Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неизвестно послание на почетния гражданин на Варна проф. Арам Берберян-Датев

| обновено на 29.09.18 в 17:44
Снимка: Радио Варна
"Бог да закриля България, да пази Варна и закриля Варненци!", това е написал проф. Арам Берберян - Датев върху капака на своето пиано. То е много старо - произведено е 1895 година и е купено през 1932 година от тогавашния френския консул на старо. "Клавишите бяха плитки, но допринасяха за развитие на ударната способност на пръстите", спомня си неговата дъщеря Варта, която също е свирила на него.
На това пиано са създадени десетки произведения, донесли международна известност на композитора. Цели 55 години  проф. Берберян -Датев е свирил на него. От няколко години това пиано се съхранява в Радио Варна и при неговото почистване колегата Веселина Киричева открива надписа на професора върху капака. Дъщерята Варта Берберян - Гарабедян дойде за интервю в Радио Варна по повод премиера на две нейни книги и тогава научи за духовното послание на своя баща.
Проф. Арам Берберян - Датев е  педагог, диригент, композитор и пианист, почетен гражданин на Варна. Пише своето послание на 9 октомври 2002 година. Почеркът е красив, така, както пишеше и нотите си, спомня си неговата дъщеря. В обръщението към свой приятел, на когото подарява "най-скъпото ми Второ Аз" , той откроява няколко неща : голямата любов към  родна Варна и родината България, но и това, че никога не ги е предал.
В живота човек трябва да се научи на търпение, да умее да използва  и белите, и черните клавиши, и да внимава за оставената следа. Това са житейските уроци, които се откриват и в поезията на Варта Берберян -Гарабедян. Тя е родена в град Варна. Завършва Държавно музикално училище "Добри Христов" - Варна, а след това  Българската държавна консерватория - София. Работила е като учител по музика и като артист - оркестрант (контрабасист) в ДАНПТ "Варна". Пише сериозно от 3 години. Има публикации в няколко вестника и антологии и издадени 4 книги. По време на благотворителната премиера на последните две книги: "Черните клавиши" и "Нюанси" бяха събрани 420 лева за деца с церебрална парализа.
СнимкаИнтервю на Габриела Гаврилова :
Черното и бялото в живота. В музиката, специално при пианото, черните клавиши имат една богата и дълбока звучност и аз правя аналог в едноименното стихотворение с това. Черните неща в живота украсяват добрите и им дават по-голяма тежест. След като сме  преживели нещо "черно", то прави още по-красиво "бялото".
След себе си човек оставя "диря". Написах обаче това стихотворение по-късно и то не е включено в стихосбирката.
Вашият съвет как да преодолеем "черното", за да виждаме повече "бялото"?
Да бъдем търпеливи и да не реагираме с гняв. Да търсим смисъла дори и на лошите неща, защото повечето не са случайни. Търпение и вяра!
Какво Ви провокира да продължите да пишете? Вие сте музикант по образование и професия, дъщеря на проф. Арам Берберян - Датев?
Аз свиря от малка и имам музикално образование. Не съм се занимавала с поезия. Четях поезия само за обща култура. Даже не бях "запалена". Това дойде в последните години.
За три години - три стихосбирки?
Три, но имам още за 5!
Ще цитирам "Пристрастеност" :
Отпивам от бутилката живот
пенлив нектар - ту сладък, ту горчив!
А всеки ден е глътка кислород -
и в сянката, и в слънцето красив.
....
Ще пия пристрастена без да спра,
с ръце, треперещи от луда жажда .
А някога дали ще разбера
копнежът за живот къде се ражда?
Къде се ражда според Вас?
Не зная! Според мен това е Свише.
Така отговорихте и за Вашия баща, който много се е трудил, но в началото нещо му е дадено?!
Дадено му е! Без това не може, но може да се даде и по-късно. Не е казано, че талантът трябва да е още от детска възраст. Всичко е дълбоко закодирано, но чака момента да се прояви.
Ключът, който отваря тази стая?
Някакъв импулс, това е Божествено вдъхновение според мен!
Доброто винаги получава отплата, то се получава рано или късно, ако имаме търпение...

Снимка
Може би сте била твърде търпелива. Вие няколко пъти сте идвали в Радио Варна. Вашият баща е работил в Радио Варна преди близо 50 години. Но сега видяхме посланието на проф. Арам Берберян - Датев!
Аз също не знаех за него и бях изненадана. Знаех, че това пиано е подарено от моя баща на Ламбрин Сотиров преди години, но поради някакви обстоятелства то беше преподарено на Радио Варна. Направих си снимки на надписа, за да го имам и аз. Дирята е това, което сътворим....
СнимкаСнимка












Още за реакциите на дъщерята Варта Берберян - Гарабедян когато видя написаното от своя баща може да чуете в интервюто :




Снимки : Веселина Киричева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05

Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS): По време на пандемията една част от мен се радваше на принудителната ваканция

Интервю с Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS) В края на миналата година китаристът на AMORPHIS Tomi Koivusaari издаде първия си солов албум под името BJØRKØ. Проектът съществува от 2008, но едва през 2023 на бял свят се появи дебютът „Heartrot”. В него участват много гости като Jeff Walker от CARCASS, Shagrath от DIMMU BORGIR, Tomi Joutsen от..

публикувано на 02.05.24 в 08:35

Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION): В изкуството не трябва да се допускат компромиси

Интервю с Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION) Нидерландската симфонична метъл банда DELAIN е част от фестивала „Мидалидаре – Рок в долината на виното”, който тази година е между 12 и 14 юли. Отново в село Могилово. DELAIN ще излязат на сцената през първия фестивален ден, когато хедлайнъри са ACCEPT. През миналата година бандата..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Експерти за ограниченията за електрическите тротинетки: Заповедта, която се грижи за безопасността за пешеходците, ще увеличи опасността при шофьорите

На последното заседание на Общинския съвет във Варна бяха приети измененията в правилата за движение на електрическите тротинетки. По силата на новата заповед, се въвежда ограничение на скоростта им до 25 км/ч. Забранява се и движението им в паркове, градини, площади и детски площадки, както и тротоари и кръстовища с пресичания на..

публикувано на 01.05.24 в 09:55