Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първи запис за младия китарист Васко Ковачев в Радио Варна

Васко Ковачев
Снимка: Радио Варна

За втора поредна година Радио Варна бе медиен партньор на конкурса за млади изпълнители на класическа и популярна музика „Музикални бисери”, който се проведе тази година през месец април в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски”. Носителите на първите места в двата раздела спечелиха награда - професионален запис в Радио Варна. В раздел „Музикални инструменти и групи” първа награда спечели младият китарист Васко Ковачев, възпитаник на „Китарен център за млади творци” с ръководител Боян Дойчев. Той е на 15 години и е възпитаник на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон”, Варна. С китарата се среща за първи път преди пет години, а вдъхновението да стане китарист идва от сериала ”Революция Z”. Днес Васко е носител на множество награди и отличия от национални и международни конкурси и фестивали. А преди дни осъществи и първият си професионален запис в студиото на Радио Варна, който ще е факт съвсем скоро.

Чуйте интервюто на музикалния редактор Кристиян Неделчев с талантливия китарист: за пътя от репетициите до престижните музикални форуми, за връзката между математиката и музиката какво е чувството да свириш на китара. 

Васко Ковачев - Носителят на Гран при в раздел Музикални инструменти и групи в 6-ото издание на конкурса
ВИЖТЕ ОЩЕ

omnis.cool - новата платформа за музикално онлайн обучение

В интернет пространството вече функционира нов сайт за музикално онлайн обучение. omnis.cool е интерактивна обучителна платформа, която с времето ще се развива в различни области на музикалното изкуство. Съдържанието се допълва в посока, съобразена с нуждите на специализираните и общообразователните училища, като поетапно ще бъдат включени и видео..

публикувано на 28.11.20 в 21:52

След 23 години, картина на Климт се завърна в галерия в Пиаченца

Картина на австрийския художник Густав Климт официално беше изложена отново в италианска галерия, след като липсваше в продължение на близо 23 години, предаде ДПА. „Портрет на дама” е откраднат от галерията за модерно изкуство „Ричи Оди” в Пиаченца, Северна Италия, през февруари 1997 година. Картината беше намерена в двора на същата галерия..

публикувано на 28.11.20 в 16:14

Продължава приема на заявки за участие в 18-ия Международен фестивал за късометражно кино "In the Palace"

Продължава приема на заявки за участие в 18-ия Международен фестивал за късометражно кино "In the Palace", който ще се проведе от 26 февруари до 6 март 2021 г. във Фестивалния и конгресен център във Варна. Заявки се подават международната платформа FilmFreeway ( https://filmfreeway.com/InThePalaceISFF ). Една от новостите в 18-ото издание ще..

публикувано на 28.11.20 в 10:12

Отпадат спектакли от коледната програма на варненския театър

Във връзка с последните разпореждания за овладяване на Covid разпространението се налагат промени в декемврийската програма на Драматичен театър "Стоян Бъчваров", съобщават оттам. В рамките на XI Коледни театрални седмици - Варна 2020 отпадат спектаклите на "Владимир" от Матияж Зупанчич (2 декември, 19.00, Основна сцена), "Криворазбраната..

публикувано на 27.11.20 в 16:49

Онлайн премиера на документалния филм "100 години Икономически университет – Варна с академични традиции в бъдещето"

Поради удължаването на противоепидемичните мерки в страната премиерата на документалния филм "100 години Икономически университет – Варна с академични традиции в бъдещето" ще се състои онлайн в официалния  YouTube  канал на университета  https://www.youtube.com/user/uevarnabg  на 1 декември 2020 г. от 17.00 ч. Документалният филм се подготвя от екип на..

публикувано на 27.11.20 в 13:14

Монография на Христо Боев, посветена на 80 години от връщането на Добруджа в пределите на България

Излезе от печат монографията на Христо Боев „Различната Добруджа в литературата между войните“ (Изд. „Нордиан“, 2020). Книгата разглежда важен аспект от периода на румънското владение на Южна Добруджа, а именно начина, по който тя присъства в румънската литература (художествена и публицистична) между войните. Монографията прави сравнителен..

публикувано на 27.11.20 в 12:09

"Купи 1 книга, подари я за Коледа" за поредна година организира Асоциация "Българска книга"

В навечерието на коледните и новогодишните празници Асоциация „Българска книга” организира поредна и интересна кампания. Тя е под наслов „Купи 1 книга, подари я за Коледа”. От Асоциацията призовават всеки да направи подарък с кауза и със смисъл на своите близки и да им подарим книга за Коледа. Книгата остава най-стойностният и непреходен подарък,..

публикувано на 27.11.20 в 07:57