Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щангистът Ангел Русев ще получи бронзов медал след шампионата в Ашхабад

Ангел Русев
Снимка: sporttv

Българските състезатели по вдигане на тежести все пак взеха медал от световното първенство за мъже и завършиха 2018 година с отличие от най-големия шампионат. Освен това, тези дни те се сдобиха и с още един световен рекорд.
Ангел Русев вече е бронзов медалист в изтласкването при най-леките със своя опит от 140 кг, съобщава фейсбук страницата на БФВТ. Новината идва два месеца след шампионата в Ашхабад, тъй като при тестването на допинг пробите се оказва, че класираният непосредствено преди българина тайландец Тирапат Чомчуен е уличен в употреба на забранено анаболно вещество и резултатът му от 141 кг се анулира.
Така крайното класиране на световното в изтласкването на категория до 55 кг се променя и Ангел Русев става трети със 140 кг. Мястото на българина в двубоя остава непроменено - шести с 248 кг.
Освен отличието, Русев се сдобива и с още един световен рекорд за 18-годишни, тъй като неговият резултат в изтласкването превъзхожда обявения стандарт за новата категория 55 кг. Наред с това Русев постави още пет световни рекорда на първенството в Туркменистан.
Ангел Русев беше обявен за най-добър щангист на годината от БФВТ. През 2018-а освен медала, шестте световни рекорда и шестото място в двубоя от първенството на планетата за мъже в Ашхабад, той стана европейски шампион при 17-годишните и се нареди пети на европейското за мъже в Букурещ. В българската класация за Топ 10 на годината Ангел изпревари европейските вицешампиони за мъже Стилян Гроздев и Георги Шиков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Симеон Христов: В Португалия отново очакваме достойно представяне (ВИДЕО)

Отборът но плажен футбол на МФК Спартак-Варна завърши на второ място на силния международен турнир, който завърши вчера в града ни. Домакините нямаха късмет при изпълнението на дузпи срещу турския шампион „Еркис“ и отстъпиха с 3-4 след наказателните удари. В редовното време 3-3. Независимо от този факт наставникът на варненци Симеон..

публикувано на 03.06.24 в 11:55

Турски тим спечели турнира във Варна (ВИДЕО)

Отборът на "Еркис спор" от Турция спечели международният турнир по плажен футбол във Варна. В решителната среща те победиха местния МФК Варна с 4-3 след изпълнение на дузпи. В редовното време 3-3. Варненци изиграха добър мач, но нямаха късмет при наказателните удари.

публикувано на 03.06.24 в 11:11

България се пропука в края за загуба от Германия в Лигата на нациите

Силно начало, но кошмарен завършек ни лиши от втора победа в Лигата на нациите при жените. В осмия си двубой от тазгодишния турнир и последен от втората седмица в Арлингът (САЩ), "лъвиците" отстъпиха с 1:3 (19-25, 25-21, 21-25, 11-25) пред Германия. Преди мача и двата тима имаха в актива си по една победа и шест загуби. Срещата бе..

публикувано на 03.06.24 в 10:54

Краснобаева с ново признание

Варненската гимнастичка Елвира Краснобаева беше наградена от фондация “Енчо Керязов” с 5 000 лв.Елвира Краснобаева намери място сред номинираните и беше посрещната с бурни аплодисменти.Тя беше наградена от министъра на спорта, г-н Глушков, пред погледа на президента Радев, на кмета Васил Терзиев и множество популярни личности от различни сфери.  Нейна..

публикувано на 03.06.24 в 10:49

Моуриньо подписа с Фенербахче

Фенербахче представи Жозе Моуриньо като нов треньор на отбора. Португалецът бе въведен на терена от президента на на клуба Али Коч, който се похвали, че е довел в клуба един от петимата най-добри треньори в историята на футбола. Моуриньо беше посрещнат като божество.

публикувано на 03.06.24 в 10:48

Призьорите от държавното първенство във Варна

Във Варна завърши първият кръг от ДП по плажен волейбол за мъже и жени. Класиране: Жени: 1 място - Ева Петрова/ Дарина Карипиди 2 място - Стефани Кьосева/ Вероника Иванова 3 място - Антония Николова/ Анна Дубовая Мъже: 1 място - Димитър Механджийски/Димитър Калчев 2 място - Георги Ботев/Стефан Георгиев 3 място - Олег Чербаджи/Георги..

публикувано на 03.06.24 в 10:47

Григор Димитров се класира за първи път за четвъртфиналите на Ролан Гарос

Григор Димитров се класира за първи път в кариерата си за четвъртфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис. Поставеният под №10 българин се наложи със 7:6(5), 6:4, 7:6(3) над №8 в схемата Хуберт Хуркач от Полша. Срещата продължи 2 часа и 55 минути. Това е шеста победа от шест мача за Димитров срещу Хуркач. С този успех Димитров пък записа..

публикувано на 03.06.24 в 10:46