Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Учени измериха масата на Земята с помощта на "призрачните частици"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Земята е прекалено голяма, за да бъде изследвана с рентген или ядрено-магнитен резонанс, затова група физици от Испания, използваха нов метод, за да надникнат във вътрешността й - с помощта на субатомни частици, които постоянно преминават през нея, съобщи Сайънс алърт.

Учените от университетите на Валенсия и на Барселона използваха данни от детектора на неутрино АйсКюб в Антарктида, събирани една година.

Частиците неутрино са най-леките във Вселената. Специалистите мислят, че те могат да крият отговори на основни въпроси във физиката. Наричат ги "призрачни", защото почти не притежават маса и са неуловими. Частици неутрино се създават в ядрени реакции като тези в Слънцето. Електрически са неутрални, което означава, че през нас могат да преминават с милиарди всяка секунда.

Откритият от испанските физици метод прилича на рентгена. При изследване с рентген, лъчите преминават през меките тъкани. По-плътните, като костите, ги поглъщат по-бързо и по-малко лъчи преминават от другата страна - така се получава снимка на скелета.

Частиците неутрино могат да бъдат погълнати от атомните ядра на материята, през която преминават. Колкото по-плътен е материалът, толкова по-голямо е поглъщането.

Екипът определи плътността на различните слоеве на планетата ни, преброявайки преминалите неутрино под различен ъгъл.
Резултатите от изследването съвпадат с изчисленията, направени с традиционни методи - по сеизмичните вълни. Те обаче не могат да проникнат във вътрешното ядро. Частиците неутрино преминават през всичко и затова дават ценна информация.
Изследването не дава нова информация за планетата ни. Това обаче не е била негова цел. Основната цел на екипа е била да научи нещо ново за това каква информация можем да получим с помощта на частиците неутрино. В това отношение резултатите са внушителни.

"Резултатите ни демонстрират надеждността на този подход за изучаване на вътрешната структура на Земята в допълнение към традиционните геофизически методи" - пишат авторите на изследването.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Министър Кирил Петков коментира предложения от ИТН премиер Пламен Николов

Министърът на икономиката Кирил Петков коментира във Варна предложения от ИТН премиер Пламен Николов и проектите, които ще предаде на бъдещите си колеги: Министър Петков присъства на учредяването в курорта "Златни пясъци" на новия "Алианс за българското Черноморие", който обединява туристическия бранш, общините и бизнеса...

публикувано на 30.07.21 в 18:53

Еднодневни турове до непознати места около Варна

Все повече сънародници предпочитат да получат допълнително изживяване по време на почивката си. Пък била тя и за един ден. Почитателите на ол инклузива ги има, но за определена група хора всяка почивка трябва да носи допълнително удоволствие. Също така за работещите всяко излизане сред природата действа тонизиращо. Еднодневните турове са за предпочитане..

обновено на 30.07.21 в 18:19
Пламен Николов

Пламен Николов: Мажоритарният вот остава на дневен ред

Пет са приоритетите на "Има такъв народ" -  Планът за възстановяване и развитие;  Преизчисляване на пенсиите; Правосъдна реформа; Подготовка за възможна нова вълна на пандемията от коронавирус;  Мажоритарен вот. Това обяви Пламен Николов, който получи от президента мандат за съставяне на правителство. Имаме ангажименти към нашите избиратели по отношение..

публикувано на 30.07.21 в 18:00

Кой е Пламен Николов?

Предложението за премиер на "Има такъв народ" е Пламен Николов.  "За мен е изключителна чест и отговорност да бъда тук и да получа този мандат от вас. Ще направя всичко възможно всичко да бъде в установените законови срокове. Благодаря", каза той при получаването на мандата за съставяне на правителство. Пламен Николов е доктор по философия на..

публикувано на 30.07.21 в 17:49
Президентът Румен Радев връчи на Пламен Николов от „Има такъв народ“ мандат за съставяне на правителство.

Президентът Радев връчи на Пламен Николов от ИТН мандат за кабинет

Президентът Румен Радев връчи на Пламен Николов от „Има такъв народ“ мандат за съставяне на правителство.  „Уважаеми г-н Николов, в изпълнение на конституцията на България ви възлагам да съставите правителство“, обърна се президентът Радев към кандидата на ИТН. Хората гласуваха за вас с очакването да консолидирате  фронта на промяната срещу корупционния..

обновено на 30.07.21 в 17:05

Стефан Янев: Държавата има готовност за избори по всяко време

Теоретично и практически държавата е готова за избори по всяко време, но изборите струват пари. Вчера на извънредно заседание МС прие предложение за изменение на Закон за държавния бюджет, в който са предвидени пари и за избори през есента. Това каза служебният премиер Стефан Янев пред журналисти при посещението си в смолянското село Забърдо. Нека да се..

публикувано на 30.07.21 в 16:58
Виолета Комитова

Актуализация на бюджета на АПИ с 1,5 милиарда лева иска служебният регионален министър

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова настоя за актуализация на бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" с 1,5 милиарда лева, за да бъдат завършени пътните ремонти, предаде БНР.  Комитова поиска законодателни промени, за да може министерствата да преустановят вече сключени обществени поръчки, които в нарушение, чрез..

публикувано на 30.07.21 в 16:33