Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Уникален триумфиращ конник откриха на Кастрици

Доволни сме от резултатите от археологическото проучване на крепостта „Кастрици“ в правителствената резиденция „Евксиноград“ край Варна, каза ръководителят на обекта Игор Лазаренко, който е и директор на Регионалния исторически музей във Варна. Учените са намерили триъгълна оловна плоча с триумфиращ конник, който няма аналог досега в българските земи.  Доволни са от добре запазената патрица – релефно изображение на Свети Йоан Кръстител.

С Игор Лазаренко разговаря Габриела Гаврилова:

Това е обект, на който се работи нормално – без бързане, защото няма работа по инфраструктурен проект. Така може да проучваме малки площи в дълбочина – до 4 метра се проверява стратиграфията. Така открихме, че нос „Свети Яни“, който вече не съществува, е бил обитаван още от времето на късния халколит до началото на 15 век. Досега не знаехме кои са най-ранните пластове, а се оказа, че те са много преди ранна Византия и дори Рим.

Каква е датировката?

Пето хилядолетие преди Христа. Открихме керамика от късния халколит. Не сме открили селище от тази епоха, но е възможно и това да се случи, защото наличието на керамика предполага да има такова.

Има данни за живот в района на крепостта „Кастрици“ от времето, когато е Варненския халколитен некропол?

Да. Може да не е точно тогава, но е в рамките на същото хилядолетие. За първи път сега на това място се открива керамика. Имахме информация от времето на Карел Шкорпил, която съобщава за каменни брадви, намерени в района.

Това не са уникални керамични фрагменти. Те са характерни за епохата, но са интересни за самото географско място.

Снимка

Какво още открихте при проучванията ?

Една бронзова патрица. Това е метален модел за изчукване с релефно изображение на Свети Йоан Кръстител. Много хубав паметник. С колегите се шегувахме, че хората са го направили и са го оставили в земята, за да се патинира и да си го намерим ние. Той е емблематичен паметник за средновековната торевтика, най-вероятно.

На същото място попаднахме на триъгълна оловна плочка с триумфиращ конник. Според колегите той няма аналог в българските земи. Търсим паралели, ще видим какво ще се окаже. Има различни мнения, но към момента се придържаме към версията, че това е триумфиращ конник от Средновековието, вероятно от 14 век.

От какъв метал са изработени?

Патрицата е бронзова, а конникът е от олово. Той е колкото цигарена кутия, а патрицата е приблизително като монета от 2 лева.


СнимкаСнимка

Дали са местно производство?

На самия обект Кастрици сме намерили много патрици и матрици. Като казвам много – имам предвид 4-5 паметника. Но за едно селище това не е малко. Най-вероятно някой е произвеждал накити в района. Това е пристанищно градче, предполага се, че е имало и някои, който го е правел.


СнимкаПатрицата насочва към хубавите византийски образци на металополастиката. Но не е хубаво да подценяваме българите. Вероятно и те са могли да направят нещо красиво за изработка на релефно изображение от благороден метал.

Как го датирате?

14 век. Намерен е в пласт от този период, и типа иконография е оттогава, както и гръцките надписи.

Намерихме около стотина монети от различни епохи. Те са от цялото Черноморие, има и от Средиземноморието. За първи път открихме монета от Сицилия от края на 14 век. Това не е изненадващо, защото преди откривахме монети на Венеция, на Пиза, но е хубаво за разнообразието от монети в региона.

Има ли повече пари за археологически проучвания тази година?

С около 30 процента повече са средствата от държавния бюджет. Около 84 000 лева са парите за проучвания. С такова финансиране са разкопките на Кастрици, Джанавара, княжевския манастир „Св. Богородица“, Марцианопол в Девня, крепостта Петрич кале, халколитните селища в местността „Курията“ в община Суворово и в местността Бабата в община Аврен. Отделен договор е сключен за проучванията на крепостта на нос „Св.  Атанас“ в Бяла. Тази година държавата е отпуснала значителни средства за разкопките във Варна и на други места в страната.
БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Митко Щерев

Митко Щерев вплете съвременната политическа история в новата си песен "Българофил"

Големият български композитор Митко Щерев вплете съвременната политическа история на страната в новата си песен, озаглавена "Българофил".  Тя прозвуча в ефира на Радио Варна.  Първо се появява текстът. Според Щерев отдавна хората у нас се разделят на русофили, американофили, еврофили, а въпросът който изниква е риторичен -  "Само аз ли съм..

обновено на 05.06.23 в 20:43

Maurice Swinkels (LEGION OF THE DAMNED): "Предизвикателство е да предложиш нещо, което да излезе от телефона, за да се превърне в публика"

Интервю с Maurice Swinkels и Fabian Verweij (LEGION OF THE DAMNED) В началото на юни нидерландските „злобари” от LEGION OF THE DAMNED ще издадат новия си албум „The Poison Chalice”. Преди да станат LEGION OF THE DAMNED бандата се казваше OCCULT. 2005 година, обаче, момчетата вземат решение да направят промяна, което провокира и промяна в името...

публикувано на 05.06.23 в 20:37
Депутатът от

Цончо Ганев: Ситуацията е такава, че очаквам утре Пеевски отново да бъде номиниран за шеф на ДАНС

"В момента се извършва преврат, защото се събира несъбираемото. Сега ПП и ДБ ще управляват с тези, които доскоро наричаха мафия."   Това каза в предаването "Позиция" на Радио Варна депутатът от партия Възраждане Цончо Ганев. Според него тези, които се канят да управляват се срещат с Делян Пеевски, за да обсъждат промяната на Конституцията...

публикувано на 03.06.23 в 14:47

Donald Tardy (OBITUARY, TARDY BROTHERS): "Не пропускай хубавите моменти, защото имаш само един живот"

Интервю с Donald Tardy (OBITUARY, TARDY BROTHERS) Кои са OBITUARY няма смисъл да говорим. За екстремната част от музиката бандата е емблема. Шест години след едноименния „Obituary”, в началото на тази година флоридските дет метъл легенди издадоха „Dying of Everything”, а барабанистът на бандата Donald Tardy даде специално интервю за „От другата..

публикувано на 03.06.23 в 14:05

"Дюрер срещу Дюнер" или каква е връзката между високото изкуство и масовата култура?

Калоян Илиев - Кокимото подреди изложба с название „Дюрер срещу дюнер“ в Дома на архитекта във Варна. В нея той представя графики, рисунки, живопис и обекти, които могат да бъдат разгледани до 20 юни. Събитието е част от Форума за съвременно изкуство „Буна“. С Кокимото за връзката между високото изкуство и масовата култура разговаря Мартин Николов:..

обновено на 03.06.23 в 12:48

Ricky Warwick (BLACK STAR RIDERS, THIN LIZZY, THE ALMIGHTY): "Изкуството задължително трябва да се подкрепя"

Интервю с Ricky Warwick (BLACK STAR RIDERS, THIN LIZZY, THE ALMIGHTY) BLACK STAR RIDERS се събират през декември 2012 година. Причината за тяхната поява, е че в този период музикантите, които участват в THIN LIZZY, решават да издадат нов материал. Но без да използват името на легендите THIN LIZZY. Така се раждат BLACK STAR RIDERS. Които издадоха..

публикувано на 03.06.23 в 11:19

Генадий Воробьов: Няколко десетки хиляди са българите в Украйна

Генадий Воробьов е инициатор на кампанията "България за Украйна", в която се включиха Доротея Николова и Румен Сарандев. Проектът цели събирането и предаването на офис техника, която не се използва в офисите, за да може да се даде нов живот за образователния процес в украинските села и градовете, населени с българи. Даренията се..

публикувано на 01.06.23 в 08:00