Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинския съвет в Балчик отказа да плаща за футбол

Снимка: "Ботев"- Враца

От общинския бюджет няма да бъдат отпуснати допълнително 200 хиляди лева за приключване на полусезона във втора професионална футболна лига на „Черноморец“ – Балчик. Кметът на общината Николай Ангелов внесе на днешната сесия предложение за актуализация на спортната програма, а местният парламент не го прие с 10 гласа „въздържал се“ и 7 „за“. На сесията стана ясно, че клубът разполага с бюджет 300 хиляди лева за годината. Очаквана е била подкрепата на голям спонсор, който обаче не е изпълнил обещанието си да финансира отбора. По-голямата част от съветниците прецениха, че парите в края на годината няма да се дадат за футбол.

Друго предложение, свързано с финанси, срещна одобрението на Общински съвет: заплатите на 11 кметове на малки кметства в община Балчик се увеличават на 900 лева със задна дата – 1 октомври 2018 г. Единственият кметски наместник – на село Храброво, остава със заплата 700 лева, която е максималната за поста, обясни общинският кмет Николай Ангелов в отговор на запитване. Кметовете на големите кметства са с месечни възнаграждения 1400 лева.

С 4500 лева се дофинансира бюджета на СУ „Христо Смирненски“ в село Оброчище за подмяна на осветлението по предписание на Регионалната здравна инспекция. При проверка здравните инспектори са установили, че 90 процента от осветителните тела не работят функционално, морално остарели са и не подлежат на подмяна или ремонт.

17 души от община Балчик ще получат с решение на Общински съвет от днес еднократни помощи в размер от 200 до 450 лева. Общо ще бъдат отпуснати 4250 лева за лечение и социално подпомагане на нуждаещи се граждани от Балчик, селата Соколово, Царичино, Ляхово, Безводица, Дъбрава.
Седем общински имота в Балчик ще бъдат продадени чрез публичен търг. Парцелите са средно по 450 квадратни метра, със стартова цена на квадрат 22 лева, и се намират в района на ромската махала в равнинната част на града. Към местата има интерес, тъй като в предишни решения на Общински съвет бяха предложени, утвърдени и продадени на търг други пет имота в същия район на Бeлия град.

Полските пътища в община Балчик, които могат да се ползват като обработваеми земи, ще бъдат дадени под наем на техните ползватели за тази стопанска година. Одобрените наемни цени са в диапазона 37-69 лева за декар, съответно най-ниска в землището на Кранево и най-висока в Ляхово. За Балчик е 55 лв. Цените са обвързани с размера на определеното средно рентно плащане за съответното землище в община Балчик.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 17 юли

На 17.07.2024 от 08:00 ч. до 14:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Варна - Промишлена зона Метро, Западна промишлена зона, фирмите: ФАЙТЪР ООД, ХЕРА БГ ООД, ГЕЯ КОМЕРС 5 ООД, ХИЛТИ БЪЛГАРИЯ ЕООД, ЗОРА - М.М.С. ООД, АНДИ-Л ЕООД,..

публикувано на 17.07.24 в 06:11

Горещините продължават и в сряда

С все още приятна утринна прохлада и слаб североизточен вятър ни посреща утрото в сряда. Днес е обявен червен код за опасно горещо време в няколко общини във Варненска област - Провадия, Ветрино, Дългопол, Суворово, Белослав, Вълчи дол и Девня. На останалите места кодът е оранжев. Днес ще преобладава слънчево време, следобед главно във..

публикувано на 17.07.24 в 05:57

Изведоха от дома им две деца, държани четири години заключени от майка си

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година, предаде БНР. След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на..

публикувано на 16.07.24 в 19:45

Следят ситуацията с пожарите във Варна с дрон и термокамера

С помощта на дрон с термокамера наблюдават териториите във Варна, засегнати от пожари през последните дни, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във фейсбук. Особено внимание се обръща на  района на блоковете 404 и 405 във Владиславово. Там термалната камера е отчела нормални температури в зелените пространства под 40 градуса, посочва още кметът...

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Утре връщат надвзетите пари от дублирани плащания на клиентите на ДСК

Сумите от всички дублирани картови трансакции ще бъдат налични по сметките на клиентите утре сутрин, 17 юли 2024, информират от банка ДСК. Това ще стане автоматично, не е нужно действие от страна на клиентите,  се казва в съобщение, публикувано на страницата на банката във връзка с установена днес техническа грешка , при позволяваше дублирано плащане..

публикувано на 16.07.24 в 18:02

Вкараха в ареста кмета на Старо Оряхово

Кметът на Старо Оряхово Петър Тинев, обвинен заедно с други двама мъже в участие в организирана престъпна група, влиза в ареста. Варненският апелативен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Той, заедно със съучастниците си, участвал в схеми за придобиване на имоти. Едно от обвиненията е за упражнена принуда за теглене..

публикувано на 16.07.24 в 17:35
Архив

Във Варна и региона ситуацията с пожарите е овладяна

В гората до район "Владислав Варненчик" във Варна, която горя през изминалите дни, има задимяване, там има екип от Горското стопанство и не се налага дежурство от пожарната. Напълно овладян е и пожарът, възникнал в смесена гора и храсти в района след Побити камъни, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Във Варна и региона ситуацията с..

публикувано на 16.07.24 в 16:53