Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Керемедчиев: Сблъсъкът в Керченския пролив може да доведе до по-сериозен конфликт

Снимка: БГНЕС

Обявяването на военно положение в Украйна е апогеят на напрежението с Русия преди реален сблъсък. Така бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев коментира в ефира на Радио Варна ситуацията в Керченския пролив.

"Ескалацията расте негласно между двете държави още от 2014 година след анексирането на Кримския полуостров. Вие знаете, че Украйна възприе като провокация изграждането на 19-километровия мост от Русия, който свързва полуострова с руската територия. Всъщност Русия оказва нарастващо напрежение върху Украйна за последните 4 години и последното напрежение беше създадено в икономическата сфера, тъй като изграждането на Турски поток и преди Северен поток 2 определено удрят Украйна в една от най-тежките ѝ области – енергетиката и преминаването на газопроводи през нейното пространство. Украйна ще загуби огромни средства от една страна, от друга страна, разбира се, губи и влияние за някакъв вид взаимоотношения с Русия. Така че това беше поредният удар, който продължава да нагнетява напрежение и от студените отношения през последните 4 години, след този натиск, който Русия оказва, този постоянен натиск върху  Украйна, се стигна и до реални сблъсъци, както се видя между двата флота на двете държави. Всяка една искра - като снощния сблъсък на Военноморските сили на двете държави, може да доведе до по-сериозен конфликт", каза Керемедчиев.От друга страна Русия силно затяга обръча около Украйна по всички възможни начини. Керченският пролив е единственият между Черно и Азовско море. Русия в момента допуска преминаването на търговски кораби, но не и украинските военни плавателни съдове. А това е единственият достъп до една от основните бази на украинския флот - в Мариупол, така че няма никакъв друг начин да се достигне до това пристанище, освен по този пролив и има негласна договорка, още 2014 година, да има съвместно ползване на този пролив. Така че Русия използва и това за увеличаване на натиска върху Украйна."

Бившият заместник-министър на външните работи отбелязва и това, че конфликтите между Москва и Киев възникват винаги зимно време: "Ако забелязвате, всъщност винаги зимата възникват конфликтите между Русия и Украйна. Помните 2019 година протокът на газ беше намален през Украйна от Русия. Тогава се говореше най-вече за финансови взаимоотношения, но това напрежение винаги цари и Русия използва доста умело, в това число и климатичните дадености, за да оказва максимален натиск. И всички конфликти, говоря за енергетиката, сега вече явно и във военната област, възникват когато Европа е най-застрашена и с най-голяма необходимост от доставка на природен газ."

Според Керемедчиев в момента НАТО и ЕС само наблюдават ескалацията и чакат тя да се уталожи сама, по взаимни отстъпки. Нещо, което засега не се наблюдава. Така че конфликтът оттук нататък ще се води в Черно море и макар и да не засяга териториалните води и националната сигурност на България, е прекалено близо до нас. Анализаторът е категоричен, че ще има кораби на НАТО в Черно море, които ще пристигнат, за да покажат съпричастие с Украйна. И това само ще нагнети напрежението още повече. Тези кораби, според него, ще използват и български пристанища за престоя си.

Цялото интервю на Мартин Николов с Милен Керемедчиев можете да чуете в прикачения звуков файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30