Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледните издания на "Амвон" и "Камбанка"

Дни преди Рождество Христово вече са отпечатани новите броеве на  детско списание „Камбанка” и това за възрастни "Амвон", които от години се издават с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан от енорията при храм „Св.Атанасий” град Варна. Разпространяват се безплатно.

В детското списание "Камбанка" отново преобладават разкази и приказки,  посветени и вдъхновени от празника Рождество Христово, каза ставрофорен иконом Дончо Александров. Представено е житието на Св. Йоан Дамаскин в картинки. Интересен е материала, който запознава децата с иконата на Св. Богородица Троеручица и разказът на Стоян Чилингиров за пристигането на образа на Божията майка в манастира край село Орешак, където днес се намира Троянската Света обител. Библейската тема е посветена на излекуването на 10 – те прокажени от Христос. Снимка

Малките читатели отново ги очакват предизвикателства: сами да приготвят шоколадови бисквитени квадратчета, да изработят снежен човек от памук, чрез лабиринт да намерят пътя на монаха, пренесъл копието на иконата „Света Богородица Троеручица“от Света гора – Атон до Троянския манастир (снимката в дясно). Любознателните деца ще разберат от рубриката „Знаете ли че”: даровете на влъхвите са една от малкото реликви свързани със земния живот на Господ Иисус Христос, които се съхраняват днес в Гърция,  а в „Светли имена” ще се запознаят с живота и делото на Стилиян Чилингиров. В рубриката „Децата питат” ще получат отговор на въпроса: какво означава Евангелие? На страниците на списанието могат да научат текста на тропара на Рождество Христово. В изданието ги очаква още оцветяване на картинки, решаване на кръстословица, интересни мисловни задачи, откриване на разлики и занимателни игри. "Картините са нарисувани от децата и по този начин провокираме интересът им към християнските теми", каза за Радио Варна художникът Тереза Зиковска.

В Рождественския брой на списание „Амвон” читателите ще могат да прочетат статиите: „Безпокойството. Какво го причинява и как се лекува” , „Цигарата на монаха”, „Недолюбваните деца”, „Може ли бездетния брак да бъде християнски”, „Четири истории за чашата и Божият промисъл”, „Как светиите са получавали образование”, „От джудже до гигант”, „Нима в рая няма да ни омръзне да обичаме”, „За простите неща”, „Един Ноев ковчег в манастира „Св. Параскева“ или за отношението ни към безгласните твари”, „ Пет истории за Пастирската любов”, „Празните мисли изтощават душата”, „Откровението на света Петка” и др.

В рубриката „Култура и изкуство” е поместено интервю с архимандрит Никодимос Каварнос. Повечето от статиите са преведени от екипа на списанието от гръцки, руски и английски език, а останалите са дело на български автори.


На 25 декември след празничната Света  литургия от 11 часа ще започне Рождественско тържество в храм „Св. Атанасий". По традиция децата от школата по актьорско майсторство и неделното училище ще представят подготвена от тях програма. След тях детски хор ''Ангели'' и църковния камерен хор ще изпълнят рождественски песнопения. С подбрани песни, посветени на празника, ще отправят своя поздрав към миряните и децата от вокална формация „Бънджи сингърс”. Църковното настоятелство е подготвило изненади за участниците в тържеството.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Време-пространствените полета на Огняна Серафимова

„Време-пространствени полета“ - изложба от инсталации на Огняна Серафимова е подредена във вътрешния двор на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна.  Изложбата е съпътстващо събитие на художествения форум „Изкуството като противодействие“ .  Откриването е на 10 септември от 18:00 на ул. “Л. Каравелов” 1...

публикувано на 10.09.24 в 15:27

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал

Той се открива на 11 септември във ФКЦ - Варна. Официалното закриване и връчването на наградите ще бъде на  15 септември 2024 г. Тази година Световният фестивал на анимационния филм - Варна има своето юбилейно 20-то издание. Събитието има за цел да запознае родната публика с най-доброто от анимационния свят през последната година.  Конкурсната..

публикувано на 10.09.24 в 12:12

Музикален полет над Дунава

Международен симпозиум посветен на „Музиката на Дунавските държави“ се провежда във Варна, като част от международния музикален фестивал „Варненско лято“. Във форума се проследяват традициите и съвременните тенденции в класическата музика на Дунавските страни и взаимните влияния между тях.  Творчеството на Бела Барток и неговия интерес и..

публикувано на 09.09.24 в 15:27

Приключи 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол

40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол приключи с концерт на "Фондацията“ и Оркестъра на опера Пловдив. В програмата бяха включени над 70 събития - изложби, кино прожекции, театрални постановки, музикални концерти, премиери на книги...

публикувано на 08.09.24 в 10:54

Смъртта на майката на Никол Кидман помрачи триумфа на актрисата във Венеция

Никол Кидман спечели наградата за най-добра актриса на филмовия фестивал във..

публикувано на 08.09.24 в 10:06

Филм на Педро Алмодовар е победител на кинофестивала във Венеция

Завърши 81-ият кинофестивал във Венеция. Спечели го испанския режисьор Педро Алмодовар с филма "Съседната стая“. От 21 филма в конкурсната програма, 5 от които италиански, с наградата "Златен лъв“ за най-добър филм според очакванията бе отличен "Съседната стая“ на испанския режисьор Педро Алмодовар. Голямата награда  “Сребърен лъв“..

публикувано на 08.09.24 в 09:57
Аладжа манастир

Три музея работят на празника във Варна

На 6 септември, когато се отбелязва Денят на съединението на Княжество България и Източна Румелия, както и на 22 септември, Денят на независимостта на България, гражданите ще имат възможност да посетят “Аладжа манастир”, “Побити камъни” и обект “Римски терми”. Музейните обекти са част от Регионален исторически музей – Варна.

публикувано на 06.09.24 в 10:15