Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледа по света през очите на една варненка

След 15 години отсъствие от семейните празници, този път Рождество Христово с най-близките хора посреща Ивелина Тошева от Варна. С много любов е подготвила подаръците, защото ще ги поднесе лично на най-близките си хора. Обиколила е в пъти планетата Земя, била е на различни места. Убедена е, че най-хубавото е у дома, но има и какво да се види  по света.

Най-интересни ми бяха  Карибите. Там прекарах първата си Коледа далеч от родния дом. Изведнъж попаднах на топли географски ширини, не можех да се нарадвам на този контраст : Коледа, Нова година, а ти си по тениска и къси панталони. Светло, лазурно, слънчево, настроение, отвсякъде се чува музика! Виждаш различни плодове, които в България са само през лятото.

Каква е украсата там? Има ли Дядо Коледа, Снежанка?

Украсата е достътачна, но в никакъв случай не мога да я сравня с тази в Близкия Изток.

Как се празнува там Рождество  Христово, защото в Близкия Изток основната религия е мюсюлманството?

Била съм много пъти в Абу Даби и Дубай по Коледа и Нова година. Има много пищна украса. По обществени места, молове, хотели - огромни коледни дървета, украсени по най- богатия начин. Всичко, което може да се сетите.

Колко са високи дърветата, които украсяват?

Човек се чувства като мравка!  Дори не зная колко пъти би се нанесъл моя ръст на тези дървета. Може да видите на снимките в социалните мрежи, които съм правила тогава!

Умеят да направят жеста за своите туристи и бизнес партньори, които празнуват Коледа при тях.

Видях едни добре украсени много високи  дървета на Вашите снимки (първата снимка от публикацията). Къде е това?

Посетих тази градина на супердървета в Сингапур точно в дните около Рождество. Това е чудо, точната дума е тази. Построени са високи дървета, които имитират супердърветата на екватора. Имаше тематични вечери за Коледа с много музика, много настроение, специални програми, базари. Точно както и ние го правим тук - с много светлина и много песен, но мащабите са различни!

Тази Коледа ще бъде различна за Вас - Вие лично ще раздадете подаръците на своите внуци!

Щастлива съм, че вече се завърнах и ще прекарвам Коледите със семейството и близките.

Пожелавам здраве, обич и да бъдем мили един с друг. Когато си мил, това не зависи от финансите, а от това, което имаме в душите. Да сме мили, това искам!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30