Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галактики, звездни купове и мъглявини във фотоизложба в Обсерваторията

Изложба с астрофотографии ще бъде открита днес, 26.10.2018 г. в 18 ч. във варненската Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник”. Тя е част от програмата на юбилейната за Обсерваторията 2018 г., в която екипа й чества 50-годишнината от откриването на сградата. Снимките са Михаил Мамчуров и на оперния певец Емил Иванов. Иванов снима звездното небе от дете, по-късно избира оперното изкуство, но днес прави докторантура по „Астрономия и астрофизика” в Шуменския университет. В разговор с Мариела Димитрова Емил Иванов разказа: 

Изучавали сте астронoмия, а след това преминавате към оперното изкуство. Трябваше ли да избирате между двете или прехода се случи естествено?

Всичко започна в една нощ на някогашния курорт „Дружба”, сегашния „Св.Св.Константин и Елена”, когато ми показаха Млечния път. До такава степен се захласнах, че повече нищо друго не съществуваше. Астрономията и музиката са моите най-големи страсти от най-ранно детство. Винаги съм бил и с двете. Реших да следвам астрономия и бях приет в СУ "Климент Охридски", където учих две години. По това време започнах да развивам някакъв певчески талант и трябваше да избирам между науката и изкуството (по онова време не беше възможно следването в две специалности). След нелек избор се прехвърлих в Музикалната Академия. Разбира се, през този период нямах много свободно време за наблюдения на звездите, но любовта ми към астрономията остана завинаги.

Слънчевото затъмнение през 2001 г. снимахте ли го?

Беше в Замбия доколкото си спомням. Имаше организиран полет, но тогава още пеех много активно и така се случи, че не бях свободен. Много съжалявам за което.

Снимката, която ви е донесла най-голямо удовлетворение?

Може би, все пак като признание, когато моя снимка беше определена за снимка на деня, т.нар. Astronomy picture of the day на НАСА. За мен това не е най-добрата снимка, но просто получи признание. Беше една комета „Love joy”, през януари 2015 г., която имаше много интересна йонна опашка и действително се виждаха много хубаво детайли в опашката на тази комета.

Освен тези явления в развитие имате ли любими за снимане обекти, които виждаме регулярно – Слънцето, Луната, Венера, Марс? 

Да, но там не съм голям майстор, признавам си. Мишо (бел.ред.Михаил Мамчуров), който е съавтор на изложбата прави страхотни снимки на планетите. Той има специална камера високоскоростна. Той има много детайлни снимки на Сатурн, на Юпитер, на Марс. Телескопът, с който снимам е на Рожен, в огражденията на Националната астрономическа обсерватория. Правим дистанционно снимки, тоест по интернет командвам телескопа, камерата, филтърните блокове и т.н. Изтегляме снимките и ги обработваме вкъщи, без да е необходимо да бъдем физически на място. Но пък не можем да се любуваме на хубавото роженско небе, тук във Варна е прекалено светло, за да се виждат толкова много обекти.

Вие имате сайт с галерия. Продавате ли вашите снимки или просто ги споделяте с аудиторията?

Аз го подарявам. Така и не се научих в този живот да бъда комерсиален (смее се). Много пъти са ме питали цена, но аз никога не съм взимал пари за тази работа.

Тоест може да бъдат и свободно изтеглени?

Разбира се. Дори всеки, който иска да му изпратя по-голяма резолюция, тъй като на сайта са около 2 хил.пиксела, но винаги изпращам и по-голямата резолюция на който ги поиска.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00