Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз фест "Варненско лято" за 27-ми път под звездите

Музиканти от Европа и Америка ще нагреят въздуха в Английския двор на Археологическия музей на 28 и 29 юли. Номинираният за „Грами“ Чико Фрийман и Бартош Дворак квартет са специалните гости тази година.

Два пъти номинираният за „Грами“ саксофонист Чико Фрийман от САЩ идва със своето трио на Международния джаз фестивал „Варненско лято“. Очакваното и обичано от почитателите на джаза у нас морско събитие ще се проведе за 27-ми път под звездите в Английския двор на Археологическия музей този уикенд – на 28 и 29 юли. И в двете вечери ще има качествен фестивален джаз с музиканти от Полша, САЩ, Швейцария, Канада и Австрия.

Създателят и двигател на фестивала Анатолий Вапиров гарантира, че почитателите на свободната музика ще имат вълнуващо преживяване с много джаз фантазия и музикантски изпълнения от висока класа. Фестивалът се открива от Бартош Дворак квартет от Полша, воден от цигуларя Бартош Дворак – едно от ярките имена в полския джаз, водещ изпълнител в класациите на читателите на Jazz Forum за 2015, 2016 и 2017 г. Той ще свири с Пьотр Матушик – пиано, Якуб Дворак – бас, и Шимон Мадей – барабани – талантливи музиканти, които са познати и с композициите си. Чико Фрийман не се ограничава в музикалните жанрове и е свързал името си с ярки прояви на едни от най-интересните джаз групи и проекти в света. Той съчетава своите идеи с „чуждестранния звук“ на басиста Хайри Кенциг в по-интимнти проекти за дуо и трио. Във Варна ще го слушаме с неговото Чико Фрийман Екзотика Трио, в което влиза и перкусионистът Рето Вебер с екзотични перкусии, разбира се. Във втората фестивална вечер на сцената ще се качат David Helbock's Random Control от Австрия, водени от Дейвид Хелбок – пиано, електронни и перкусии. В триото с широк спектър инструменти и бийтбокс участва Йохан Бар, който свири на тромпет, пиколо тромпет, флигорна, туба, диджеридо, електронни и перкусии. Още по-интересно става, когато се включи и Андреас Брогер, който също сменя духовите инструменти според инвенцията. Своя джаз в същата вечер представят и Shuffle Demons от Канада. Определят композитора Ричард Ъндърхил, който свири на алт саксофон и изпълнява вокали,  като едно от най-интересните явления в канадския джаз. Той е човекът, който извежда този разчупващ рамките Bop Rap ансамбъл от улиците на Торонто до концертните зали в Канада.

Билетите за фестивала могат да се закупят на място 2 часа преди концертите. Цени на билетите: 28 юли - 20 лв., 29 юли - 15 лв. Билет за двата концерта - 30 лв. Билет за деца - от 10 до 14 години - 5 лв.

Международният джаз фестивал „Варненско лято“ 2018 се организира от Варненското джаз общество с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна и с подкрепата на Министерството на културата, Полският институт – София, Canada Council of the Arts – Канада и Радио Варна. Пълната програма на джаз фестивала можете да откриете тук: http://visit.varna.bg/bg/event/jazz_festival_17.html

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеят в Бяла представя уникална скулптурна изложба, вдъхновена от Черно море

Общинският културен институт /музей/ - гр. Бяла организира авторска изложба „ОГЪН МОРЕ“, представяща творчеството на скулпторката Гергана Фауст. Родена в София, в семейство на творци, Гергана Фауст израства закърмена с голяма любов към природата и като дете мечтае да стане алпинист. Но следването ѝ в УНСС в София, я отвежда в Швейцария, където след..

публикувано на 13.07.24 в 13:49

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“

Децата от киношкола „Братя Люмиер“ на Общински детски комплекс - Варна, защитиха своите проекти пред компетентното жури на Международния детски и младежки медиен фестивал „Арлекин“.  Доц. Юрий Дачев, драматург, театрален критик и режисьор връчи наградите за операторско майсторство за филма „Д-И-Ш-А-Й“ и за режисура за „Тръгваме ли?“ на Божана Станева и..

публикувано на 12.07.24 в 17:16

Два концерта в събота и неделя от международния фестивал „Трикси“ в Балчик

С конкурсна програма започна първият ден от международния фестивал на изкуствата “Трикси”. В рамките на три дни  Мелницата  е домакин на това артистично събитие, включено в културната програма на Община Балчик. Организатор е артцентър "Стринджендо" в лицето на Емил и Светлана Струнджеви. Музикалния форум, който започва своето начало от 2007 година,..

публикувано на 12.07.24 в 16:47

Варненската градска галерия представя ретроспектива на Николай Николов

Графики и рисунки на една от знаковите фигури в графичното изкуство на Варна и България са събрани в изложба ретроспекция по повод 20-годишнината от кончината на художника. Николай Николов (1950 - 2004 г.) - едно от признатите имена, оформили облика на българското графично изкуство през 80-те и 90-те години на ХХ век, ще бъде почетен с..

публикувано на 12.07.24 в 10:54

Пленер и джаз на Русалка

Традиционният художествен пленер на ВС "Русалка" се проведе от 1 до 10 юли. Години наред там гостуват майстори на четката и длетото като сем. Паневи, Владо Пенев, Иван Парасков, Джузепе Страдо, Самадага, Румен Статков, Гроздан Грозев, Радостин Дамасков, Борислав Данев, Анатолий Станкулов и много други известни автори.  Тази година в пленера участваха..

публикувано на 11.07.24 в 18:25

XVII Международен фотографски салон Варна на входа на Морската градина

Откриване - 13.07.2024 г., от 18:30 ч.  Площад "Антон Новак", вход на Морска градина, Варна. В експонираната на открито изложба ще бъдат представени 124 великолепни кадри, за да радват всички любители на фотографията, жители и гости на града. Изложбата може да бъде разгледана до 27 юли. Международен фотографски салон Варна е..

публикувано на 11.07.24 в 14:51

Варна е домакин на Еврохор 2024

Тази година Варна е един от домакините на Еврохор 2024 – проект на Европейската хорова асоциация, съвместно с Българския хоров съюз. Всяка година той се провежда в различна държава и има за цел да популяризира европейската хорова музика и да насърчи културния обмен в Европа. Хоровото събитие води началото си от 1982 г. и предлага възможност на млади..

публикувано на 11.07.24 в 14:45