Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Петрова: Бюджетът за образование е увеличен с близо 450 милиона лева

Таня Петрова
Снимка: gerb.bg

Средствата за образование в бюджета за следващата година са увеличени с почти 450 милиона лева, в сравнение с 2017-а година. Това съобщи в обзорното предаване „Позиция” на Радио Варна депутатът от ГЕРБ Таня Петрова и подчерта, че образованието продължава да основен приоритет за управляващите.

Таня Петрова напомни, че са увеличени парите, не само за средното, но и за висшето образование. Активно се работи за привличане на млади учители и научни работници, както и за развитието на академичния състав, каза още варненският депутат.

"25 милиона лева ще бъдат отделени в бюджета за следващата година за занимания по интересни в училищата, като с тях ще се насърчават учениците да развиват компетентности в областта на математиката, информатиката и новите технологии, т.е. точно по предметите, за които има най-голяма липса на учители", каза Таня Петрова и допълни, че ще бъдат отделени и 30 милиона лева повече за работа с деца от уязвими групи.

Младежите, които ще изберат т.нар. "защитени специалности", за които се очаква недостиг от студенти през следващите години, ще бъдат освободени от такси за обучение, като за целта в бюджета са предвидени 2 млн лева.






Очаква се държавният бюджет, включително и за образованието, да бъде гласуван на второ четене в парламента през следващата седмица.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Флотът получи 4 лодки от САЩ

Министърът на отбраната ще участва в честването на ВМС във Варна

Министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържественото отбелязване на 145-ата годишнина от създаването на българските Военноморски сили (ВМС).   На 10 август (събота) в 18.00 ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна ще започне тържествено събрание-концерт, посветено на празника на..

публикувано на 10.08.24 в 10:10

Жители на село Попович затварят за кратко пътя Варна - Бургас заради бавещ се ремонт

Жителите на село Попович отново излизат на протест заради продължаващия повече от година ремонт на 3-километровата отсечка от път III-396 , който свързва селата Попович и Дюлино с главен път I-9. Въпреки отправените многократни сигнали и искания към местната власт, проблемът с лошото състояние на пътя остава нерешен, което поражда все по-голямо..

публикувано на 10.08.24 в 09:35

Готвачите днес отбелязват своя професионален празник

На 10 август отбелязваме Денят на Свети Лаврентий, патрон и закрилник на готвачите. Поради тази причина тази дата е избрана за професионален празник на готвачите. През 2005 г. денят за първи път се чества в България и на Балканите с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи...

публикувано на 10.08.24 в 09:14
Горица Грънчарова–Кожарева

Новият служебен премиер стартира процеса по съставянето на ново правителство

От днес новият служебен премиер Горица Грънчарова – Кожарева започва разговори със сегашните министри и с други експерти за съставяне на правителство. При връчването на мандата тя заяви, че ще сформира кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство. Президентът Румен Радев даде срок до 19..

публикувано на 10.08.24 в 08:24

Кметът Коцев: Само прокуратурата може да спаси останалите три кедъра в "Аспарухово"

Единствената институция, която може незабавно да спре сечта на останалите три кедъра в "Аспарухово",  е българската прокуратура, която вчера сезирах за съмнения в пороци на ПУП-а, издаден през 2016 г. Това написа в страницата си във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев. Той се надява и собственикът да прояви гражданска съвест. Сега всичко е в..

публикувано на 09.08.24 в 20:44
Снимката е илюстративна

Катастрофа на пътя Златни пясъци - Варна предизвика километрично задръстване

Катастрофа на пътя за Златни пясъци предизвика километрично задръстване в посока Варна. Инцидент с участието на два автомобила е възникнал към 17,20 часа след хотел на бул. "Княз Борис I" в местност Траката, съобщиха от пресцентъра на полицията. Няма данни за пострадали, нанесен са само материални щети. В единия от автомобилите са пътували чужди граждани...

публикувано на 09.08.24 в 19:21

Варна посреща 15 август с богата програма и световноизвестните групи Дайър Стрейтс, Джипси кингс и Stereo Mc’s

Варна посреща своя празник – 15 август – Свето Успение Богородично с богата и обновена празнична програма. За жителите и гостите на морския град са организирани различни събития, като традиционният Младежкия фестивал Фън сити+, както и  EXIT  - един от най-големите музикални фестивали в Европа в обединение с българския BREEZE , съобщават от общинския..

публикувано на 09.08.24 в 17:15