Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Европарламентът гласува за по-чисти автомобили по пътищата до 2030 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Емисиите от въглероден двуокис от нови автомобили трябва да намалеят с 40 процента до 2030 г. и да се ускори навлизането на пазара на електрически автомобили и автомобили с ниски емисии, решиха днес европейските депутати, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

В проектодоклада, гласуван днес, евродепутатите предложиха по-амбициозна цел за намаляване на емисиите от нови автомобили в ЕС с 40 на сто до 2030 г. (в сравнение с предложеното намаление от ЕК с 30 на сто, с 2021 г. като референтна година), с междинна цел от 20 на сто до 2025 г. Подобни цели са поставени и за нови микробуси.

Производителите, чиито средни емисии на CO2 превишават тези цели, следва да заплащат такса към общия бюджет на Евросъюза, която ще се използва за повишаване на квалификацията и образованието на работниците, засегнати от структурни промени в автомобилния сектор.

Производителите на леки автомобили ще трябва да гарантират, че превозните средства с нулеви и ниски емисии (електрически автомобили или автомобили, които емитират по-малко от 50г CO2/км) заемат 35 процента от пазарния дял на продажбите на нови леки пътнически автомобили и микробуси до 2030 г. и 20 на сто до 2025 г.

Докладът беше приет с 389 гласа "за", срещу 239 "против" и 41 "въздържал се". Европейските министри ще приемат обща позиция на 9 октомври. Преговорите с евродепутатите за постигане на споразумение на първо четене могат да започнат на 10 октомври.

Транспортът е единственият голям сектор в ЕС, в който емисиите на парникови газове все още се увеличават, се отбелязва в текста. За да се изпълнят ангажиментите, поети в Парижкото споразумение от 21-вата сесия на Конференцията на страните (COP21) през 2015 г., декарбонизацията на целия транспортен сектор трябва да се ускори по пътя към нулеви емисии до средата на века.

В същото време глобалният автомобилен сектор се променя бързо, особено при електрическите двигатели. Ако европейските автомобилни производители се включат късно в необходимия енергиен преход, те рискуват да загубят водещата си роля, се казва в доклада.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден 109 на протести срещу правителството във Варна

Недоволни от управлението на страната варненци се събраха за 109-а поредна вечер около общината, за да поискат оставките на правителството и на главния прокурор. Във фейсбук групата си представителите на палатковия лагер, по-рано обявиха събитие за днес, формулирано като "поредният митинг-протест срещу властта". Протестът е и с рещу носенето на маските на..

обновено на 26.10.20 в 19:44

Фрегатата "Смели" замина на задгранично плаване

Фрегатата "Смели" с командир капитан II ранг Трифон Митишев напусна Пункта за базиране Варна за продължително задгранично плаване, съобщиха от Министерството на отбраната. Старши национален командир на плаването е капитан I ранг Ваньо Мусински - заместник-командир на Флотилията бойни и спомагателни кораби. Днес фрегатата се е отправила към..

публикувано на 26.10.20 в 17:54

Доброволци събраха 3 тона боклук от горите на местност край Варна

Близо 3 тона отпадъци събраха и изкараха от горите на местност Перчемлията 18 доброволци от сдружение Пауър Джъмп и техни партньори, с помощта на високо-проходима техника и ремаркета. Акцията бе извършена наа 24 октомври, събота. Това са отпадъците, събрани само от едно от нерегламентираните сметища, които сдружението е идентифицирало при обиколка на..

публикувано на 26.10.20 в 17:47

Окончателно: Затварят нощните заведения, дискотеките и клубове във Варна от 30 октомври

Всички нощни заведения, дискотеки и клубове и други подобни нощни заведени яза развлечения на закрито  на територията на Варненска област ще бъдат затворени от 30 октомври до 13 ноември , включително. Решението е на областния кризисен щаб, съобщи Стоян Пасев-областен управител. Затварят се и пенсионерските клубове от утре до 10 ноември..

обновено на 26.10.20 в 17:25

Експерт от Австралия обясни причините за инцидента на Аспарухов мост

Мантинелата на Аспарухов мост не е способна да удържи тежки моторни превозни средства, сочи доклад на инж. Методи Стилянов от Института по пътна безопасност.   Според него тежкото МПС, което падна миналия четвъртък е загубило контрол в близост до разширителната фуга в моста. При нея  се наблюдава неадекватна защита от предпазната двулъчева..

публикувано на 26.10.20 в 16:42
Снимката е илюстративна.

Ротари клуб – Балчик набира средства за учебните заведения

С лекция на тема „Как да засилим имунитета си преди зимата“Ротари клуб – Балчик даде старт на традиционната си благотворителна кампания преди Коледа. Първите дарители – ротарианци от Балчик, Каварна, Попово, Добрич, бяха участниците в лекцията този уикенд, водена от немския специалист по аюрведа Андреас Посур, който повече от година практикува у нас..

публикувано на 26.10.20 в 16:38
Алея

В Балчик не се предвиждат допълнителни ограничения срещу коронавируса

Кметът на Община Балчик не възнамерява да налага ограничения, надвишаващи наложените със заповед на министъра на здравеопазването. „Нашата цел е да правим така, че тези заповеди да се спазват. Няма да слагаме допълнителни ограничения, след като експертите на ниво държава са решили, че няма нужда от такива“, коментира Николай Ангелов. За да достигне..

публикувано на 26.10.20 в 16:22