Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Вълев: Хаос по български в година на избори

Снимка: БГНЕС

На фона на факта, че преди няколко дни във Варна беше обявена грипна ваканция, а такава има от няколко седмици в останалите области и общини на България, ще говорим за това какво се случва с аптеките.  Дали ще има бойкот от страна на фармацевтите на двете електронни системи за снабдяване с лекарства, поне за такъв обявиха русенските фармацевти. Те обмислят да бойкотират тези системи, които трябва да бъдат въведени през февруари месец. Едната е свързана с разпространение на фалшиви медикаменти в европейския съюз, другата цели да спре нерегламентиран реекспорт на лекарства. Според фармацевтите това изисква сериозни разходи от тяхна страна. Председателят на Български Фармацевтичен Съюз, професор Илко Гетов, увери в предаване на БНТ, че внедряването на системата за верификация на лекарства няма да доведе до фалит на аптеки в страната. Дали ще има бойкот, дали ще има фалити, попитахме Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.

Антон Вълев - снимка: Фейсбук

-  Има ли някакво разминаване, председателят на фармацевтичния съюз казва, че това няма да доведе до фалит на аптеките. От друга страна фармацевти се канят да бойкотират тези две електронни системи. Къде е баланса? Има ли някакъв баланс посредата или всички мнения са крайни?

-  Не. По-скоро става въпрос за, типично по български, недоглеждане на нещата. Към месец февруари, паралелно с това, че към края на месец март, аптеките, заедно с всички останали фирми в България, трябва да сменят софтуерите си и да вземат нови касови апарати. Но едновременно с това трябва да сменят софтуерите си, за да въведат система за верификация на лекарствата, която включва, обаче и допълнителни разходи за хардуер. Едновременно с това трябва да сменят софтуерите си отново, за да се настроят за националната система против паралелната търговия с лекарства. Това означава, че този, които планира тези национални системи, просто не е отворил един национален календар, за да погледне кое, кога да сложи. Ние не сме против въвеждането на такива системи, но сме против такива системи да се въвеждат „на парче”, защото това, фактически, са елементи на единната електронна рецепта и електронното здравеопазване. Оказва се, че години наред си говорим за електронни рецепти. Те не са въведени, но за сметка на това някой решава да въведе ту това парченце от пъзела, ту онова парченце от пъзела и винаги с идеята, че аптеките трябва да платят това.

-  Вие в предварителния разговор казахте , че е възможно да се стигне до бойкот и не само на русенските фармацевти. Какво става ако не се съгласите с въвеждането на тези две системи?

-  Първо, във всички тези системи се очаква фактическият играч, който да извършва верификацията или фактическият играч, който да извършва докладването на данни за системата за реекспорт, да са аптеките. Ако аптеките не участват, ми е много чудно как точно тези системи ще тръгнат. Второ, по неясни за нас причини някой е решил, че в България всички останали участници във веригата нямат никакви финансови задължения, но цялата верификация, цялата система за докладване на реекспортните лекарства и всичко останало трябва да бъде платено с парите на аптеките. С този ограничен ресурс, с тези намалени надценки на аптеките в България, с орязаните пари от здравна каса, няма как ние да издържаме още една система, която някой е измислил. Това наистина ще доведе, в някои населени места, особено в малките населени места, където има една аптека, обслужваща четири-пет села около себе си с не-голямо население, ще доведе до фалиране на тези аптеки. В крайна сметка, всички тези пациенти ще останат хем без аптека, хем без лекарска грижа, захвърлени на нищото.

-  Казахте в едно интервю, че за да тръгне верификацията се изисква изменение на закона за лекарства, което не е направено.

-  Да, съгласно регламента, който е въведен в Европейския съюз, той описва какви са стъпките, които трябва да направим и една от стъпките е да се разпишат отговорностите в местното законодателство и санкционната система. Реално, към девети февруари регламента ще е валиден, но той ще е кух, защото не е ясно кой носи отговорност за тази система. Също така ние настояваме фирмите производители, които по регламент са длъжни да плащат за издръжката на цялата система, да благоволят да платят цялата издръжка и в България. Те на наша територия са решили, че ще платят един национален сървър, а всичко останало – връзката във интернет със сървъра, специалните четци, всеки един от които е между 450-600 лева, трябва да се плащат всеки месец допълнителни такси за свързването с тази система и всичко това при старите ценови условия.

-  Запознат ли сте с това, дали ще търпите някакви финансови санкции ако не се включите към тези две системи?

-  Единствено за системата по реекспорт е описано, че който не подава тези данни го грози глоба от порядъка от 50 до 100 хиляди лева. При условие, че в България никой  не се е постарал да изгради тази система, ние в момента няма към кого да се свържем, дали, всъщност, една такава санкционна уредба не казва, че ще я използваме срещу неудобни конкуренти.

-  Ако решите да бойкотирате тези системи, по какъв начин смятате, че може да стане този бойкот?

-  Бойкота се прави много лесно. Просто отказваме да се регистрираме в тази система и отказваме да си купим четци, докато властта не говори с нас. Не мисля, че би ме глобила цялата аптечна мрежа наведнъж, това няма как да се случи. По-скоро ще сменим някой от властта.

-  При какви обстоятелства бихте се съгласили тези системи да станат част от вашата дейност?

-  Нека, най-напред, отсрещната страна да преговаря с нас. Към текущия момент не само, че никой  не иска да плати, но никой не иска и да разговаря с нас. Ако трябва ще излезем със зелени или жълти жилетки върху белите престилки, вече има решение в южна България, в няколко регионални фармацевтични колегии. Ще излезем по улиците и, най-вероятно, ще затворим аптеките за един-два дена. Не може да искаме да имаме българска работеща система за снабдяване с лекарства и в същия момент, през цялото време да толерираме чуждестранните производители и да правим така, че българските аптеки да изнемогват.

-  Има някакво разминаване между вас и това, което е казал днес професор Илко Гетов. Той каза, че до края на 2019 година няма да се налагат глоби на аптеките, ако не са въведени тези четци. Ще има някакъв гратисен период, през който ще има лекарства с код и без код.

-  Професор Гетов е официален представител на БФС в организацията по верификация, а именно тя е тази, която не желае да преговаря с нас.

-  Тоест той има някакъв интерес да говори това?

-  От една страна да, от друга страна не трябва да забравяме, че всъщност отговорни за въвеждането не са самите магистър-фармацевти, които представлява професор Гетов, а отогворник са аптеките като търговски дружества. Категорично не съм съгласен с тази прогноза на професор Гетов, защото те в момента не могат да ни глобят, дори ако искат, няма такава наредба.

-  Тоест има една пълна дезорганизация, за това какво се въвежда?

-  Това прилича на хаос по български в година на избори.

-  Ние ще следим тази ситуация и ще видим дали от февруари месец ще бъдат въведени тези две системи.

-  Аз по-скоро призовава чрез Вас – нека всички български пациенти се интересуват какво се случва, защото ако в този момент вие – медиите и гражданите, подкрепят българските аптеки, утре ще се окаже, че има една-две чуждестранни вериги, които са толерирани. Нека след това някой да не се оплаква, че няма кадри в България, че парите се изнасят в чужбина, а не в нашия бюджет.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30