Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиратството срещу книгоиздаването: кой ще спечели войната?

Близо 60 български издателства и книгоразпространители представят хиляди заглавия на  „Алея на книгата” във Варна. От 27 юли до 5 август морският град отново е домакин на най-голямата книжарница на открито в България.Това е поводът Светлана Вълкова да разговаря с Димитър Илиев – член на УС на Асоциация „Българска книга”:

Какви са проблемите, които стоят пред Асоциация "Българска книга" и респективно пред българското книгоиздаване?

Мога да посоча три, които са изключително тежки. Единият дълги години вече го обсъждаме: за ДДС-то върху книгите. Ние сме една от много малкото страни в Европа, в които има такава висока ставка на ДДС.

Но този проблем се обсъжда от много години и няма решение...

Много години се обсъжда и досега реално не е влязъл за някакъв дебат в парламента. Оправданията са най-различни, включително и от Министерство на финансите. Това в цифрово изражение изглежда така: Годишният оборот в книгоиздаването е 150 милиона лева. Това включва и учебниците. Макар че тази цифра може би вече е занижена дори - независимо от кризата издателският бизнес работи. Това означава над 20 милиона приходи от ДДС в бюджета, като нищо от тях не се връща обратно към книгите. Казвам "нищо", защото преди години беше приет стандартът за читалищните библиотеки и сега предстои да се приеме и такъв за училищните. 

Това е друга болна тема...

Да, стандартът за читалищните библиотеки не се спазва. Министерството на финансите съответно не залага тези суми в държавния бюджет и те не стигат и до Министерството на културата.

Колко пари трябва да се отпускат за тази дейност?

Стандартът за първите години, които изтичат следващата година, е 0,1% на глава от населението. Това са около 800 хиляди книги на година или, по нашите усреднени изчисления, около 8 милиона на година. 2018-а е първата година, в която Министерството на културата отпусна 1 млн. за книги. Сесията изтече вчера. Беше даден само 2-седмичен срок за кандидатстване. Това ме изуми, честно казано, защото ние от 4 месеца знаем, че се подготвят документите. Пускането на сесията в летния сезон за толкова кратко време беше...

Успяха ли библиотеките да кандидатстват със свои проекти за закупуване на книги?

Изпратили сме официално писмо от името на управителния съвет на Асоциация "Българска книга" с предложение да се удължи срокът. Съмнявам се, че това ще бъде направено.

Другото, което лично мен ме притеснява, аз съм юрист все пак - това ми е образованието, че няма ясни правила за това какво става, ако на тази сесия не бъде покрита с одобрение от комисията цялата сума? Дали ще има втора сесия? Отделно не знаем проектите как ще бъдат оценявани, не знаем критериите. Правилата бяха доста общи, но аз имах реакция от някои читалища - малки, които бяха много притеснени от съотношението  български-чужди автори. Това също, според мен, не е много редно да се фиксира.  Действително е необходимо българските автори да присъстват, но при положение, че огромната част от приходите в бюджета идват от чужда автори, това нещо трябва да бъде съобразено. Следващата година този процент се увеличава на 0,15, което означава около 12 милиона лева за библиотеките.

Още по-голям сума, която няма да бъде отпусната...

Колегите-издатели вече, честно казано, трудно понасят това, защото то е безхаберно отношение към читалищата. Много от тях при това положение развиват фолклорната си дейност, която е в подем, и това е чудесно. Аз имам много контакти с много читалища и това много ми харесва, но библиотеките тънат в забвение.

Как изглежда библиотеката в едно селско читалище?

В Дуранкулак има музейна сбирка, има и голяма библиотека с може би 25 хил. тома.  Почти нямат книги, издадени след 1989 година - читалището няма тази възможност. В един малък град ми казаха, че купуват нови книги за около 50 лева на месец със спестени пари от членски внос - това са по 5 книги на месец или средно по 60 за годината. В същото време в България на година излизат около 4-5 хиляди книги, ако не и повече. Смятайте за 25 години какво от това, което го има на пазара, не е стигнало до тези библиотеки, които - според официалния регистър на читалищата, са около 2400. Те са и повече, но тези, които могат да участват в сесията, са регистрираните.  Предвидени бяха средства до 5 000 лева за малките и до 15 000 лева за регионалните библиотеки. Регионалните имат екипи, могат да се справят. В малките, обаче, работят много хора, които даже не ползват  Excel, нямат компютри и няма да участват. Не случайно им намаляват читaтелите всяка година. Защото трябва да видите книгите в такава библиотека - те са преупотребени. Една книга може да се използва максимум 7-8 пъти. Книги, които са отпреди 30 г., не знам по колко пъти са четени...

Споменахте и за трети проблем.

Третият проблем, също много сериозен, и не само при нас, е с пиратството. Опитваме се да пак да предприемем някакви стъпки и преди години с предишния управителен съвет, в който участвах, извършихме някои действия, за да се свържем с адвокатски кантори във връзка с някои сайтове, няма да ги споменавам, които са известни с пиратските си заглавия. Но те са толкова много, че...  Колеги бяха коментирали, че някои техни заглавия са свалени по над 30 000 пъти пиратски и групите във Фейсбук са безброй и се роят непрекъснато. В момента, в който бъде затворен един сайт, веднага на негово място се появяват няколко десетки нови варианта.

Интересното е, че аз следя също в Русия какво се случва. Преди 2 или 3 години московският съд беше забранил най-големия торент тракер в Русия. Тогава Медведев беше президент, или е бил премиер, не си спомням точно, и той много доволен го обяви това и след няколко месеца на заседание на министерския съвет си отвори айпода и си влезе в същия този сайт. Така че всяко чудо за 3 дни. Това е сериозен проблем, но аз, лично за себе си, решение засега не виждам. Трябва да търсим някакви съвместни решения с читателите, според мен. Не знам какви са те. В момента и от едната и от другата страна са военни действия. Трябва, може би, да събудим възрожденския дух. Книгите имат за цел не само да носят печалба, а и да формират личностите. Иначе нямаше да ни има.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00