Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Командващият на Шести американски флот пристигна във Варна

Командващият Шести американски флот вицеадмирал Лиза Франкети е на посещение на Военноморските сили във Варна. Ден преди нея в български териториални вод влезе и ракетният разрушител "Карни" (USS Carney DDG-64), който, според  официалното съобщение на командването на Шести американски флот, ще участва в операции по осигуряване на безопасност в района на държавите от НАТО. 
Ведага след церемонията пред сградата на щаба вицеадмирал Франкети и командирът на българските ВМС контраадмирал Митко Петев се качиха на новопридобитите бързоходните лодки, дарени неотдавна на нашия флот от САЩ и се включиха в учението. "Присъствието на разрушителя в Черно море демонстрира нашите ангажименти към безопасността и стабилността в региона. Присъствието ни ще помогне да подобрим взаимодействието си и обмена на информация с нашите съюзници", се казва още в съобщението на Шести американски флот. Това е второ влизане на "Карни" в Черно море след януари 2018 година. Корабът е разрушител от четвърто поколение, въоръжен е със система за противоракетна отбрана Aegis и ракети тип "Арли Берк", разполага с 2 установки за изстрелване на ракети Tomahawk и носи хеликоптер SH-60 Seahawk. Екипажът му е от 330 души.
„Споделихме виждания и разбира се мисли как да продължи нашето сътрудничество в областта на военноморското сътрудничество. Особено внимание се обърна на възможностите да продължат нашите съвместни участия в ученията, както на българските ВМС, така и на организираните от американска страна, и в други учения на НАТО. Използвах възможността да обсъдим ситуацията в Черноморския регион и общите ни цели в колективната защита на България и на НАТО като цяло. Изразих своята благодарност за възможностите за съвместна подготовка с корабите от шести американски флот", каза след срещата с гостите контраадмирал Митко Петев.
„За мен е чест да съм тук при вас и пред военните моряци на България, които са доказали способностите си не само за защитата на българския суверенитет, но и като част на обединените въоръжени сили на Алианса в рамките на колективната отбрана на НАТО. Впечатлена съм от опита на адмирал Петев и споделям неговите виждания за сигурността. Знам, че ние сме поставени в едно такова време, което ни поставя пред значителни предизвикателства по отношение на сигурността. Но чрез изграждане и поддържане на сътрудничеството между нашите държави на оперативно и на стратегическо ниво ние ще дадем добър сигнал на който и да е противник, че ние сме готови да се защитим заедно ръка за ръка и да работим по отношение на по-добра среда за сигурност. Един от най-важните начини за постигане на това е провеждането на съвместни учения и тренировки и ние се стараем това да се случва по-често. Бих желала да отбележа учението „Бриз“, домакинствано от българските военноморски сили, което е едно от големите военноморски учения в региона. Подобни учения ни позволяват да подобрим оперативната съвместимост между нашите военноморски сили и да работим по подобряване на способностите им не само по отношение на конвенционалните бойни действия, но също така и като отговор на хибридни заплахи. Вярвам, че просперитетът на този регион зависи от възможността за свободно корабоплаване и търговия. Поради тази причина сигурността трябва да се постави на първо място, за да гарантира свободна търговия и обмен с останалия свят.  Невероятният професионализъм, демонстриран от българските моряци ми дава основание да заключа, че ние ще сме готови да отговорим на всякакви предизвикателства по отношение на по-добрата среда за сигурност в морската област. Няма нито една държава, която може да се справи сама със световните предизвикателства и затова съм благодарна за отдадеността на българските военноморски сили и за възможностите за сътрудничество“, заяви в отговор вицеадмирал Лиза Франкети.
Чуйте какво каза Лиза Франкети в прикачения звуков файл, записан от Даниела Стойнова:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Движението на камиони над 20 тона ще бъде ограничено в някои области

Движението на камиони над 20 тона по пътни участъци на територията на областите Русе, Шумен, Велико Търново, Търговище, Разград и Силистра ще бъде ограничено от 13:00 до 21:00 ч. днес поради очакваните високи температури над 35 градуса. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В област Русе ще бъде..

публикувано на 15.07.24 в 06:57

Без ток на 15 юли

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, ще бъде прекъснато електрозахранването на няколко места.  От 09:00 ч. до 16:30 ч. токът спира във Варна - ул. Антон Неделчев, ул. Доспат, ул. Ивайло, ул. Кап. Георги Мамарчев, ул. Кап. Райчо Николов, ул. Патриарх Евтимий, ул. Средна гора, ул. Стара планина,..

публикувано на 15.07.24 в 06:12

Слънчево и горещо

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността, предимно висока. Без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Остава горещо с максимални температури между 36° и 41°, по крайбрежието от 30° до 35°, за Варна около 34°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°.

публикувано на 15.07.24 в 06:01

Пожарът до с. Слънчево е локализиран

По информация на оперативния дежурен в Областната администрация, към 22:30 пожарът до село Слънчево е локализиран. На място остават три пожарни, една се насочва към квартал "Владиславово", военнослужещите от Военноморските сили са освободени. Магистралата остава затворена до сутринта, когато ще бъде взето решение дали да бъде отворена.

публикувано на 15.07.24 в 03:08

12 противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево

12 екипа с противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево , община Аксаково.  От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров "са осигурили дронове, с които утре ще бъде обследван от въздуха района на пожара. В ъв Варна пожарите са овладeни.

публикувано на 14.07.24 в 21:53
Пожар

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и помагат за потушаването му.  Няма опасност този пожар да застигне населените места. Във Варна..

публикувано на 14.07.24 в 20:02

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28