Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба показва новите дарения на Военноморския музей

8
Снимка: Радио Варна

Повече от 200 предмети и вещи попълниха фондовете на Военноморския музей през тази година. Част от тях са включени в традиционната изложба „По пътя към морската история“, която може да бъде разгледана до 22 февруари 2019 година

Най-младият дарител е 19-годишния Славей Вичев, който вече е студент във Военноморското училище „Никола Йонков Вапцаров“. Той помага на музея с уменията си по корабомоделизъм, каза директорът на музея Марияна Кръстева. Открива два уреда от търговски кораби, които са предложени на музея. Валентин Димитров е приятел на музея от години и това е поредното дарение - униформи, кортик и дручи части на униформата. Стефан Станев е дългогодишен служител в базата за  навигационно осигуряване към Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Той е съхранил и предава в  музея оптиката на стария варненски фар,  чиято кула е  част от външната експозиция в двора на музея. Техниката е произведена във Франция. Светещата глава на плаващ буй със слънчево захранване е  модерно съоръжение с фотосоларни клетки.
Димитър Кандилов от Бургас изпратил  снимка от края на 19 век. Михаил Божинов предава поредица от снимки на  своя баща - морски летец, обучавал се в Германия, както и предмети и снимки от българското ветроходство и неговите успехи. Капитан трети ранг Николай Данаилов дари батитермограф от оборудване на спасителен кораб "Протео" . Той се използва за извършване на хидрогичен разрез на морската вода в дълбочина. Доказва , че спасителният кораб е част от силите за специални операции, каза бившият негов капитан. С негова помощ са извършени множество морски експедиции заедно с ВММ и  така се успели да открият ценни морски артефакти от историята на военноморските сили.

СнимкаСнимка








Посетителите могат да видят редица ценни експонати, сред които е ръкописът „Военноморска история“ от 1930 г. с автор контраадмирал Иван Вариклечков и който ще бъде издаден съвсем скоро.

Част от изложбата е и почетната траурна лента от погребалния венец на героя от Първата балканска война капитан I ранг Георги Купов, който е открит на таван в къща във видинско село и е предаден със съдейстивето на редовен дарител на Военноморския музей. Последното попълнение на фонда пристигна 15 минути преди откриването на експозицията и бе дело на редовния дарител на Военноморския музей контраадмирал Христо Контров. На откриването присъства и  Евсевия Георгиева, съпруга на Иван Георгиев – Зъбата, които са били семейни приятели с капитан Георги Георгиев. Тя  е предала 20-тина писма от времето на околосветското пътуване преди 40 години и сподели за Радио Варна, че в тях няма нито една правописна грешка, въпреки че са писани в открито море. Дарените вещи са от цялата страна.
Снимка
Мара Костадинова от Вълчи дол идва с дъщерята и внука да дарят манерка от времото на своя дядо. След справка се оказва, че това е барутник, който вторично вероятно е използван за съхранение на вода и е уникален за музея, допълни Марияна Кръстева. Дядото на дарителя е участник във войните за национално освобождение.
Добринка Божикова предава нова униформа на своя баща, който е бил  главен механик  в БМФ и  е бил част от екипажа на кораба "Мария Луиза", които през май 1941 година участва на страната на Германия и е след диверсия е подпален. Тогава капитанът на "Княгиня Мария Луиза"  Иван Томов заедно с част от екипажа излиза в открито море и спасява от пожар съседните кораби и Пирея.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Кунчев

Доц. Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюша

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш. Според Кунчев не се налагат извънредни мерки, а карантина ще се въвежда само в конкретни училища и..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Днес трябва да бъде последният работен ден на депутатите от 49-ото Народно събрание. Заседанието ще се проведе без председател на институцията, след като в четвъртък бе гласувана оставката на Росен Желязков. Парламентът освободи предсрочно председателя на НС Росен Желязков Очаква се депутатите да гласуват на първо четене забраната на реклама на..

публикувано на 26.04.24 в 08:35

Започва изплащането на великденските добавки на пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Майските пенсии ще се изплащат..

публикувано на 26.04.24 в 08:18

Правителството решава днес дали да бъде обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството днес,  съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да бъде обявена..

публикувано на 26.04.24 в 08:00

Адресите без ток на 26 април

На 26.04.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Люлебургаз бл. 1, бул. Чаталджа 22, ул. Лозенград 3, ул. Уилям Гладстон 2, 4, 6, 8, 10, 12, ул. Черна 1, 3, ул. Джеймс Баучер 1,..

публикувано на 26.04.24 в 06:14
Есенно море

Утрото започва с облаци, през деня ще е слънчево

Утрото в петък ни посреща с повечко облаци и лек хладен вятър. Днес сутринта ще има разкъсана ниска и средна облачност, която по-късно ще намалее, временно до слънчево. Вятърът ще е умерен от запад-северозапад, привечер ще отслабне. Минимални температури между 7° и 12°, за Варна около 11°, максималните ще са между 16° и 21°, за Варна..

публикувано на 26.04.24 в 06:13

Увеличават с около 20 % заплатите в туристическия сектор

Заплатите в туристическия сектор тази година ще бъдат вдигнати с около 20% на всички нива. Това обяви служебният министър на туризма Евтим Милошев от Слънчев бряг, предаде БГНЕС.  Милошев е на работно посещение в курорта, където се срещна с представители на туристическия бранш, за да обсъдят проблемите преди старта на летния сезон. „Това е добър знак..

публикувано на 25.04.24 в 19:11