Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Гала концерт на финалистите на международен оперен семинар

Финалисти на SOFIA OPERA PERFORMING SEMINARS излизат на сцената на Държавна опера - Варна тази вечер от 19 часа. Победителите са певци от САЩ, Швейцария, Гватемала, Ливан,Турция, Украйна и България. След успешния си концерт в първо студио на БНР, ще имаме удоволствието да ги чуем и във Варна под диригентството на добре познатата на варненската публика Маестра Николета Конти, проф. в консерватория "Джован Батиста Мартини" в Болоня.

Програмата включва изпълнения на Верди от "Сицилиански вечери", "Травиата", "Риголето", "Силата на съдбата",  Росини "Севилският бръснар" , Пучини - "Тоска", оницети с "Любовен еликсир" и  "Лучия ди Лемермур" и други. 

Идеята да се изнесе проявата и във Варна е на директора на Варненската опера Даниела Димова, с която се срещнахме на международен фестивал в Болоня, каза за Радио Варна директорът на SOFIA OPERA PERFORMING SEMINARS . Петър Данаилов. Половината от групата са българи. От Варна са Милена Захариева и Петър Петров, които са от хора, но имат и малки роли.


СнимкаСеминарите "Sofia opera performing seminars" се организират по инициатива на екипа на Международната оперна академия в гр. Болоня (Bologna international opera academy - BIOA) с директор проф. Генко Гешев - дългогодишен декан на вокалния факултет при университет "Duquesne" в гр. Питсбърг, САЩ.  Основна цел на "Sofia opera performing seminars" е чрез провеждане на майсторски класове от доказани имена в бранша - певци, вокални педагози, режисьори, диригенти, директори на театри, както и лекции по сценично поведение, мениджмънт в операта, управление на театри, лекции по здравословно хранене и култура на тялото да открива, развива и менажира надеждни оперни артисти.

В програмата на семинарите са включени редовни срещи с видни действащи оперни певци от световните сцени, артисти със световна кариера, които с примера си са вдъхновение за младите поколения.
"Софийски оперни семинари" са пряко свързани и неразделна част от дейността на "Международната оперна академия в Болоня" - Италия (BIOA) . Основни водещи лектори в семинарите са:
*проф. Генко Гешев - бас, режисьор (Университет "Дюкейн", САЩ и директор на BIOA)
* проф. Франческа Педачи - сопрано (Консерватория "Джован Батиста Мартини" - Болоня, Италия) (BIOA)
* проф. Николета Конти - диригент (Консерватория "Джован Батиста Мартини" - Болоня) (BIOA)
* Петър Данаилов - баритон
Семинарите се провеждат в реномирани културни центрове на територията на България и гарантират качествена подготовка на певците за конкурси и кандидатстване за работа в оперните театри.
Оперните семинари представляват активна образователна програма в динамичен формат.
Провеждат се от 18.11.2018г до 24.11.2018г.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Градската художествена галерия във Варна с вход свободен за "Нощ на галериите"

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна се включва и във второто за годината издание на инициативата “Нощ на галериите” в морския град. И в Галерията, и в нейния филиал - Художествения музей “Георги Велчев”, на 30 септември ще могат да се посетят с вход свободен гостуващи и постоянни изложби. Двата музея ще бъдат отворени от 10 до..

обновено на 30.09.23 в 15:00
Кадър от филма

Късометражното кино със силна заявка на фестивала "Златна роза" 2023

„Тихо в снега“ на режисьора Стефан Ганов е големият победител в категорията късометражно кино на 41-ия фестивал на българското игрално кино „Златна роза“. Магичната и екзистенциална история, показваща дълбоката връзка между живота и смъртта, е вдъхновена и съдържа стихове на поета Борис Христов. Тази година в конкурсната програма за..

публикувано на 29.09.23 в 18:12

Някои музеи във Варна минават на зимно работно време

От 1 октомври 2023 г. следните музеи и музейни обекти при Регионален исторически музей - Варна преминават на зимно работно време: Археологическият музей вече е ще работи от 10.00 до 17.00 ч.с почивни дни - неделя и понеделник.  "Римски терми на Одесос" отварят в 10.00 и примат посетители до 17.00 ч., Почивни дни - неделя и понеделник.  "Малки римски..

публикувано на 29.09.23 в 15:37

ОДК-Варна открива новата учебна година на 1 октомври

Общинският детски комплекс във Варна  ще открие официално новата учебна година от 11 ч. на 1 октомври.  За всички официални гости, деца и родители ще бъде изнесена музикално-артистична програма в двора на ОДК (Варна, ул. „П. Каравелов“ №3 А). В програмата ще вземат участие изявени възпитаници на ОДК, носители на редица престижни международни,..

публикувано на 29.09.23 в 10:05

Два филма - "Уроците на Блага" и "Диада", с голямата награда "Златна роза" (ВИДЕО)

Два филма - "Уроците на Блага" и "Диада", са  носителите на голямата награда на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза" 2023. На официална церемония във Варна днес бяха връчени призовете за най-добрата продукция на българската кинематография. Общо седем награди получи лентата с режисьор Стефан Командарев - "Уроците на Блага"...

обновено на 28.09.23 в 20:15

Американският фотограф Франк Уърдън със самостоятелна изложба във Варна

Американският фотограф Франк Уърдън представя самостоятелна изложба в Градската художествена галерия “Борис Георгиев”във Варна. С творбите си той показва различни посоки в неговото творчество, от което винаги прозират търсенията му по оста  природа-техника. Франк Уърдън съчетава изобразителното изкуство и фотографията, обича природата..

публикувано на 28.09.23 в 19:10

Варна отново събира музикалните "Златни искри"

Европейският конкурс за детски песни отново носи във Варна магията на музиката за малки изпълнители с големи сърца. Тази година сдружението за авторски права „Музикаутор” също застава зад проекта. Вече единадесет години Варна е сцена на вдъхновяваща среща на децата-изпълнители - "Златни искри". Този европейски конкурс за детски песни, създадени от..

публикувано на 28.09.23 в 13:09