Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Биенале на илюстрацията 2018 – подаване на творби!

Започна събирането на творби за Националното биенале на българската илюстрация 2018“. То се организира от сайта „Българска илюстрация“ и Столична библиотека. Със събитието ще бъдат отбелязани две годишнини – Столична библиотека празнува 90-годишен юбилей, а българската илюстрация празнува 50 години от първата национална изложба, сподели за радио Варна Милена Радева от сайта „Българска илюстрация“.

„Няма възрастови ограничения, няма ограничения на медия, техника и стил, тема или цел на илюстрациите, приемат се и оригинали, и принтове. Творбите трябва да са създадени през последните две години, а форматът на изображенията трябва да е до 25х35 сантиметра. Приемат се до три творби от автор. В случай, че илюстрацията е част от реализирано издание, препоръчително е да се предаде и копие от изданието."

Повече за Биеналето на илюстрацията от Милена Радева от сайта „Българска илюстрация“.ВИЖТЕ ОЩЕ

"Състояния" - изложба живопис на Ели Маринова

Тя не е точно художник в класическия смисъл на думата. Но научава, че може и иска да рисува в недотам ясните спомени на детските си години. Варна познава Ели Маринова предимно като радиоводещ и журналист. С маслена живопис се занимава повече от 20 години. Експериментира в новите визуални изкуства като фотоманипулация и вектрна илюстрация. Илюстратор е..

обновено на 07.12.21 в 15:38

"Като очи, като уста, като птица, като слънце"

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна, представя една изложба, която провокира вглеждането в два на пръв поглед противоположни свята - света на природата и света на техниката. Людмила Миланова, която учи и живее в Германия, търси връзката между тях през погледа на фолклорното съзнание и на съвременния прочит. Нарекла е проекта си "Като..

публикувано на 06.12.21 в 16:00

Коя ще е коледната картичка на Радио Варна?

Виктория Митева, Виктор Петков и Николай Нинов е тазгодишното жури, което оценява детското творчество в 6-ия конкурс за коледна картичка на Радио Варна. Между многото рисунки, разказани вицове и истории на художници, журито отдели няколко интересни и картини с характер.  Искреност и топлина трябва да излъчва рисунката, защото това е посланието на Коледа,..

публикувано на 06.12.21 в 15:50

Адел оглави британските класации за албуми и сингли

Певицата Адел оглави британските класации за албуми и сингли за втора поредна седмица, съобщи сайтът на компанията, следяща за продажбите. Хитът "Easy On Me" е на първо място в класацията за синглите за седма поредна седмица и вече е най-добре представилата се в това отношение песен. В класацията на албумите, "30" на Адел запазва популярността си и не..

публикувано на 05.12.21 в 16:46

Група АББА записа видеоклип на коледната си песен

Група АББА издаде видеоклип към първата си коледна песен "Little Things", съобщи Ню мюзикъл експрес. Песента е от албума "Voyage". Описанието на сингъла е "размисли за радостите от коледната сутрин и времето със семейството през това специално време на годината". Приходите от сингъла са предназначени за УНИЦЕФ. "Мислим, че е невъзможно да бъде..

публикувано на 04.12.21 в 16:43

80 години от рождението на добруджанския майстор на живописта Никола Г. Даскалов отбелязват в Гурково

„Жито“ е третата изложба от поредицата „Гурковлии, майсторлии“, която организира читалище „Свобода-1897“ в балчишкото село Гурково. Тя се открива на 3 декември в 17,00 часа и се реализира в партньорство с Художествена галерия -Добрич, за да отбележи 80-тата годишнина от рождението на един художник, свързан със селото. Добруджанският  майстор на..

публикувано на 03.12.21 в 17:17

Валентин Събков представи сборника си "Без борба - няма свобода" пред варненската общественост

Валентин Събков отправи благодарност на двама души, без чиято помощ тази книга нямаше да бъде факт. Това са Тодор Тодоров от Силистра и Георги Лилицов от Пловдив. Историкът Валентин Събков е с алфатарски родов корен, възпитаник е на Великотърновския университет и живее във Варна. Десет години работи над сборника, с принос във..

публикувано на 02.12.21 в 18:58
Подкасти от БНР