Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нека бъдем отговорни и посрещнем 2019г. с усмивки!

Снимка: БГНЕС

Празничната еуфория предизвиква у много хора желание да изстрелват и хвърлят увеселителни пиротехнически изделия, което започва още в началото на месеца.

Трябва да се знае, че увеселителните пиротехнически изделия не са невинна играчка, а съдържат взривни вещества или взривна смес от вещества и са поставени под разрешителен режим контролиран от органите на МВР. Фирмите и търговците, съхраняващи и търгуващи с увеселителни пиротехнически изделия трябва да имат надлежно издадено разрешение от МВР, както и да разполагат със специално проектирани, изградени и узаконени за този вид изделия складове и магазини.

Абсолютно е недопустимо търговията с тези изделия да се извършва на открито – по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините, имащи разрешение за търговия на увеселителни пиротехнически изделия, те се излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак. Изделията следва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език.

Забранява се продажбата на видимо повредени (разкъсана опаковка, фитил и др.) пиротехнически изделия. Те подлежат на незабавно бракуване и унищожаване по съответен ред.

Пиротехническите изделия според предназначението и степента на опасност се разделят на следните категории:

1. Фойерверки;
2. Сценични пиротехнически изделия;
3. Други пиротехнически изделия.
За съответната категория има и забрана за продажба, както следва: 
1. От категория Фойерверки е забранена продажбата на лица под 12 години;
2. От категория Сценични пиротехнически изделия - на лица под 16 години;
3. От категория Други – на лица под 18 години.

AКО ВСЕ ПАК ЗА ВАС НАСТРОЕНИЕТО в НОВОГОДИШНАТА НОЩ Е НЕПЪЛНО БЕЗ ИЗСТРЕЛВАНЕТО НА ФОЙЕРВЕРКИ, ПИРАТКИ И ДРУГИ ИЗДЕЛИЯ С УВЕСЕЛИТЕЛНА ЦЕЛ, НИЕ ВИ СЪВЕТВАМЕ:

1) Пиротехническите изделия да бъдат закупувани и употребявани само от пълнолетни лица. Задължително е възрастен да осъществява забавлението с пиротехнически средства.

 
2) Използвайте само изделия, които съответстват на стандартите за безопасност и са придружени с инструкции за правилна употреба. Съхранявайте ги грижливо.

3) Фойерверките и илюминациите изстрелвайте само от подходящи места, където няма да представляват опасност за вас и околните.

4) При индикации за дефект -  оставете пиротехническото средство да престои там, където е паднало поне за 5 минути! Залейте с вода, за да обезвредите!

5) Фойерверките и илюминациите не се насочват към лицето и тялото на човека. Недопустимо е правенето на експерименти с цел увеличаване на ефекта, засилване на шума или други подобни „подобрения”.

6) Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и др.

7) Не паркирайте автомобила си под терасите на блока, защото може да бъде повреден, запален /разбира се неумишлено/ от ваши съседи, чрез изхвърлените от тях бомбички, пиратки или други пиротехнически изделия.

8) Забранена е употребата на огнестрелно оръжие НЕ по предназначение. ОПАСНО Е! Собсвениците на такова подлежат на строги санкции и отнемане на разрешителното, ако си позволяват подобна „игра” с пистолет, пушка или друго огнестрелно оръжие.

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се зареждат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак. Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в действие и да причинят неприятни изгаряния. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка.

НЕКА БЪДЕМ ОТГОВОРНИ И ДА ПОСРЕЩНЕМ НОВАТА ГОДИНА С УСМИВКИ!

Щастливо посрещане на Новата 2019 година!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът изслуша доклада за дейността на Ивелин Михайлов за "Исторически парк"

Парламентът изслуша доклада за дейността на временната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства за дейността на идеолога на партия "Величие" Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" в с. Неофит Рилски. Предстои докладът да бъде приет, предаде БНР.  В доклада на комисията се посочват множество нарушения, в това число, че..

публикувано на 08.08.24 в 13:28

Протест заради изсичането на кедровите дървета пред Община Варна в понеделник

Жители на варненския квартал "Аспарухово" призовават варненци на протест в понеделник, 12 август, от 16 часа, пред сградата на Общината.  Повод за демонстрацията е изсичането на кедрови дървета в квартала заради строежа на кооперация.  След изсичането на над половинвековните кедри аспаруховци внасят граждански иск срещу строежа  Поставиха..

публикувано на 08.08.24 в 13:15

ОбС-Варна заседава на 29 август, гласува важна точка за инфраструктурните проекти

На 29 август ще бъде проведено редовно заседание на Общинския съвет на Варна, съобщи председателят му Христо Димитров след проведения председателски съвет. В дневния ред е включена и точката за отпускане на средства в размер на 86 000 лева от бюджета на Общината за изготвяне на комплексни доклади за оценка на съответствието на инвестиционните проекти...

публикувано на 08.08.24 в 12:29

Близо 7 тона фалшиви метални лагери от Китай задържаха митничарите във Варна

Близо 7 тона метални лагери с обозначения на световни търговски марки задържаха митническите служители от Териториална дирекция Митница Варна за нарушени права върху интелектуалната собственост. Иззети са 11 966 броя сачмени и ролкови лагери с различно техническо приложение, внос от Китай за България, съобщават оттам. Стоката е пристигнала на..

публикувано на 08.08.24 в 11:10

ГЕРБ-СДС на консултациите при президента

Росен Желязков, Деница Сачева и Теменужка Петкова ще бъдат пратениците на парламентарната група ГЕРБ-СДС при предстоящите консултации в 17 часа при президента Румен Радев, обяви в кулоарите на парламента председателят на групата и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде БНР. Това е един нов подход от президента, каза той: "Ще изпратя Росен Желязков,..

публикувано на 08.08.24 в 10:55

След изсичането на над половинвековните кедри аспаруховци внасят граждански иск срещу строежа

Недоволни от изсичането на 60-годишните ливански кедри в кв. "Аспарухово" внасят граждански иск в Районната прокуратура срещу проекта за изграждане на жилищна кооперация. Жители на квартала не успяха да скрият болката си от унищожаването на дърветата в центъра, превърнали се в символ за поколения. Те са категорични, че ще се борят докрай. Мотивирало ги е..

обновено на 08.08.24 в 09:40

Турист от Кувейт е платил 18 000 лева за медицинска помощ в Златни пясъци

Турист от Кувейт е платил 18 000 лв. на 29 юли за лечение в медицински център в Златни пясъци. Центърът е с регистрация във Варна, но работи в курорта, съобщи Би Ти Ви. Мъжът е бил закаран до там с линейка. Според фактурата консултацията със специалист е таксувана 1000 лв. Толкова струват и изследванията. Вливането на системи е оценено на 3520..

публикувано на 08.08.24 в 08:07