Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Народната певица Силвия Димитрова – следовница на ченгенските песни

Силвия Димитрова /третата от ляво на дясно/ на концерт с хор "Ваня Монева"
Снимка: Росен Донев

Новите записи на народната певица Силвия Димитрова с Оркестъра за народна музика на БНР звучаха за първи път в предаването "Съботна трапеза"

В една от последните звукозаписни сесии на ОНМ на БНР с диригент Димитър Христов откриваме четири песни от с. Аспарухово, Варненско или както в миналото се е казвало с. Ченге. Те са от репертоара на народната певица Силвия Димитрова, като това не са първите ченгенски песни, които записва в БНР. Аранжиментите на "Коли дума мале", "Мома вино продава", "Терзийче дрянополчено" и "Върни се, върни" са дело на Ангел Добрев, а за интересните истории около това песенно наследство ни разказа самата певица.

И четирите песни са част от наследството, което имаме от нашите баба и прабаби в с. Ченге. Там са се запазли много песни, като този път записах три бързи и една бавна - две от сватбения цикъл, една еньовска и една лазарска.

Цялото интервю и песните може да чуете в звуковия файл.

Силвия ДимитроваСилвия Димитрова е родена във Варна, но израства в с. Аспарухово. Майка ѝ е била деен участник в групата за автентичен фолклор към НЧ "Добри Ив. Недев" , като това предопределя съдбата на дъщеря ѝ, бъдещата талантлива певица. Силвия от малка посещава репетициите на вокалната група, като е техен спътник по събори и фестивали. И най-важното - така започва да учи ченгенските песни и да се запознава отблизо с традициите в региона. През 1995 г. е приета в СМУ "Филип Кутев" в гр. Котел със специалност "народно пеене". За времето прекарано там тя възкликва: "Най-добрата среда за един музикант, с прекрасните педагози, атмосфера и обучение."
Продължава образованието си в Музикалната академия в гр. Пловдив /АМТИИ/ в специалност "Инструментално изкуство". Дипломира се магистър и се насочва към гр. София, като от 2003 г. до днес пее в хора на маестра Ваня Монева - "Космически гласове", днес Хор "Ваня Монева". От 2006 г. работи в ТВ СКАТ, първо в предаването "От българско, по-българско", а по-късно и като музикален редактор и водещ. Има три серии записи в БНР - песни от с. Ченге с аранжиментите на Христофор Раданов и Костадин Генчев, записвала е песни и с Оркестър "Цветница".

А ето какво писал за село Аспарухово /Ченге/ в книгата си "Добър юнак с добра коня" фолклористът проф. Анчо Калоянов:

Село Аспарухово, Варненско, се намира в северното начало на един от проходите на Източна Стара планина - на стария път от Овеч за Анхиало и на брега на Луда Камчия. В миналото тази част от планината е била известна като Ченгенски Балкан, вековните гори, тучните пасбища и плодородната земя са били благодатни за скотовъдство и земеделие, а трите крепости около селото - Града, Кръстота и Манастирско кале, са опазвали населението в размирни години.

(...)

Обредите и обредните песни на Овчага - Ченге - Аспарухово имат много старинни черти, някои от тях издават съвсем явно езическото си потекло и свидетелствуват на духовния мир на българите още от времето на основаването на нашата държава. Селото е живяло дълго време затворено, но вярно на традицията по време на робството, народната памет предавала от поколение на поколение една богата система от обреди - календарни и семейни. Съзнанието за общо битие било подсилвано и от обстоятелството, че за привилегиите старите ченгени колективно отговаряли за безопасността на прохода. Преданието разказва, че когато се загубила една кесия жълтици от султанската хазна, цялото село - мъже, жени и деца, излязло да я търси.

„ДОБЪР ЮНАК С ДОБРА КОНЯ”,152 обредни песни от село Аспарухово, Варненско; съставителство, коментар и бележки: Анчо КалояновВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Господинов получава литературната награда на фестивала Узедом

Българският писател Георги Господинов получава днес наградата на фестивала Узедомски литературни дни, съобщи посолството на ФРГ в София. Узедомските литературни дни се провеждат тази година онлайн под мотото "Божественото" от 14 до 17 април. Господинов ще участва в литературно четене днес по обяд, когато ще му бъде връчена наградата...

публикувано на 17.04.21 в 11:43

Портрети на български царици в изложба на Марина Варенцова-Русева

От 16 април до 9 май 2021 г. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ ще бъде представена изложба - живопис на Марина Варенцова-Русева. Тя е известна на варненската публика със символните и митологични теми, пейзажи и натюрморти, но този път акцентът е друг. С Марина Русева ни среща Светлана Вълкова. От какъв период сте избрали..

публикувано на 16.04.21 в 06:56

Да поиграем с трите прасенца на открито

Поредната премиера в Държавен куклен театър - Варна е спектакълът за деца "Трите прасенца". Поради изключителния интерес към новия спектакъл той ще се играе три пъти  тази събота, 17-ти април от 11.00, 12.00 и 13.00 ч., на откритата сцена в театъра. Представлението "Дядовото дворче", планувано за 11.00 ч. в закритата зала отпада, като закупените..

публикувано на 15.04.21 в 11:55

Любо Киров с нова песен, предстоящ албум и лятно турне

"Целуни ме" е заглавието на новия сингъл на Любо Киров, който поставя началото на предстоящия му албум. В предаването "Алея на музиката" в ефира на Радио Варна , изпълнителят разказа какво се е променило за него през изминалата година: Усетихме колко са важни за нас простичките неща, като това свободно да пътуваме, да се виждаме, да..

публикувано на 15.04.21 в 10:59

Номинират екипа на ДТ "Стоян Бъчваров" за златен знак за заслуги към Варна

Екипът на ДТ "Стоян Бъчваров" ще бъде номиниран от кмета на Варна Иван Портних за удостояване с почетен знак за заслуги към Варна - златен, по случай 100-годишнината на театъра. Най-големите отличия на Варна се връчват на празника на града - 15 август. Това стана ясно снощи, след финала на юбилейния спектакъл "100", с режисьор Боян Иванов, хореограф..

публикувано на 13.04.21 в 15:45

Златни страници юридическа литература представя Икономически университет-Варна

„Златни страници нормативни актове и юридическа литература от фонда на Икономически университет-Варна“ – така е озаглавена изложбата, организирана от катедра „Правни науки“ съвместно с университетската библиотека. Събитието се провежда в рамките на Седмицата на правото, която продължава до 16 април – Денят на българската конституция. Виртуална..

публикувано на 13.04.21 в 14:10
Spectrum Vocal Band

Фолклорни отпечатъци в новите сингли на Spectrum Vocal Band

От началото на творческия сезон 2020-2021 акапелната група Spectrum Vocal Band работи върху своя втори самостоятелен албум. Проектът е озаглавен "Singerprints" и се фокусира върху нов, съвременен поглед към българския фолклор чрез композиции за 5-гласна акапелна формация, в която единственият музикален инструмент е човешкият глас...

обновено на 13.04.21 в 11:06