Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински съветник от Несебър се издирва за участие в задържаната престъпна група на Митьо Очите

Димитър Желязков-Митьо Очите

Общински съветник втори мандат от Несебър е обявен за общодържавно издирване, заради участие в неутрализираната вчера престъпна група с ръководител Димитър Желязков - Очите. При претърсване на банкова касета, притежание на общинския съвет, е открита сумата от 60 000 лв. Това съобщи и.д. ръководител на спецпрокуратурата Даниела Начева.

По данни на прокуратурата групата се е занимавала с изнудване, палежи, телесни повреди и други престъпления, които са в процес на установяване. Операцията по разбиването й се е провела в София, к.к. Слънчев бряг и Ямбол.

Групата е работила от 2010 г., а разследването срещу нея се води от две години. Част от задържаните участници в нея се припокриват с участниците в друга престъпна група, ръководена отново от Митьо Очите по друго дело.

Желязков се намира извън територията на България и е обявен за международно издирване. Разследващите заявиха, че знаят къде е той. По думите им не е имало възможност да проведат операцията по разбиването на групата, когато Желязков се е намирал още на територията на страната. Според разследващите поведението на задържаните е показало, че теч на информация преди акцията не е имало.

Целта на операцията е била да се пресече цялата дейност на групата, която е била "създаване на регионален монопол" във връзка с определени стопански дейности - търговия с вендинг автомати, предоставяне на погребални услуги, таксиметровия превоз и други.

При претърсвания в домовете на задържаните са открити наркотици и оръжия.

Задържани са 20 души, на девет са повдигнати обвинения, а на пет от тях утре ще бъде поискано от съда да ги остави за постоянно в ареста.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха 49-годишен, откраднал телефон от игрална зала във Варна

49-годишен варненец е откраднал мобилен телефон, оставен без надзор, от игрална зала в морската столица. Той е задържан в полицейския арест на  Първо Рaйонно управление на полицията.  Извършителят е известен на МВР и осъждан. По случая е образувано досъдебно производство. Отнетата вещ е предадена и присъединена към материалите по разследването.

публикувано на 11.06.24 в 09:10

Протест пред содовия завод в Девня днес с искане за увеличение на заплатите

Протестен митинг пред содовия завод в Девня организират днес от синдикалните организации на КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Те са започнали процедура по уреждане на колективен трудов спор с искания за допълнително увеличение на основните възнаграждения със 150 лева на човек, считано от 1 юли 2024 г., както и за връщане на 10-те заплати обезщетенията..

публикувано на 11.06.24 в 08:45

При 100% обработени протоколи във Варна: ГЕРБ-СДС печели вота, "Възраждане" е на втора позиция

При 100 % обработени протоколи във Варна за изборите за Народно събрание води ГЕРБ-СДС с 30.38%, втори са " Възраждане " с 16.83%. Трети са ПП-ДБ с 15,05 процента,  „Има такъв народ“ получават 7,3 процента, „Величие“ – 5,85 процента от гласовете на избирателите. ДПС са шести с 5,84 процента , „БСП за България“ имат 5,79 процента...

публикувано на 11.06.24 в 06:56

Окончателно: Седем партии влизат в следващото Народно събрание

Седем партии влизат в следващото Народно събрание, сочат официалните данни от преброяването на гласовете, публикувани на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). При 100% обработени протоколи първа политическа сила е  ГЕРБ-СДС , която печели 24.70% от гласовете. Веднага след нея се нарежда ДПС със 17.07% от гласовете на избирателите...

публикувано на 11.06.24 в 06:15
Балчик

Горещо, привечер ще превали

Днес атмосферата ще се лабилизира. Ще е слънчево, но следобед и привечер ще се развива купеста облачност и на места, главно в Североизточна България и северното Черноморие ще превали слаб дъжд. Вятърът ще е до умерен от юг-югоизток, само в Дунавската равнина ще е от запад. Максималните температури ще са по-високи от обичайните: във вътрешността на..

публикувано на 11.06.24 в 05:47

При 99,39% обработени протоколи: ГЕРБ-СДС печелят във Варна, "Възраждане" - втори

От РИК-Варна оповестиха резултатите от парламентарните избори на база обработени 99.39 процента протоколи от СИК. За ГЕРБ-СДС са гласували 40 615 избиратели или 30.39 процента За "Възраждане"- 22479 души, или 16.82 процента За  коалиция ПП-ДБ -20 058 или 15.01 процента За ИТН -9 734 избиратели-7.28 процента За Величие-7827 -5.86 процента..

публикувано на 10.06.24 в 18:48

Премахват нерегламентирано оставените електрически велосипеди и тротинетки из Варна

Извършени са проверки на фирмите, които отдават под наем електрически тротинетки и велосипеди, отчетоха от общинската администрация. Целта е да се регламентира паркирането им на обществени пространства. На фирмите е дадено предписание да предоставят информация за броя на превозните средства, за да може да се регламентира престоят им върху общинската..

публикувано на 10.06.24 в 17:03