Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народната певица Силвия Димитрова – следовница на ченгенските песни

Силвия Димитрова /третата от ляво на дясно/ на концерт с хор "Ваня Монева"
Снимка: Росен Донев

Новите записи на народната певица Силвия Димитрова с Оркестъра за народна музика на БНР звучаха за първи път в предаването "Съботна трапеза"

В една от последните звукозаписни сесии на ОНМ на БНР с диригент Димитър Христов откриваме четири песни от с. Аспарухово, Варненско или както в миналото се е казвало с. Ченге. Те са от репертоара на народната певица Силвия Димитрова, като това не са първите ченгенски песни, които записва в БНР. Аранжиментите на "Коли дума мале", "Мома вино продава", "Терзийче дрянополчено" и "Върни се, върни" са дело на Ангел Добрев, а за интересните истории около това песенно наследство ни разказа самата певица.

И четирите песни са част от наследството, което имаме от нашите баба и прабаби в с. Ченге. Там са се запазли много песни, като този път записах три бързи и една бавна - две от сватбения цикъл, една еньовска и една лазарска.

Цялото интервю и песните може да чуете в звуковия файл.

Силвия ДимитроваСилвия Димитрова е родена във Варна, но израства в с. Аспарухово. Майка ѝ е била деен участник в групата за автентичен фолклор към НЧ "Добри Ив. Недев" , като това предопределя съдбата на дъщеря ѝ, бъдещата талантлива певица. Силвия от малка посещава репетициите на вокалната група, като е техен спътник по събори и фестивали. И най-важното - така започва да учи ченгенските песни и да се запознава отблизо с традициите в региона. През 1995 г. е приета в СМУ "Филип Кутев" в гр. Котел със специалност "народно пеене". За времето прекарано там тя възкликва: "Най-добрата среда за един музикант, с прекрасните педагози, атмосфера и обучение."
Продължава образованието си в Музикалната академия в гр. Пловдив /АМТИИ/ в специалност "Инструментално изкуство". Дипломира се магистър и се насочва към гр. София, като от 2003 г. до днес пее в хора на маестра Ваня Монева - "Космически гласове", днес Хор "Ваня Монева". От 2006 г. работи в ТВ СКАТ, първо в предаването "От българско, по-българско", а по-късно и като музикален редактор и водещ. Има три серии записи в БНР - песни от с. Ченге с аранжиментите на Христофор Раданов и Костадин Генчев, записвала е песни и с Оркестър "Цветница".

А ето какво писал за село Аспарухово /Ченге/ в книгата си "Добър юнак с добра коня" фолклористът проф. Анчо Калоянов:

Село Аспарухово, Варненско, се намира в северното начало на един от проходите на Източна Стара планина - на стария път от Овеч за Анхиало и на брега на Луда Камчия. В миналото тази част от планината е била известна като Ченгенски Балкан, вековните гори, тучните пасбища и плодородната земя са били благодатни за скотовъдство и земеделие, а трите крепости около селото - Града, Кръстота и Манастирско кале, са опазвали населението в размирни години.

(...)

Обредите и обредните песни на Овчага - Ченге - Аспарухово имат много старинни черти, някои от тях издават съвсем явно езическото си потекло и свидетелствуват на духовния мир на българите още от времето на основаването на нашата държава. Селото е живяло дълго време затворено, но вярно на традицията по време на робството, народната памет предавала от поколение на поколение една богата система от обреди - календарни и семейни. Съзнанието за общо битие било подсилвано и от обстоятелството, че за привилегиите старите ченгени колективно отговаряли за безопасността на прохода. Преданието разказва, че когато се загубила една кесия жълтици от султанската хазна, цялото село - мъже, жени и деца, излязло да я търси.

„ДОБЪР ЮНАК С ДОБРА КОНЯ”,152 обредни песни от село Аспарухово, Варненско; съставителство, коментар и бележки: Анчо Калоянов



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спечелиха дело срещу Община Варна за отказан достъп до обществена информация

Продуцентът Доно Цветков, носител на 3 награди „Варна”,спечели дело срещу Община Варна. Това пише в окончателно съдебно решение, според което той има право на информацията кой, как и по какви критерии е финансирал културни проекти от 2017 до 2021 година от варненския Фонд „Култура. След като от Община Варна не отговориха по същество на тези въпроси,..

публикувано на 08.07.24 в 11:50

Гостуваща изложба в РИМ-Варна: "Подаръкът - акт на дипломация и междудържавни отношения"

Исторически музей – Правец представя единствена по рода си колекция, включваща подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят. Периодът обхваща 60-те и 70-те години, както и подготовката и честването на 1300 годишнината на българската държава през 80-те години на ХХ..

публикувано на 07.07.24 в 11:24

Фестивалът „Киното – моя любов, моя песен“ за 13-ти път във Варна

Варна отново е домакин на фестивала за младежко изкуство „Арлекин“, от 3 до 8 юли. Част от него е 13-то издание на конкурса за пеещи деца и младежи „Киното – моя любов, моя песен“, от 5 до 7 юли. Над 40 деца от различни населени места в страната се представиха с популярни филмови песни Арт салона на Радио Варна. Тази година журито е в състав:..

публикувано на 06.07.24 в 16:36

Премиера на "Бохеми" тази вечер в Опера в Летния театър

Операта "Бохеми" със  звездното сопрано Красимира Стоянова в главната роля ще има своята премиера тази вечер от 21 часа във Варна.  Опера от Джакомо Пучини се поставя в рамките на Опера в Летния театър по повод  100 години от смъртта на Пучини.  Прочутият испански тенор Антонио Гандиа от Испания, гостуващ за пръв път във Варна, ще изпълни ролята..

публикувано на 06.07.24 в 10:53

Изложбата "Отвътре навън" гостува на варненската галерия "Ларго"

Талантливата художничка Силвия Богоева гостува на варненската галерия "Ларго" със серия от живописни платна и рисунки. Експозицията носи името "Отвътре навън" и представя творби, подготвяни в последната година. Това е първата самостоятелна изложба на младата авторка във Варна, а публиката ще има възможност да надникне във вселената на Силвия...

публикувано на 05.07.24 в 14:45

Излезе от печат книгата „Крайморска Добруджа – недоразказаното минало”

Излезе от печат книгата „Крайморска Добруджа – недоразказаното минало“. Днес авторът  проф. д-р Ангел Ангелов, д.м.н., я представи първо пред Общинския съвет в Балчик, който преди година гласува финансова подкрепа за издаването и. Краеведското издание съдържа: ретроспекция на земетресения и сурови снежни зими; историческа топонимия – над 400..

публикувано на 04.07.24 в 17:34

“HOME 2124” или едно дистопично бъдеще в бункер

На 4 юли се открива изложбата “ДОМ 2124” по идея на художника Димитър Солаков. 11 артисти от България и света ще превърнат бункера в дом “след края на света”. Звездата на изложбата е украинската артистка Жана Кадирова със световно известната творба “Паляница” (на укр. погача). Творбата представлява хляб, направен от камък и е метафора за трудностите..

публикувано на 04.07.24 в 16:39