Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Златна афродита" за унгарската творба "Пътуващи артисти"

4
Пътуващи артисти
Снимка: https://fccvarna.bg

Унгарският филм "Пътуващи артисти" бе удостоен с голямата награда "Златна Афродита" на 26-ия Международен филмов фестивал "Любовта е лудост" във Варна. Артистичният директор на фестивала Александър Грозев обяви първо в ефира на Радио София отличените продукции.

Наградата за режисура е присъдена на белгийския филм "Състезателката и затворникът". В главната роля е Адел Екзаркопулос, която получи признание за най-добра актриса от фестивалното жури.

За най-добър актьор бе отличен Александър Перкинс за ролята му в музикалната комедия "Честит рожден ден, Тоби Симпсън".

СнимкаБългарската критика даде наградата си на ирландската творба "Доматено червено".

"Безкрайната градина" получи отличието на Съюза на българските филмови дейци.

Младежкото жури предпочете гръцкия филм "Разделени светове", в който в три новели се разказват симпатични любовни истории. Именно тази лента е една от най-точно адресираните към широката публика.

"Пътуващи артисти" на режисьора Пал Шандор разказва за странстванията на една пътуваща театрална трупа и всички страсти, които се зараждат между хората. Филмът е направен с тънка чувствителност и много добро познаване на човешката психика. Творбата прави впечатление с изключително ярко кинематографично покритие, с визия, която впечатлява и се запомня.

Европейското кино, за съжаление, все по-рядко намира широк екран, но това е атестат за неговата зрялост и търсенето на качество, на вникването в сложните човешки отношения, а не на екшъна и сюжети, взети от комиксите, коментира проф. Александър Грозев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия