Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудно ли е да си българин в Дания?

Мария Паравичини
Снимка: Радио Варна

Морето -  бряг и за срещи с хора. Една от тези случайни срещи на плажа край Варна  е с Мария Петрова – Паравичини. Българка, родена в София, но от 2003 година живее в Дания. Неправдите, с които се сблъсква у нас, са причина да напусне професията си – журналист в телевизия и да отиде да търси по-добър живот навън. В Дания среща италианец, за когото се омъжва. Ражда две деца, които днес говорят 4 езика. Единият български, на който умеят и да пишат, защото майката държи на това.

Мария не пожела да бъде снимана, но с радост застана зад децата си /на снимката/, с които бяха заедно на плаж край Варна.

За живота й в Дания - тя разказа...

Аз, като вас, бях журналист. Завършила съм журналистика в Софийския университет. Сблъсках се с някои неправди в журналистическия бранш. В телевизията,  в която работех дойдоха да работят хора, които нямаха образование, но имаха връзки. И аз реших да отида в друга държава, като babysitter / детегледачка/ и там се запознах с моя съпруг. Той е италианец. Ожених се и останах там в Дания, без да съм го планирала. Сега уча за зъболекарска сестра.

Трудно ли е?

За човек, който е чужденец в друга държава, е много трудно да си намери работа, да се задържи, да се докаже. Трябва два пъти повече да покаже това, което умее,  за да е на нивото, на което всички искат да живеят един спокоен живот.

В Дания, ако не си учил и завършил там, нямаш големи перспективи. Иначе винаги можеш да си намериш работа в сектор, който не е желан за тамошните жители – сервиз обслужване, гледане на стари хора. За това по-лесно се намира работа, отколкото примерно в детска градина, където не се изисква специално образование за помощник педагог. Там всички датчани могат да си намерят работа дори без образование и е желана професия, тъй като не се изисква образование, работата е от 8 до 16 часа, не  е на смени.

Иначе за останалите професии човек трябва да има образование завършено там и практика. Знам, че и там има връзки и там има хора, които получават длъжност, ако познават някой. За тях е много по-лесно, но има една разлика. Там хората, които наистина могат никога няма да останат без хляб и никога няма да бъдат изхвърлени, поради неудобство на  някои други личности, докато в България това става за съжаление.

Т.е.кадърните си тръгват за сметка на връзкарите – грубо казано.

Да. Но там винаги ще си намерят място. Тези, които могат и наистина имат талант няма да останат без работа в Дания, независимо от всичко. Никога няма да ги уволнят без причина.

Иска ли ви се този живот, който имате в момента, да бъде тук в България, а не извън граница?

Разбира се.Аз предпочитам да живея тук, защото ние имаме много красива природа, много хубави хора. Имаме богата почва, четири сезона. България е много красива държава и много богата, ако се управлява както трябва.

Целият разговор с Мария Паравичини можете да чуете в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Баева: Стомашните неразположения през лятото са най-често от развалена храна

През юли във Варна и областта не се отчита повишаване на случаите на стомашно-чревните неразположения, но ентероколитите остават най-високия брой при заболяванията в сравнение с останалите, сочи седмичната информация на Регионалната здравна инспекция във Варна. При високи температури на въздуха храната се разваля много бързо, особено ако не са..

публикувано на 29.07.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10