Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Светлин Тачев от "Галъп": Нов скандал може отново да запали протести

Светлин Тачев

Нов скандал или проблем в обществото отново може да доведе до ескалация на протестите, това коментира в обзорното предаване „Позиция” на Радио Варна политологът от „Галъп” Светлин Тачев. Според него, въпреки затихването на недоволството, все още в страната има потенциал за протести.

"Има два варианта за развитие на ситуацията у нас от тук нататък. Единият е да се появи сериозен проблем, който отново да изкара хората на улицата, да доведе до политическа криза и евентуално до това правителството да подаде оставка. Другият вариант е това, което се прави в момента - да се избягват всякакви възможни конфликти с цел предстоящите избори да протекат нормално", смята политологът.

Проучване на „Галъп” от тази седмица показва, че 70 процента от българите подкрепят протестите, но много по-малък процент са готови да участват в тях.

Коментирайки протестите на "жълтите жлетки" във Франция, Светлин Тачев заяви, че протести без ясни лидери са много по-опасни за властта, защото те не могат да бъдат контролирани, манипулирани и разбити."Протестите във Франция показват, че има системна криза и на демокрацията, и на капитализма", категоричен е политологът.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Велопатрули тръгват в Морската градина

Велопатрули отново ще следят за спазването на обществения ред в Морската градина във Варна. Два са екипите, които тази година ще се грижат за сигурността. Те от общинската полиция, а не от Областната дирекция на МВР. Това съобщи по време на заседание на Комисията по безопасност на движението в общината заместник-кметът по обществен ред и сигурност..

обновено на 06.06.23 в 17:29

Румен Радев към служебните министри: Вие бяхте сплотен отбор с една кауза - България

“Само преди 10 месеца посрещнахте държавата във вихъра на един коктейл от кризи. Рекордни цени на горивата и инфлация и други кризи”. Т ова заяви президентът Румен Радев при посрещането на служебните министри в президентството, предаде БНР. “Въпреки ограничения инструмент на служебното правителство вие решихте и стратегически за България въпроси...

публикувано на 06.06.23 в 17:25

Местят спирката на автогарата

Спирка "Автогара" в посока изхода на Варна ще бъде изместена след кръстовището на ул. "Андрей Сахаров", на ъгъла, защото не може да има спирка до самата бензиностанция. Това ще стане след изграждането на новата сграда на автогарата и на търговския обект на мястото на старата.   На този етап не е ясно дали ще продължи да съществува спирка "Родина" в..

публикувано на 06.06.23 в 15:56
Николай Денков

Избраха акад. Николай Денков за министър-председател на България

Парламентът гласува и одобри за мин.-председател акад. Николай Денков. " За" гласуваха 132, "против" 69, въздържали се 0.   Парламентът одобри и съставаа на кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. "За" гласуваха 131, "против" 69 , въздържали се 0.  За избирането на Денков гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДП, както и от двама народни представители от..

публикувано на 06.06.23 в 15:40

Голяма част от Варна остава без вода до полунощ

Поредна авария на магистралния водопровод оставя хиляди варненци без вода до полунощ. Засегнати ще са местност Сотира , местност Акчелар , местност Св.Никола  , местност Бриз , местност Траката , кв." Виница" вилните и курортни зони над магистралата от м. Горчивата чешма  до к.к-с " Златни пясъци " .

публикувано на 06.06.23 в 15:12

Две болници във Варна минават на аварийно захранване с вода заради спукана тръба

Заради спукване на водопроводи две болници във Варна – Военноморската и университетската МБАЛ „Св. Марина“, преминават на аварийно захранване с вода. Това съобщиха от „ВиК“, предаде БТА. Оттам уточниха, че са аварирали два водопровода един след друг. Второто спукване е станало, докато е отстранявана първата авария. В резултат целият квартал „Виница“,..

публикувано на 06.06.23 в 15:03
Корнелия Нинова

Нинова за кабинета "Денков-Габриел": Това, което родихте днес, е еднорък и двуглав Франкенщайн

Днес се гласува 102-то българско правителство. Българската парламентарна история познава политически компромиси в името на България , но това което се гласува днес не е политически компромис и не е за България. Това е компромис на две задкулисни кохорти в името на собственото им оцеляване. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната..

публикувано на 06.06.23 в 15:00