Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орлин Горанов : Да преминем през този свят с усмивка и любов!

Снимка: Стоян Гребенаров

Да не се вземаме на сериозно, а да преминем през този свят с усмивка и любов - това ме учеха като дете, на това се надявам да съм научил и дъщеря си, каза в интервю за Радио Варна Орлин Горанов. Той ще представи своята автобиография "Да започнем отначало" в събота във Варна.

 "Да започнем отначало". Колко "отначало" искате да се върнете?

Не много. Искам да се върна снощи, защото днес е нов ден. Днес отново сме отворили очички, ще срещнем някой хубав човек,  ще направим нещо добро и ще продължим по пътя.

Винаги сте били позитивно настроен, поне ако се основаваме на Вашите песни и от настроението, което излъчвате от сцената?

Лошо! Непоправим оптимист съм! / смее се!/.

Ако човек се опитва да вижда хубавите неща и да се старае да прави животът такъв, какъвто иска да бъде, мисля, че е направил най-голямата победа в живота си!

Вие сте живяли и в онзи строй, който сега отричаме. Живеете и в демокрацията. Имали сте късмета да пътувате много по света и да работите на различни места. Това, което Ви дава сили да се усмихвате и днес?

Стара истина е, че светът е оцелял, защото се е смял.  Да не се взимаме много на сериозно! Да се опитваме да преминем през този свят с усмивка и любов!

СнимкаВинаги ли на това са Ви учили в семейството?

Това е основната философия. На това съм се опитал да възпитам и дъщеря ми! И всички мои близки са на тази вълна. Както казват старите азиатци, ако успееш да постигнеш паритет между бялото и черното, между доброто и лошото, ти си постигнал пълна хармония.

Успяхте ли или успявате ли, не съм сигурна кое време на глагола да използвам?

Всеки ден се опитвам да успея, защото както казват "Ако няма лошо, няма как да оцениш хубавото!"

Имате ли някакъв специален ритуал, с който започвате деня?

Специалният ми ритуал е да благодаря на Слънцето и на Бог, че и днес съм отворил очи!  Вечер преди да си легнеш се опитай да простиш на себе си и на тези, които си обидил, а сутрин да благодариш затова, че отново си готов за път и продължаваш по пътя!

Вие не спирате да пътувате и сега?

Да! Аз съм професионален пътник! Преди дни се опитах да си направя равносметка колко километри са зад гърба ми, но са над милион!

И колко пъти сменихте шофьорската книжка, това се прави на 10 години?

До тук - четири пъти /смее се/. Няма нищо по-хубаво от това. Всеки ден си на ново място, запознаваш се с нови хора, нов бит, появяват се нови приятели! Много е хубаво!

Срещите с хората!

Никой човек не е самотен остров. Всеки има нужда да контактува, да вземе малко от другия, да даде  на другия... Ние сме такива, социални животни сме!

Вие какво най-често давате?

Усмивка и надежда - това мога да дам безплатно!

А какво искате да получите?

Аз съм благодарен на всяко нещо, което получавам. Нямам претенции!

Къде научихте тази житейска философия?

По пътя!

Който тръгва от под връх Ком?

Точно така! Пътят тръгва от връх Ком! От там тръгва всичко!

И сега завършва почти до Емине? Има такъв туристически маршрут.

То Емине не може да се каже, че е краят на пътя. Продължаваме с лодка! Аз обожавам ветроходството, така че нищо не може да ме спре! Само самолет и подводница не съм карал, но ще опитам!

Спомням си детството, когато играехме до късно на улицата, които се миеха през нощта,  спокойствието и табелките с "Образцов дом".  София беше една от най-зелените столици, беше в десятката! Когато разцъфнат липите ароматът е омайващ!!!!!

Сега да сте видяли градинката пред блока да е подредена, оградена?

Има! Дори в малките населени места!

Слава Богу, в малките населени места тези традиции са запазени. В големите градове е борба на световете! Това не води до нищо добро! Хората се разминават като зомби. Това да се срещнат двама души на тротоара и да си кажат: "Здравей" като в малките градове - не! Всеки бърза за някъде! Така че, грешката си е в нас!

За да я поправим - пожеланието на Орлин Горанов?

Започвайте всяка сутрин отначало - не е страшно!Това нещо може да ни дава само енергия и желание да вървите в правилната посока с тези сили, с които искате!


Още за мечтите, пътуванията, спомените, красивите градинки - в интервюто:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00