Дария Апостолова, а преди това е завършила и приложни изкуства, където тъче на вертикален стан. Според нея е важно да се продължи и съхрани българската традиция в тъкачеството. Затова и с удоволствие показва занаята на хората, които минават в Морската градина и питат как се преплитат нишките.

Интервю на Габриела Гаврилова:

И двата стана имат своята сложност и прецизност, но на мен ми е по-лесно да тъка на хоризонтален.

Вашата баба на какъв е тъкала?

Не зная дали изобщо е тъкала, аз не съм я виждала. Това е вътрешна потребност, любов, която при мен се появи с времето.

На Вас остава ли ви време за почивка, защото около нас има десетки чанти, още повече черги, които са в различни нюанси, а това отнема време?

 Отнема много време, но самото желание и любов те карат да се занимаваш все повече и се увличаш. Да, няма време за почивка, освен времето за сън.

Още повече че, след като тъканта се свали от стана, има още много обработки.

Така е. Примерно една торбичка докато се завърши, докато се направят шнурчетата и се зашие, това отнема повече време, отколкото да се изтъче.

Колко хора са сядали вече на този стан?

Когато съм на изложение, много хора имат желание да го направят. Те са много внимателни и почти не се е случвало да скъсат нишки. Но когато човек се учи, това е от първите неща - да скъсаш нишката.

А Вие как се научихте да насновавате стана?

Техниката вече е много напреднала и давам в цех, където насновават кросното. След това сама го монтирам на стана. Правя вдяването в нищелките, което е по различен начин за отделните техники.  Но едно време нашите баби всичко са правели сами. Много труд, много бавно. Предимството днес е да се използва механика, защото забравяш за кросното за много дълго време.

Всичко това е памук?

Да! Всичко е естествен материал. Всичко е изтъкано от вълна. Всичко е направено ръчно.  И е българско. Вълната е от дарака във Вълчи дол.

А кой купува?

Българи, които живеят в чужбина. Хора, които са ценители и си го отнасят за спомен. За средния българин това е малко скъп продукт, защото всичко е ръчно, всичко е естествен материал и за нашия стандрат е скъпо. Но човек, който знае, че това е почти вечно, го цени.

Аз се опитвам да направя всичко по-съвременно, за да може да влезе  във всеки един дом.


Още за навиването на конците върху кросното и как се "влиза" в стана може да чуете от интервюто с Росица Станева : 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15