Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Светлин Тачев от "Галъп": Нов скандал може отново да запали протести

Светлин Тачев

Нов скандал или проблем в обществото отново може да доведе до ескалация на протестите, това коментира в обзорното предаване „Позиция” на Радио Варна политологът от „Галъп” Светлин Тачев. Според него, въпреки затихването на недоволството, все още в страната има потенциал за протести.

"Има два варианта за развитие на ситуацията у нас от тук нататък. Единият е да се появи сериозен проблем, който отново да изкара хората на улицата, да доведе до политическа криза и евентуално до това правителството да подаде оставка. Другият вариант е това, което се прави в момента - да се избягват всякакви възможни конфликти с цел предстоящите избори да протекат нормално", смята политологът.

Проучване на „Галъп” от тази седмица показва, че 70 процента от българите подкрепят протестите, но много по-малък процент са готови да участват в тях.

Коментирайки протестите на "жълтите жлетки" във Франция, Светлин Тачев заяви, че протести без ясни лидери са много по-опасни за властта, защото те не могат да бъдат контролирани, манипулирани и разбити."Протестите във Франция показват, че има системна криза и на демокрацията, и на капитализма", категоричен е политологът.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варненско-Белославският езерен комплекс

Царството на саблеклюни, потапници и корморани

Приказно езеро край Варна никога не замръзва. То е любимо, а често и спасително, обиталище на над 20 хиляди водолюбиви птици. Варненско-Белославският езерен комплекс . Става дума за дома на над 200 вида птици, почти половината, от които са включени в Червената книга на България. Това е..

публикувано на 05.06.20 в 20:18

От 6 юли започва втори прием по мярката за инвестиции във винарни

От 6 до 10 юли 2020 г. ще се проведе втори прием по мярка "Инвестиции в предприятия" от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 - 2023 г. Приемът ще бъде целеви само за кандидати, които ще искат авансово плащане до 15 октомври 2020 г., съобщиха от фонд "Земеделие", съобщават от Министертвото на земеделието, храните и..

публикувано на 05.06.20 в 17:40

И през уикенда чистят шахти и канали във Варна

Продължава поетапното почистване на дъждоприемни шахти и дъждоотводнителна канализация във Варна, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. Дейностите вече се приключили в район „Одесос“, в момента се почиства в район „Приморски“. Всекидневно работят по две каналопочистващи машини на големите булеварди и един екип..

публикувано на 05.06.20 в 16:38
Летище Варна

98% спад на полетите от Варна и Бургас през април

Летателната програма на летищата в Бургас и Варна отбелязва 98 процента спад на полетите през април спрямо същия период на миналата година. През май тази година, броят на излитащите и кацащите самолети на Летище-Бургас е намалял с 94 процента, а пътническият трафик е спаднал с 99 на сто спрямо май миналата година. Това съобщи на..

публикувано на 05.06.20 в 16:34

Болницата в Каварна е пред фалит

Общинският съвет на Каварна разгледа тежкото финансово състояние на местната болница. Общинското здравно заведение има задължения от 700 000 лева, а работещите в него не са получавали запрати от януари. Част от 60-те медицински работници и санитари вече са напуснали, закрито е отделението по акушерство и гинекология. Едва 50 хиляди..

публикувано на 05.06.20 в 16:08

До дни записват онлайн за плувния маратон Галата-Варна

За първи път в 80-годишната история на плувния маратон Галата - Варна участниците ще финишират на плажната ивица, а не както беше досега на II буна . Това решение беше взето по време на първото заседание на Организационния комитет, което се проведе в Юнашкия салон. Председател на Организационния комитет на юбилейното издание е кметът на..

публикувано на 05.06.20 в 16:02
Варна

Подготвят нов икономически профил на Варна

Проект за нов икономически профил на Варна бе представен днес пред кмета Иван Портних и представители на академичната общност в града. Т ой е изготвен от екип на Института за пазарна икономика (ИПИ), по поръчка на Община Варна. Целта е да бъде извършено ребрандиране на региона, с цел привличане на инвеститори и на млади хора, създаване..

публикувано на 05.06.20 в 15:47