Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три дни яли, пили и се веселили на „Улицата на готвачите“ във Варна

На 14 декември /петък/ 2018 г. от 11:00 часа пред Фестивален и конгресен център – Варна, официално ще бъде открито четвъртото коледно издание на „Улицата на готвачите“ във Варна. То ще се проведе под мотото „три дни яли, пили и се веселили“.

Организаторите от„Улицата на готвачите “са приготвили специални кулинарни изкушения, много забавления, коледно настроение и сгряващи душата напитки и събития. Около 15 щанда ще радват сетивата на любителите на вкусните ястия. От София пристигат Boom Burgers, които ще слагат най-доброто ирландско говеждо в питка. Пак от 500 км ще дойдат за участие Meadly - Bulgarian Craft Mead, с медовината си с вкус на отминали времена. За почитателите на качествената бира пристигат „Биър Уорлд ЕООД“, които специализират в белгийските стилове, Трапист ейл и белгийски специален ейл. Трапист бира е бира, произведена от Трапист монаси. В света има общо 174 трапистки абатствата, като само 12 от тях произвеждат трапист бира, на която варненци и гости ще могат да се насладят.

Уютна коледна атмосфера със сгряващите си напитки ще внесат Tatratea Bulgaria. С натурален екстракт от чай, съдържащ планински билки и чиста вода от Татрите, питиета на Татратея са перфектния начин да се стоплим и да покачим нивото на настроението!Culinary Arts Institute отново ще са почетни гости на събитието със специално подготвено гурме меню и сладки нестандартни изкушения.

Какво е Коледа без сарми и традиционно приготвени вкусотии?! За тях се грижат от Манджера. Ще има още бразилска кухня от невероятния César Pimentel, както и сладки и солени вкусотии от Сладкопекарната. Австралиецът Уейд ще изненада с... китайски дъмплингс със свинско и дресинг, както и вегетарианския му вариант – с гъби и черен боб. От Lemon's предлагат джинджифилова лимонада, наденички, печена тиква сароматна канела и йогурт. За заклетите фенове на уличната храна и този път ще има пици от „Фамилия“. А Фермерите от „Вино & Мезе“ са наточили слайсъра и ще режат тънки деликатеси в класическа комбинация с Мерло и Каберне Фран.Всички вкусотии могат да бъдат обилно „поляти“и с уникалните безалкохолнинапиткина Fritz-Kola, европейския еквивалент на кока-колата, но с ниско съдържание на захар.

Задушата и Коледното настроение ще се погрижат най-малките – децата от Демократично училище Варна и от Международно френско училище – Варна. Те ще подарят изпълнения на любими коледни песни в неделя –16 декември, от 12:00 часа.

Очаровани ще останат почитателите на италианската класическа кулинария. В събота, 15 декември, от 13:00 до 15:00 часа ще се проведе първото по рода си в България „Най-масово правене на пица „Маргарита“ на открито“. Шеф Анатоли Колев и четиримата му помощници-специалисти – Благовест Панайотов, Димитър Петров, Тодор Ганчев – от Варна, и Иван Боянин от Бургас, ще учат малки и големи как да правят вкусна пица у дома лесно и като истински професионалисти. Събитието ще е благотворително, а събраните средства ще отидат за закупуване на коледни пакети с храна за около 200 самотни и нуждаещи се хора, обгрижвани от Духовно-просветен център – Варна.

Ако след всичко това на някой все още му е студено, може да се пробва в неделя в 13:00 часа в Лютата руска рулетка – и ако му стиска! На всеки участник ще бъдат предоставени 5 ястия и 1 напитка, подлютени с различни сосове от Лютата ферма – от лек до изгарящ. Всички ще са люти на случаен принцип. 100 лева ще спечели този, който успее да погълне и последната хапка.

Организаторите са поръсили обилно всичко с много настроение, игри, забавления и Коледен дух.

Варненци и гости на града могат да се опитат изкушенията от „Улицата на готвачите“до 20:00 часа на 16 декември.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и помагат за потушаването му.  Няма опасност този пожар да застигне населените места. Във Варна..

публикувано на 14.07.24 в 20:02

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28

От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника за гасенето на огнищата

Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е изпратила писмо до командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов с искане да се осигурят екипи от представители на ВМС ,които да подпомогнат пожарникарите в овладяване на огнищата, възникнали в града и региона. От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника, общо 10..

публикувано на 14.07.24 в 17:23
пожар

Пожарите стават повече, огънят върви към Игнатиево, с.Припек и с.Баново

О перативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил от телефон 112 нови сигнали за възникнали пожари на територията на Варна и в региона. Пожар се е разгорял в района на блок 406 в квартал „Владислав Варненчик“ при обръщача и до Детския център.  Друго огнище се разпростира между селищно образувание Сълзица,..

обновено на 14.07.24 в 17:09

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай и Русия проведоха съвместен военен патрул в Тихия океан

Китай и Русия проведоха съвместно военноморско патрулиране в северната и западната част на Тихия океан, съобщи Министерството на отбраната на Пекин, цитирано от АФП. От министерството заявиха, че учението не е било насочено срещу никоя друга държава. Двете..

публикувано на 14.07.24 в 15:37
Пожар

Движението по АМ "Хемус" се пренасочва през Комитово ханче заради пожар до Слънчево

Голям пожар от двете страни на магистрала „Хемус” край Варна Пожар в сухи треви и иглолистна гора е възникнал до пътя за село Слънчево, община Аксаково. Четири екипа на Пожарната са на мястото. Движението по магистрала "Хемус" се пренасочва  през Комитово ханче заради разрастването на пожара -съобщиха от Областната дирекция на..

публикувано на 14.07.24 в 15:19