Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петър Гьошев: Трябва да се промени мисленето на шофьорите

Снимка: БТА

Синоптиците прогнозират от тази вечер и утре отново да започнат валежи и да се образуват поледици заради ниските температури. Експертите припомнят, че резките спирачки, несъобразената скорост и неспазването на дистанция са сред най-честите грешки на шофьорите, когато карат по заснежени и заледени пътища.

Автомобилният състезател Петър Гьошев добави: „Най-честите грешки не са свързани само с шофирането. Грешките започват доста по-отрано – това е неправилната стойка в колата – има водачи, които буквално лежат в седалките. Техническото състояние на колите също е от много голямо значение. Тези две неща, смесени с несъобразена скорост, неминуемо водят до ПТП на пътя. Моят съвет е сутрин водачът преди да тръгне, да огледа визуално колата как изглежда, да провери налягането, ако му се стори, че има някакъв проблем в гумите, след като се качи в колата – с много ниска скорост да натисне по-интензивно спирачка, за да усетите сцеплението дали е добро. Основно нещо също е да си чистят стъклата, за да имат добра видимост, и да се спазва добра дистанция“.

Шофьорската книжка не означава, че човек притежава всички умения за безопасно шофиране – това се постига с много тренировки на полигони и при различни екстремни условия, допълни Гьошев. Той е категоричен, че трябва да се промени мисленето на водачите. Според него българинът подценява всяка една ситуация.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

В 11 ч. утре тестват сирените във Варна

Утре - 1 октомври, в 11 часа ще бъде реално задействана системата за ранно предупреждаване и оповестяване на населението чрез излъчване на националните сигнали за тревога и край на тревогата и съпътстваща гласова информация, съобщи МВР.

публикувано на 30.09.20 в 12:58
Икономически университет - Варна

Кубрат Пулев ще се срещне със студенти в Икономическия университет на Варна

Във връзка със 100-годишния юбилей на Икономически университет – Варна Кубрат Пулев ще бъде специален гост на първото висше икономическо училище в България.  Един от най-успешните, най-уважаваните и най-обичаните български спортисти ще бъде в морската ни столица на 01.10.2020 г. (четвъртък). Пулев, който е официален претендент за световната титла в..

публикувано на 30.09.20 в 12:55

На Рибната борса във Варна - от цаца за 3 лева, до калкан за 30 лева

Калкан и есетра са най-скъпите риби, които се предлагат в момена на Рибната борса във Варна. Дънната риба е на цена около 30 лева за килограм, а есетрата струва 20 лева. Варненци купуват основно хамсия, цаца, барбуна, илария и гюмюш, които струват между 3 и 6 лева. Актуалният за сезона чернокоп е на цената на сафрида – около 10-12 лева за..

публикувано на 30.09.20 в 12:24

Отварят още едно помещение за журналистите в парламента

От днес ще отворим и турникета, помещението над нас, за да имате достъп и до тази зона, за да може достъпът до депутатите да бъде по-директен. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде репортер на БГНЕС. Ще ви направим баджове, за да се отличавате и ще ви помоля да носите маски през цялото време, добави Караянчева. /БГНЕС

публикувано на 30.09.20 в 12:22

15 нови случая на COVID-19 във Варна, още една паралелка под карантина

Учител и ученик от различни училища във Варна, както и 3 деца, медицинска сестра и детегледачка в яслена група на детска са сред новозаразените с COVID-19 в морската столица, съобщават от РЗИ. Една паралелка ученици са под 14-дневна карантина, изолирани в домовете си. Провежда се епидемиологично проучване за установяване на контактните лица,..

публикувано на 30.09.20 в 12:18
Александър Андреев

Александър Андреев е кандидатът на ГЕРБ за председател на ЦИК

Александър Андреев ще бъде кандидатът на управляващите от ГЕРБ за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщи ръководителят на парламентарната група на партията д-р Даниела Дариткова , предаде репортер на БГНЕС. Андреев е настоящ член на изборната комисия и неин говорител, избран от квотата на управляващата партия, но в миналия мандат..

публикувано на 30.09.20 в 12:03

Младежи от Варна ще се учат да разпознават фалшивите новини

Младежи от Варна ще се учат да разпознават фалшивите новини и езика на омразата. От днес  стартира обучение на тема: „Повишаване на медийната грамотност на младежите от град Варна“ с участието на 24 младежи от гимназиален етап, на възраст от 15 до 19 години. Обучението се организира от Сдружение „Моят град“, в партньорство с Регионален..

публикувано на 30.09.20 в 11:58