Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гала концерт на финалистите на международен оперен семинар

Финалисти на SOFIA OPERA PERFORMING SEMINARS излизат на сцената на Държавна опера - Варна тази вечер от 19 часа. Победителите са певци от САЩ, Швейцария, Гватемала, Ливан,Турция, Украйна и България. След успешния си концерт в първо студио на БНР, ще имаме удоволствието да ги чуем и във Варна под диригентството на добре познатата на варненската публика Маестра Николета Конти, проф. в консерватория "Джован Батиста Мартини" в Болоня.

Програмата включва изпълнения на Верди от "Сицилиански вечери", "Травиата", "Риголето", "Силата на съдбата",  Росини "Севилският бръснар" , Пучини - "Тоска", оницети с "Любовен еликсир" и  "Лучия ди Лемермур" и други. 

Идеята да се изнесе проявата и във Варна е на директора на Варненската опера Даниела Димова, с която се срещнахме на международен фестивал в Болоня, каза за Радио Варна директорът на SOFIA OPERA PERFORMING SEMINARS . Петър Данаилов. Половината от групата са българи. От Варна са Милена Захариева и Петър Петров, които са от хора, но имат и малки роли.


СнимкаСеминарите "Sofia opera performing seminars" се организират по инициатива на екипа на Международната оперна академия в гр. Болоня (Bologna international opera academy - BIOA) с директор проф. Генко Гешев - дългогодишен декан на вокалния факултет при университет "Duquesne" в гр. Питсбърг, САЩ.  Основна цел на "Sofia opera performing seminars" е чрез провеждане на майсторски класове от доказани имена в бранша - певци, вокални педагози, режисьори, диригенти, директори на театри, както и лекции по сценично поведение, мениджмънт в операта, управление на театри, лекции по здравословно хранене и култура на тялото да открива, развива и менажира надеждни оперни артисти.

В програмата на семинарите са включени редовни срещи с видни действащи оперни певци от световните сцени, артисти със световна кариера, които с примера си са вдъхновение за младите поколения.
"Софийски оперни семинари" са пряко свързани и неразделна част от дейността на "Международната оперна академия в Болоня" - Италия (BIOA) . Основни водещи лектори в семинарите са:
*проф. Генко Гешев - бас, режисьор (Университет "Дюкейн", САЩ и директор на BIOA)
* проф. Франческа Педачи - сопрано (Консерватория "Джован Батиста Мартини" - Болоня, Италия) (BIOA)
* проф. Николета Конти - диригент (Консерватория "Джован Батиста Мартини" - Болоня) (BIOA)
* Петър Данаилов - баритон
Семинарите се провеждат в реномирани културни центрове на територията на България и гарантират качествена подготовка на певците за конкурси и кандидатстване за работа в оперните театри.
Оперните семинари представляват активна образователна програма в динамичен формат.
Провеждат се от 18.11.2018г до 24.11.2018г.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Връчват наградите "Грами"

Задава се много оспорвано издание на наградите "Грами"", което ще бъде белязано със скандали в ръководството и силно дамско присъствие сред фаворитите за златните грамофончета, предава Франс прес. На преден план в бляскавата церемония, която ще се състои в неделя в "Стейпъл сентър" в Лос Анджелис, излизат буйната чернокожа рапърка Лизо,..

публикувано на 26.01.20 в 14:52
Георги Добрев

Георги Добрев: Щом чуя стар запис, ми идва да взема кавала и да засвиря!

Гост в предаването "Съботна трапеза" на 25 януари беше младият кавалджия Георги Добрев . Повод за разговор бяха най-новите му записи с Оркестъра за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов . През 2019-а той записа две инструментални пиеси - "Гергьовска ръченица" и "Песни от Тракия" ,..

публикувано на 25.01.20 в 17:47

Виктория Митева запознава варненчета с магията на графиката

Известната варненска галеристка Виктория Митева ще запознае възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс, във Варна, с магията на графиката. Децата от школите по изобразително изкуство „Импресия“ и „Палитра“ ще имат възможност да разгледат изложбата „Из колекциите“, която включва както нови, непоказвани..

публикувано на 24.01.20 в 08:00

MENAR Film Festival - във Варна от 24 януари

Новото издание на  MENAR Film Festival - Варна  започва на 24 януари и ще продължи до 30 януари във Фестивален и конгресен център - Варна. Ще бъдат показани 14  заглавия, а фокусът ще бъде върху копродукциите между скандинавските страни и страните от Близкия изток. Това разказа един от създателите на фестивала Здравко Григоров от Сдружение..

публикувано на 24.01.20 в 08:25

Община Балчик иска правата за управление на храма на Кибела

  Общинският съвет на Балчик даде съгласие на последната си сесия да се отправи искане до министъра на културата чрез областния управител, за предоставяне правата за управление на Община Балчик на археологическа недвижима културна ценност „Античен храм на богинята Кибела” – публична държавна собственост, за срок от 10 години. Археологическата..

публикувано на 23.01.20 в 08:05

С "Албена" по Йовков гостува ДКТ-Пазарджик

С „Албена“ на режисьора Григор Антонов по текста на Йордан Йовков Пазарджишкият драматично-куклен театър „Константин Величков“ гостува във варна тази вечер. В съзнанието на българската публика тази пиеса отдавна е кристализирала в литературен мит. Една млада жена от добруджанско село става причина за цялостно преразглеждане на..

публикувано на 23.01.20 в 06:46

Втора премиера на "Отело" във Варна днес

Втора премиера на постановката "Отело" от Шекспир предстои тази вечер във Варна. Началният час е 19, а мястото - основна сцена на Драматичния театър "Стоян Бъчваров". Режисьорската тратковка е на проф. Пламен Марков. За сценичното претворяване на "Отело", в превод на Валери Петров, режисьорът работи в екип с Мира Каланова, Габриела Кърджилова, Петя..

обновено на 22.01.20 в 10:00