Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С 16 специалности по-малко в средното образование във Варна

Новите технологии,  атрактивното  и бързо интернет пространство и изключителният бум на добре платените  IТ-специалисти в целия свят определят интересите на съвременните деца и специалностите, които избират да учат. Факт е, че във Варна най-предпочетената специалност след 7-ми клас  тази учебна година  е интернет технологии. Така постепенно в България се стигна до списък на защитените професии, които са абсолютно важни за икономическото развитие на страната ни, но желаещите да се запишат в тях  ученици са изключително малко. Специалностите са предимно в областта на  производството, затова ще останат в училищата дори и под формата на половин паралелка.

16 паралелки бяха закрити тази година, сред тях и физическо възпитание и спорт, каза за радио Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието във Варна. Сред останалите закрити са хотелиерство, производство на кулинарни изделия, агроеколог, промишлена електроника, корабни и тръбни системи, технолог в дървообработването, спа услуги и др.

За следващата учебна година подготовката за план-приема ще започне много по-рано, каза Венцеслава Генова. Още от тази есен започва разяснителна мотивационна кампания по общини с работодателски организации и с бизнеса, която да гарантира не само икономически обоснован  държавен план-прием, но и реализиран, за да има повече кадри в икономиката.


Защитени специалности са тези, които са уникални по териториален и по съдържателен признак.

Паралелка по защитена специалност ще се сформира при минимум 9 ученици. Тя ще може да получава допълнително финансиране, когато броят на учениците е по-малък от 18 души. Сред 54-те специалности, по които се очаква недостиг от специалисти в следващите 5 години, попадат пътно-строителна, подемно-транспортна и автотранспортна техника, помощник-възпитател, производство на облекло и текстил, стругарство, локомотиви и вагони, електрообзавеждане на асансьорна техника, бояджийски работи, производство на хляб и хлебни изделия, топлоенергетика и др
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови 166 случая на covid-19 във Варна

2126 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Положителни са под 14% от направените проби, показват обновените данни в Единния информационен портал. Оздравелите за последното денонощие са 3642. Във Варна новите случаи са 166, в Бургас и областта - 100, в Добрич - 86. Над 13 хил. са..

публикувано на 17.04.21 в 07:08

Oблачно, но тихо в събота

Днес ще бъде облачно, сутринта главно в Югоизточна България ще превалява дъжд, по-късно следобед и вечерта на места и на север от Стара планина са възможни превалявания. Преди обед вятърът ще е слаб от южна четвърт, следобед ще се усили до умерен от югоизток, към нощта от изток-североизток. Минималните температури ще са между 2 и 7..

публикувано на 17.04.21 в 07:02

Предаваме капачки в помощ на недоносените бебета тази събота

Мащабно събитие за събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносените бебета организират тази събота във Варна. Кампанията под наслов "Аз Вярвам и Помагам", която стартира от град Варна през 2015г.,  тази седмица ще се състои на 17 април 2021 (Събота) от 9 ч до 15 ч на площада пред Катедрален храм "Св. Успение Богородично". Всеки желаещ ще има..

обновено на 16.04.21 в 17:11

Депутатите гласуваха Бойко Борисов да се яви на 21 април в парламента

Депутатите задължиха премиера Бойко Борисов да се яви на 21.04 в парламента, за да представи Националния план за развитие и устойчивост на България. Решението беше взето със 135 гласа "за". Единствените против бяха от ГЕРБ, които поискаха прегласуване. Последваха възгласи и викове в залата. 145 от депутатите подкрепиха искането на второто..

публикувано на 16.04.21 в 16:42

Средният осигурителен доход за февруари е 1149,49 лева

Размерът на средния осигурителен доход за страната за месец февруари 2021 г. е 1149,49 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.03.2020 г. до 28.02.2021 г. е 1088,23 лв., съобщиха от НОИ. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии..

публикувано на 16.04.21 в 16:16

Президентът започва консултации за съставяне на нов кабинет в понеделник

В съответствие с Конституцията - чл. 99, ал. 1, президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание , преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях. Предвидените в Конституцията консултации с парламентарните групи ще..

публикувано на 16.04.21 в 15:27

Курсанти от Морското училище ще направят пролетно почистват около храмовете във Варна

Пролетно почистване ще се проведе утре (17.04., събота) около храмовете „Св. Николай Чудотворец“, „Свети Архангел Михаил“, „Света Петка“ и „Светни Атанасий“ . Организатори на акцията преди Великденските празници са Висшето Военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, съвместно с Варненската и Великопреславска митрополия. Ще бъдат осигурени чували и ръкавици..

публикувано на 16.04.21 в 14:57