Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иде коледното преяждане - качвайте се по-често на кантара

Снимка: архив

Британски специалисти твърдят, че ако човек премерва теглото си два пъти седмично през коледните празници, не само че няма да напълнее, но може дори и да отслабне, съобщи в. "Дейли мейл".

Добре е също да внимаваме как се храним и да се движим между трапезите.

Учените от университетите на Бирмингам и Лъфбъро са проследили 270 доброволци, предимно жени на средна възраст 44 години. Те ги разделили на две групи, като на едната дали съвети как да се предпазят от напълняване, а другата помолили да се храни както обичайно. Доброволците от втората група напълнели малко, а от първата отслабнали с по 130 гр от ноември до януари.

Повечето хора на Коледа преяждат, като могат да погълнат дори 6000 калории за ден, три пъти повече от допустимото.
Сред препоръките на учените за участниците в изследването е било колко да бягат или да ходят, за да изгорят калориите от определени деликатеси. След чаша греяно вино например човек трябва да се разхожда 33 минути. 100 гр печени картофи се изгарят с 27 минути ходене или 14 минути бягане.

Специалистите препоръчват също да се храним по едно и също време, независимо дали два или пет пъти дневно, да избираме храни с по-малко мазнини, да не забравяме да се движим - 60 до 90 минути умерено натоварване дневно. Много полезно е да избягваме препълнените чинии, да не си сипваме допълнително, да наблягаме на зеленчуците. Добре е да не забравяме, че напитките са калорийни бомби, независимо дали плодов сок или алкохол.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Земите в област Варна са поскъпнали

Земите в област Варна са поскъпнали. Миналата година средната цена за декар достига 1 866 лв., което е със 17.4% повече в сравнение с 2022 година, отчитат от Териториално статистическо бюро - Североизток. Област Варна е на четвърто място в страната по цена на сделки с ниви през 2023 година. Най-скъпи традиционно са земите в  Добрич - с 3 623 лв.,..

публикувано на 09.07.24 в 13:47

Обработват паметниците във Варна с гел, който отблъсква гларусите

Обработват паметниците във Варна със специален гел, който отблъсква гларусите. Започна почистване на монументите във Варна. Освежени са бронзовите бюстове и каменните постаменти на паметника на Никола Вапцаров до Дома на архитекта и на Иван Вазов в Морската градина. Почистен е и паметникът на Иван Церов на площад „Независимост“, съобщават от общинския..

публикувано на 09.07.24 в 11:27

Задържаха кмета на варненското село Старо Оряхово

Разследване за наличие на организирана престъпна група, извършвала изнудване и рекет в село Старо Оряхово, община Долни чифлик е започнала Окръжната прокуратура във Варна. По предварителна информация   разследват кмета  на селото Петър Тинев. Все още разследването е в начален етап, по-късно ще бъдат оповестени подробности, допълват от..

публикувано на 09.07.24 в 11:09

Всеки втори пожара в Североизточна България заради хвърлена незагасена цигара

Почти всеки втори пожар в Североизточна България възниква заради хвърлена незагасена цигара.  18 пожара са регистрирани на територията на областите Шумен, Варна, Търговище и Добрич през първата половина на годината. От тях шест са в обхвата на Държавно горско стопанство - Варна, по три на тероторията  на Генерал Тошево и Шумен, два за ДГС-Цонево и по..

публикувано на 09.07.24 в 11:07

Тийнейджъри ограбиха магазин във Варна с пистолет-играчка

Тийнейджъри ограбиха магазин във Варна с пистолет-играчка. Случката се разиграла на 29 юни, малко след 22 часа.  Двама маскирани са заплашили с пистолет касиерка в денонощен магазин в кв. „Младост“ и са взели оборота на търговския обект. Извършителите са заловени бързо от полицията, установено е, че оръжието, с което са нападнали касиерката, всъщност е..

публикувано на 09.07.24 в 10:48

Мотоциклетист пострада край Албена заради неправилна маневра на 71-годишен водач на

Произшествието става на 8 юли около 10.50 часа на кръстовище Албена в посока Кранево , съобщават днес от пресцентъра на полицията. На място е установено, че лек автомобил БМВ, управляван от 71-годишен мъж на забранен участък от пътя предприема маневра обратен завой, като не пропуска движещия се зад него мотоциклет..

публикувано на 09.07.24 в 10:21

17 души са загинали в катастрофи от началото на месец юли

7 души са загинали, а други 46 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР. Три са тежките произшествия в столицата. При тях са пострадали трима души, единият от които е с опасност за живота. 26 са леките катастрофи. От началото на месеца в страната е имало 203 пътни инцидента със 17 починали..

публикувано на 09.07.24 в 08:58