Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Малинов: АЕЦ "Белене" няма да бъде построена. Целта е да се източат парите на данъкоплатците

Светослав Малинов
Снимка: БГНЕС

„АЕЦ „Белене” няма да бъде построена, а възобновяването на проекта се прави само с цел да бъдат източени парите на данъкоплатците и то по един сравнително законен начин”, това коментира в предаването „Позиция” на Радио Варна евродепутатът Светослав Малинов. По думите му, проектът е неизгоден за страната ни и много рисков, предвид факта, че няма пазар за електроенергията от „Белене”, а площадката й се намира в силно сеизмична зона.

„Когато управляващите говорят за потенциални инвеститори, е добре да уточнят дали това са фирми, които искат да строят централата ли са или такива, които искат да участват в нейното изграждане заедно с други инвеститори”, каза Светослав Малинов.

През тази седмица евродепутатът е получил отговорите на Еврокомисията на своите въпроси по повод решението на управляващите да подновят строежа на АЕЦ „Белене“. Европейската комисия сега е отговорила , че „Възобновяването на проекта АЕЦ „Белене“ през 2018 г. представлява нов проект по смисъла на чл. 41 от Договора за Евратом“. Това означава, че трябва да се изготвя и ново становище за съответствие на проекта с правилата на ЕС.” В интервю за БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова потвърди, че такава нотификация наистина е необходима, но това не пречи втората атомна централа да бъде построена. По думите на Петкова "ЕК трябва да бъде уведомена една след като бъде намерен инвеститор".

Чуйте какво още каза Светослав Малинов по повод АЕЦ "Белене" и относно въпросите, които е изпратил до Еврокомисията за Закона за горивата в България:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бойните кораби на ВМС са отворени за граждани

Варненци и гостите на морската столица могат да разгледат бойните кораби на Военноморските сили /ВМС/, разположени в района на Морска гара. Отворените врати за граждани са по повод 145-та годишнина на ВМС. Плавателните съдове могат да бъдат посетени в събота до 17:00 часа и в неделя между 10:30 и 17:00 часа.

публикувано на 10.08.24 в 10:20
Флотът получи 4 лодки от САЩ

Министърът на отбраната ще участва в честването на ВМС във Варна

Министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържественото отбелязване на 145-ата годишнина от създаването на българските Военноморски сили (ВМС).   На 10 август (събота) в 18.00 ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна ще започне тържествено събрание-концерт, посветено на празника на..

публикувано на 10.08.24 в 10:10

Откриха ловния сезон за пернат дивеч

Днес се открива ловният сезон за отстрел на пъдпъдъци, гургулици, гривяк и горски бекас. Очаква се поне 50 хиляди ловци да излязат в ловните си райони, съобщават от Съюза на ловците и риболовците в България.  Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч през този ловен сезон ще се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални..

публикувано на 10.08.24 в 09:49

Жители на село Попович затварят в събота пътя Варна - Бургас заради бавещ се ремонт

Жителите на село Попович отново излизат на протест заради продължаващия повече от година ремонт на 3-километровата отсечка от път III-396 , който свързва селата Попович и Дюлино с главен път I-9. Въпреки отправените многократни сигнали и искания към местната власт, проблемът с лошото състояние на пътя остава нерешен, което поражда все по-голямо..

публикувано на 10.08.24 в 09:35

Готвачите днес отбелязват своя професионален празник

На 10 август отбелязваме Денят на Свети Лаврентий, патрон и закрилник на готвачите. Поради тази причина тази дата е избрана за професионален празник на готвачите. През 2005 г. денят за първи път се чества в България и на Балканите с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи...

публикувано на 10.08.24 в 09:14
Горица Грънчарова–Кожарева

Новият служебен премиер стартира процеса по съставянето на ново правителство

От днес новият служебен премиер Горица Грънчарова – Кожарева започва разговори със сегашните министри и с други експерти за съставяне на правителство. При връчването на мандата тя заяви, че ще сформира кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство. Президентът Румен Радев даде срок до 19..

публикувано на 10.08.24 в 08:24

Кметът Коцев: Само прокуратурата може да спаси останалите три кедъра в "Аспарухово"

Единствената институция, която може незабавно да спре сечта на останалите три кедъра в "Аспарухово",  е българската прокуратура, която вчера сезирах за съмнения в пороци на ПУП-а, издаден през 2016 г. Това написа в страницата си във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев. Той се надява и собственикът да прояви гражданска съвест. Сега всичко е в..

публикувано на 09.08.24 в 20:44