Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордна трудова заетост в Германия през 2018 година

Германската трудова заетост нарасна през 2018-а година до рекордно ниво въпреки забавящата се икономика, показват данни на официална федерална статистика Destаtis.

Броят на трудещите се нарасна през миналата година с 562 хил. броя или с 1,3% на година база, достигайки рекордните 44,8 милиона, след като през 2017-а година заетостта в Германия се увеличи с 1,4%. Това представлява повишение на трудовата заетост във водещата европейска икономика за 13-та поредна година.

"По-високото участие на работната сила на местното население и имиграцията на чуждестранни работници компенсират негативните демографски ефекти, така че броят на заетите лица през 2018-а година е най-високият от Обединението на Германия през 1991-а година", посочва Федералната статистика.

Секторът на услугите допринесе най-много за последното нарастване на заетостта, като броят на заетите в тази важна сфера се увеличи с 1,2% или с 384 хиляди.

В същото време безработицата в Германия продължи да намалява и през 2018-а година, понижавайки се със 130 хиляди души или с 8% на годишна база до 1,49 милиона. Нивото на безработицата (според оценката на ILO – Международната организация на труда) пък се понижи до 3,2% от 3,5% през 2017-а година, а работната сила нарасна с 422 хиляди души до 46,2 милиона.

Подобряване на трудовия пазар е факт, въпреки че през третото тримесечие на миналата година германската икономика се свива за първи път от началото на 2015-а и с най-силни темпове от близо шест години насам главно поради слабия износ и продажбите на автомобили. През периода юли - септември на 2018-а година БВП на Германия се понижи с 0,2% на тримесечна база, отбелязвайки най-лошия спад от първото тримесечие на 2013 година.

Евентуално ново свиване и през четвъртото тримесечие би означавало, че германската икономика е изпаднала в т.нар. "техническа рецесия", която представлява две последователни тримесечия на отрицателен растеж.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

13 катастрофи, при които са пострадали 16 души

През изминалото денонощие в България са регистрирани 13 тежки катастрофи, при които са пострадали 16 души, съобщиха от МВР. В София са се случили 14 леки и една тежка катастрофа. Пострадал е един човек. От началото на годината до момента в страната са станали 3718 катастрофи, при които са загинали 234 души, а 4594 са ранени.

публикувано на 21.07.24 в 14:00

Всички села са обезопасени, каза Калин Стоянов в село Воден

В момента ситуацията е спокойна, всички села са обезопасени, работим по няколко направления с всичката техника и хора на терен, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов, който е в с. Воден, община Болярово, област Ямбол, заедно със служебния премиер Димитър Главчев. Служебният вътрешен министър добави, че всеки момент се очаква да..

публикувано на 21.07.24 в 12:58

Натоварен трафик на ГКПП „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата". Колоната от автомобили е малко над два километра. Преминаването през пункта отнема около час.  Преди обяд трафикът на граничния пункт отново беше интензивен, а колоната стигна до три километра . В следобедните часове положението беше спокойно, а автомобилите преминаваха без изчакване.  По границата..

публикувано на 21.07.24 в 12:52

Спира дейността на пунктовете за технически прегледи, които не са се свързали с Автомобилна администрация

От понеделник, 22 юли 2024 г., ще бъде преустановена дейността на пунктовете за технически прегледи, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване (газоанализатор, димомер и спирачен стенд) със системата на ИА „Автомобилна администрация“ (ИААА). До момента 964 пункта вече предават данните автоматично, 8 са частично свързани, а 96 все още..

публикувано на 21.07.24 в 12:14

Фекални води са залели подлеза на спирка „Акациите"

Заради запушена канализационна тръба от квартал „Чайка“ във Варна фекални води са залели подлеза на спирка „Акациите“-сигнализираха граждани. Аварията е отстранена от ВИК, но подлезът е все още мръсен, а през него минават хора, установи проверка на място. Заместник-кметът по обществен ред и сигурност в общината Илия Коев каза, че е..

публикувано на 21.07.24 в 12:04

Онлайн услугите на Wizz Air вече са достъпни

 Авиокомпанията съобщава, че системите вече функционират нормално. Въпреки че причината за смущенията е извън контрола на Wizz Air, клиентите, чиито полети са били отменени, ще получат автоматично възстановяване на 120% от сумата в кредити WIZZ в рамките на 24 часа след заминаването на планирания полет. Ако пътниците предпочитат да направят нова..

публикувано на 21.07.24 в 12:00

Заради Олимпиадата забраниха дъвките на френските полицаи

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен забрани на полицаите да дъвчат дъвка по време на дежурство по време на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., съобщава изданието „Соар“. „Не дъвчете дъвка, не гледайте мобилния си телефон, обръщайте се към хората официално и запазете спокойствие при..

публикувано на 21.07.24 в 09:40