Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът ще приема граждани във влака София – Варна: първи вагон, втора класа, купе №2

| обновено на 05.11.18 в 14:27
Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

„Единствената реформа в бюджета на Националната служба за охрана /НСО/ се изразява в отнемането на автомобила на омбудсмана. Всеки може да погледне Параграф 14. Аз не бих повдигнала тази тема, не съм я повдигала до момента, изглежда ми прекалено дребна на фона на проблемите, които имат гражданите.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова в Сутрешния блок на БНТ, където бе помолена да коментира решението на властта да я остави от догодина без служебен работен автомобил и шофьор на НСО.

Мая Манолова подчерта, че по този повод са й се обадили десетки хора, както приятели, така и непознати, които са предложили да я возят безплатно, включително и заместник-омбудсманът на Македония, който е на посещение у нас.

„Аз обмислям дали, ако това е толкова сериозен проблем, да не се откажа предварително. Мога например да ползвам и обществения транспорт. Следващата седмица трябва да бъда във Варна. Ще пътувам до там с влак. Вярно е, че ще ми отнеме доста часове, но ще направя приемна докато пътуваме, ще обявя предварително в колко часа на коя гара ще е влакът и хората ще се качват, за да споделят проблемите си“, съобщи Манолова.

Разписанието на влака, деня и купето за приемна на Омбудсмана можете да намерите тук. А телефонът за записване за приемната е 02 81 06 955.

„Не знам какво да правя с парите, които ще дадат за билети, може би да ги пратяна финансовия министър, все пак, да ги осребри, защото това ще оскъпи услугата“, допълни Манолова.

След приемната във влака в 15.30 ч. общественият защитник ще се срещне с бивши служители на фалиралата авиокомпания „Ер Виа“ във връзка с неизплатените им заплати в Областна администрация Варна -ул. Преслав № 26. По-късно омбудсманът ще разговаря с ръководствата на Окръжния и Районния съд във връзка с предложенията за създаване на специализирани съдебни състави и щадящо правосъдие по отношение на деца в родителски конфликт.

Пред БНТ Мая Манолова подложи на съмнение казаните пред друга телевизия думи на финансовия министър Владислав Горанов, че омбудсманът използва работния автомобил на НСО като скъпоструващо такси.

„Той изглежда интелигентен човек, изглежда, разумен човек, това е абсурдно изказване, защото за мен автомобилът е работно средство, с което успявам да се отзова бързо при гражданите, които го очакват от мен”, допълни Манолова. 

Омбудсманът изрази разочарованието си от политиците, които се опитват да й пречат да си върши работата.

„Губи се много излишна енергия да се чудят какво да измислят, за да не съм при хората на терен. Но нали сте наясно, че аз със служебен автомобил, с обществен транспорт, с градски транспорт, с влак, моята работа ще си я свърша и никой не може да ме спре”, отсече общественият защитник. 

Попитана дали обмисля да прави политическа кариера, или да се кандидатира за някой пост, Манолова беше категорична, че никога действията й не са били на тъмно, тайно, зад кадър или непрозрачно и ако реши да се кандидатира за някой друг пост в държавата, ще го обяви публично.

„В момента имам още две години мандат. Две години хората очакват от мен да решавам техните проблеми. Това правя всеки ден и всяка минута, заключи Манолова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Гарелов

Без промяна в състоянието на Иван Гарелов в "Пирогов"

Без промяна остава състоянието на големия български журналист Иван Гарелов, съобщиха за БГНЕС от "Пирогов". Бившият водещ на "Панорама“ беше приет по спешност в реанимацията на "Пирогов" в четвъртък. Бившият водещ на "Панорама" Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" 81-годишният журналист е претърпял тежък инцидент край морето, където..

публикувано на 21.07.24 в 15:50

37 пияни шофьори заловиха от МВР

За последното денонощие полицията установи 37 водачи в страната, качили се зад волана след употреба на алкохол. Това сочат данните на МВР. Общо 20 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 17 са управлявалите с над 1,2 на 1000, трима са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са..

публикувано на 21.07.24 в 15:23

Между облаци и слънце 30 градуса в понеделник

В часовете преди полунощ ще продължи развитието на купесто-дъждовна облачност и главно на север от Стара планина ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, след което процесите ще затихнат и облачността ще намалее. Утре предиобед отново ще има и слънце, а в следобедните часове и вечерта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, в..

публикувано на 21.07.24 в 15:19

Бялото братство започна изграждането на лагера си на Седемте рилски езера

Бялото братство започна изграждането на лагера си при Рибното езеро в Рила - група от около 30 последователи на Петър Дънов вече са на терена. Духовната школа на Братството ще бъде открита на 1 август, а кулминацията е на 19 август, когато хиляди изпълняват ритуала - танца Паневритмия на молитвения хълм. Според издаденото..

публикувано на 21.07.24 в 15:05

Чехия ще строи нови ядрени блокове и казва сбогом на въглищата

Чехия планира най-късно до края на следващото десетилетие да се откаже от въглищните централи и ще залага все повече на атомната енергетика. Амбициозният план в програмата на кабинета заяви премиерът Петр Фиала по време на пресконференция след подписване на договор с компанията Korea Hydro & Nuclear..

публикувано на 21.07.24 в 14:32

13 катастрофи, при които са пострадали 16 души

През изминалото денонощие в България са регистрирани 13 тежки катастрофи, при които са пострадали 16 души, съобщиха от МВР. В София са се случили 14 леки и една тежка катастрофа. Пострадал е един човек. От началото на годината до момента в страната са станали 3718 катастрофи, при които са загинали 234 души, а 4594 са ранени.

публикувано на 21.07.24 в 14:00

Всички села са обезопасени, каза Калин Стоянов в село Воден

В момента ситуацията е спокойна, всички села са обезопасени, работим по няколко направления с всичката техника и хора на терен, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов, който е в с. Воден, община Болярово, област Ямбол, заедно със служебния премиер Димитър Главчев. Служебният вътрешен министър добави, че всеки момент се очаква да..

публикувано на 21.07.24 в 12:58