Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Билетче от автомат - в още 5 линии на градския транспорт във Варна

Снимка: Радио Варна

Билетче от автомат ще могат да си купят вече и пътниците на още 5 варненски линии - 17,18, 31, 46 и 60.  Автоматизираната билетна система ще заработи и по отклоненията на тези 5 основни линии: № 17А (Почивка – Галата); № 17/46 (ЖП Гара - Галата – Боровец); № 17А/46  (Почивка - ЖП Гара - Галата – Боровец); № 17А/60 (Почивка - ЖП Гара - Галата - Ракитника – Моста); № 17/60 - ЖП Гара - Галата - Ракитника – Моста).

Така електронните билети вече ще са в сила по 18 от общо 39 линии на "Градски транспорт" ЕАД.
В продължение на 20 дни, считано от 1-ви ноември, пътниците по линии 17,18,31,46, 60 и "производните" им ще могат да ползват помощ от консултанти, които ще бъдат на борда на превозните средства по график - от 08.00 ч. до 12.00 ч. и от 15.00 ч. до 19.00 ч. в рамките на градските линии. Те ще носят специални баджове и ще обясняват как става закупуването на билети и/или карти, а също така и валидирането им в автобусите, съобщи Биляна Якова, ръководител на проекта „Интегриран градски транспорт“ – първа фаза.
Тя припомни, че автоматизираната билетна система бе пусната пилотно  на 23.11.2017 г.  по линия № 10. Поетапно бяха пуснати и по линии № 12, 31А, 82, 88, 86, 46, 41, 13, 36, 37.
Всички линии ще заработят в цялостен мащаб ефективно, след като приключат мащабните ремонти в града и след  приемане на  две нови схеми -  транспортна и тарифна, от Общински съвет – Варна. Гражданите и гостите на града ще бъдат своевременно информирани за поетапното въвеждане на автоматизираната билетна система.
Цената на билетите остава същата за всяка линия, както до сега.  За автобусни линии № 10, № 12, № 31А, № 46, № 41, № 13, № 36, № 37, № 17, № 55, №7, №18 и №31  и тролейбусните линии № 82, № 83, № 86, № 88, машините ще предлагат 2 основни типа продукти – стандартните хартиени билети, които са еднократни, и предплатени карти с електронни билети, в които може да бъде заделена определена сума пари (кредит).
Електронните билети могат да бъдат изразходвани чрез валидиране на картата в специално валидиращо устройство в автобуса.
Картите за пътуване, издадени от „Градски транспорт“ ЕАД, остават валидни. Представители на ОП „ТАСРУД“ имат ангажимент да следят за контрола на пътниците.
Въвеждането на карта с електронни билети цели да улесни и да спести неудобства на пътниците, които ползват масовия градски транспорт в града. Ползването на карти е и най-добрият вариант за активно пътуващите пътници, тъй като може да се зарежда многократно с електронни билети. За тези, на които се налага еднократно да използват градския транспорт, остава опцията за хартиен билет, чието време започва да тече веднага след закупуването.
Чуйте в прикачения звуков файл какво още каза Биляна Якова за транспорта в града:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Гайтански се е предал на властите, задържан е за 72 часа

Ден след като получи обвинения по аферата със заема от ББР, Румен Гайтански сам се предаде с адвоката си. Това стана днес следобяд и в момента бизнесменът в следствения арест. Според неговия адвокат,  Гайтански още в четвъртък се е явил в Антикорупционната комисия, но бил върнат за следващия ден. Припомняме, че Румен Гайтански бешее..

публикувано на 17.08.24 в 08:51

Фестивалът Varna BREEZE by EXIT продължава с безплатна програма до 18 август

Музикалният фестивал Varna BREEZE by EXIT продължава и тази вечер с пълна програма под Пантеона в Морската градина. Входът за всички изпълнения (с изключение на VIP секторите) е свободен. На по-малката сцена (Urban Stage) днес ще излязат любимците на варненската публика NDOE, FYRE, Явката ДЛГ, Madmatic, а след 22:30 ч. програмата ще продължи с..

публикувано на 16.08.24 в 17:57

Повишено съдържание на нитрати откриха във водата на аксаковското село Зорница

Питейната вода в аксаковското село Зорница е замърсена с нитрати. Резултатите от взетите проби показват превишаване на нормата по този показател. Във водата са отчетени  55 мг/л нитрати, при норма – 50 мг/л, съобщават от Областна администрация - Варна. Не са установени заболявания, предавани по воден път. Здравната инспекция предупреждава, че..

публикувано на 16.08.24 в 17:26

За трета поредна събота жителите на селата Попович и Дюлино излизат на протест заради незавършен път

За трета поредна събота жителите на село Попович и село Дюлино  организират протест заради незавършен ремонт на три километрова отсечка  - връзка с Бяла и Обзор, съобщават организатори на акцията. Недоволните посочват, че дейности по проекта са извършвани само три месеца през 2023 година от юли до септември, след което са преустановени...

публикувано на 16.08.24 в 16:41

От понеделник тръгват германските вагони на влаковете София – Варна и Варна – София

От понеделник (19 август) четири от новодоставените германски вагони ще бъдат композирани в бързия влак от София за Варна, заминаващ от Централна гара в 10,00 ч. Други четири ще бъдат включени към бързия влак, потеглящ от Варна за София в 09,25 ч. Двете композиции с климатизирани вагони ще пътуват всеки ден и ще се движат по маршрут София-Пловдив-Варна..

публикувано на 16.08.24 в 16:15

Екоминистърът: Няма изгледи за воден режим в нито едно населено място, черпещо вода от язовири на МОСВ

Няма изгледи да бъде въведен воден режим в нито едно населено място, черпещо вода от язовири на Министерството на околната среда и водите. Това каза ресорният министър Петър Димитров.  Министерството на околната среда и водите управлява водите в 52 комплексно значими язовира у нас,12 от тях са за битово-питейни нужди, а пет-за резервно..

публикувано на 16.08.24 в 16:05

Новият служебен кабинет полага клетва във вторник

Служебният кабинет с министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева ще положи клетва на извънредно заседание на НС във вторник. Това съобщи от парламентарната трибуна председателстващият заседанието Йордан Цонев: "Вероятно ще има извънредно заседание във вторник, 20-ти август, за клетва на новия служебен кабинет, ако президентът издаде указа за това"...

публикувано на 16.08.24 в 14:50