Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 начина да предпазите детето си на улицата

Снимка: Светослав Цветанов

„Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ – под това мото за пореден пътстартира през септември и октомври традиционната акция на „Пътна полиция”.

Със старта на новата учебна година започва и програмата за провеждане на беседи с учениците - от най-малките до най-големите. Полицейските служители ще влизат в час за да напомнят на учениците основните правила за безопасност, да обърнат внимание на основните рискове по време на движението ни на пътя и да дадат полезни съвети на децата.

Ето и някои практични съвети, които припомнят от полицията в навечерието на първия учеен ден:

   

Ако си ученик

1) Не забравяй, че е важно да се научиш да се пазиш сам на пътя! Там си уязвим, особено ако си сам и не можеш да потърсиш помощ от възрастен.

2) Заедно със своите родители си припомни най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.

3) Припомни си основните правила за движение по пътищата.

4) Не забравяй, че винаги трябва: да пресичаш при зелена светлина на светофара; да се движиш по тротоара и да използваш изградените подлези и надлези за пешеходци; да вървиш отляво по банкета, срещу автомобилното движение.

5) Използвай светлоотразителна жилетка или елементи.

6) Не нарушавай правилата за движение на пътя при никакви обстоятелства!

7) Пресичайте с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.

8) Ако се придвижваш до училище с велосипед, прегледай техническата изправност на колелото.

9) Не забравяй, че: велосипедът е пътно превозно средство, до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по тротоара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години; порасналите велосипедисти се движат възможно най-вдясно на платното за движение; при маневра, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.

10) Помни, че при пътен инцидент трябва да позвъниш на родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или сам да направиш това.

  АКО сИ родител

  1) Не забравяй, че най-важна за теб е безопасността на твоето дете. На пътя детето е уязвимо, ако остане само, без наблюдение и контрол от възрастен.

  2) Уточнете най-безопасния и кратък маршрутот дома до училище и обратно. Уверете се, че е добре запомнен!

  3) Погрижи се да изпратиш и посрещнеш детето си до/от училищния вход.

  4) Винаги разговаряй с детето за правилата за безопасно поведение на пешеходците и пътниците. Припомнете си заедно основните правила за движение на пешеходците: винаги да пресича при зелена светлина на светофара; винаги да се движи по тротоара и да използва изградените подлези и надлези за пешеходци.

  5) Винаги бъди за пример и не прави компромиси с правилата за движение по пътищата и настоявай детето също да ги спазва!

  6) Използвай обезопасителната система за децата дори училището да е близо до дома. Провери изправността й!

  7) Осигурете светлоотразителна жилетка или елементи за детето си.

  8) Ако детето се придвижва с велосипед до училище, прегледайте техническата изправност на колелото.

  9) Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите, като припомниш, че: велосипедът е пътно превозно средство, за което важат всички правила за движение!

  Ако сИ водач

  1) Не забравяй, че децата са уязвими на пътя. Те тепърва се учат да се пазят сами.

  2) Винаги спазвай ограниченията на скоростта!

  3) Винаги  бъди в готовност да спреш!

  4) Винаги помни, че децата не са възрастни. Тяхното поведение не е логично и не е адекватно.

  5) Никога не спирай върху пешеходната пътека! Винаги давай предимство на децата, които пресичат пътното платно на пешеходна пътека.

  6) Винаги бъди толерантни към деца – велосипедисти! Никога не забравяй, че те нямат напълно изградени навици и може внезапно да предприемат маневра, без да укажат това с ръка.

  7) Ако забележиш неправилно или рисково поведение, спри и обясни на детето до какви последици може да се стигне.

  8) При пътен инцидент винаги може да подадеш сигнал на телефон 112.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12