Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Варна ще тегли нов заем

Община Варна да изтегли нов кредит през следващата година одобриха съветниците от постоянната комисия "Финанси и бюджет".

47 милиона лева са предвидени за изграждане и реконструкция на 12 обекта, сред които ремонт на квартални улици, изграждане на нови спортни площадки и съоръжения. Със средства от най-новия фонд на Министерството на финансите ще бъдат изградени рибарското селище „Карантина“,  спортна база във Владиславово и реконструкцията на зоопарка във Варна. Варна е от първите общини в страната, които са одобрени по тази програма. Договорът за създаването фонда на фондовете е подписан преди месец и община Варна има вече предварително съгласувани проекти. Одобрението на новия заем ще стане с решение на общинската сесия през следващата седмица.

Снимка

Съветниците приеха и актуализирания  бюджет за 2018 година. От първоначално заложения в размер на 393 милиона лева актуализацията предвижда с 10 милиона лева по-малко. Причината е предвиденото въвеждане на нова система за плащане на билети и средствата да се изплащат на "Градски транспорт" ЕАД , която с решение на Общинския съвет от средата на годината беше отложена. Намаленият приход в местния бюджет е и заради по-късното влизане на "Синята зона". Това обаче не се отразява на разходите, тъй като това са дейности, които се извършват, но не минават през местната хазна, уточни  директорът на дирекция „Финанси и бюджет“ Стефка Господинова.

Намалелите средства за капиталови разходи от 133 милиона на 119 милиона лева са заради прехвърляне на тяхното завършване през следващата година и затова средствата за тях също ще бъдат в следващия бюджет.  

СнимкаСъветниците от "Финанси и бюджет" одобриха отпускане на 36 000 лева за закупуване на спекуларен микроскоп за Специализираната болница по очни болести за активно лечение - Варна ЕООД. Близо 20 000 лева са предвидени за обучение на служители на администрацията по една нова дисциплина за "кръгова икономика", което ще бъде в партньорство с ВСУ "Черноризец Храбър" и ще продължи и в следващите няколко години.

Общината ще получи над 100 хиляди лева като дивидент от общинските дружества "Обреди" и "Пазари".

Запазва се финансовата стабилност на Община Варна, което се потвърждава и от кредитните агенции, каза за Радио Варна директорът на дирекция "Финанси и бюджет" Стефка Господинова. Интервю на Габриела Гаврилова:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Балчик решават за поставянето на три стоянки за електрически велосипеди

Търг с тайно наддаване за отдаване под наем на велостоянките в Балчик за една година, които са части от имоти, публична общинска собственост, предстои. Той ще бъде организиран след одобрение на Общинския съвет, а проекторешението влиза на сесия на 1 август. Топмобилити ЕООД е внесло искане до местната власт да бъде оператор на три стоянки – две по..

публикувано на 30.07.24 в 11:55

Коста Стоянов: Варна ще остане без нова библиотека и без финансиране за нея

Варненският депутат от "Възраждане" инж. Коста Стоянов смята, че з аради  "... грешки на управлението Варна ще остане без нова библиотека и без финансиране за нея". Това свое мнение той изпрати в писмо до медиите.  След проведен международен архитектурен конкурс през 2015 година, който събира 370 конкурсни предложения от 66 страни, през 2016..

публикувано на 30.07.24 в 11:28

Близо 200 хиляди лева безвъзмездна помощ получава Зоопаркът във Варна

Община Варна получава безвъзмездна финансова помощ за Зоопарка в Морската градина. Стойността на проекта е близо 200 хиляди лева, осигурени с евросредства.  Финансирането има за цел да бъдат разработени стратегически документи, които да осигурят техническа готовност, така че едно от любимите места на варненци да може да кандидатства за последващо..

публикувано на 30.07.24 в 11:25
Снимката е илюстративна

Община Варна отменя конкурса за директор на общинското предприятие ТАСРУД

Заповедта за обявяване и провеждане на конкурс за длъжността директор на общинското преприятие. “Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение” е отменена, съобщиха от пресцентъра на Община Варна.  Припомняме, че на 25 юли  Община Варна обяви конкурс за директор на ТАСРУД.  Търсят нов директор на ТАСРУД във Варна..

публикувано на 30.07.24 в 11:09

В търсене на тръба: ВиК разкопа грешна улица във Варна

Улица "Петър Слабаков" в ж.к. "Бриз" във Варна е разкопана заради присъединяване на нова кооперация към ВиК-мрежата. Оказва се обаче, че на тази улица няма присъединителна тръба. В търсене на тръбата от дружеството са прокопали целия район въпреки опитите на живеещите на "Петър Слабаков" да им обяснят, че такава тръба не съществува.  Съседите им..

публикувано на 30.07.24 в 10:30

ГЕРБ с позиция след 13-ата сесия на ОбС във Варна

Общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ в Общинския съвет във Варна изпратиха позиция до медиите по повод критики от страна на кмета на Варна към работата на местния парламент по време на сесията на 29 юли.  Те заявяват, че администрацията към момента "няма проектна готовност, за да гласува отпускане на средства за изготвяне на комплексни доклади..

публикувано на 30.07.24 в 10:30

ИТН започват разговори за кабинет с третия мандат

Започват разговорите на "Има такъв народ" с останалите парламентарно представени политически формации в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат, връчен вчера от президента. Партията предлага експертен кабинет с програма с конкретни срокове и ограничен мандат. Първите срещи днес са с депутатите, които не членуват в парламентарни..

публикувано на 30.07.24 в 09:42