Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художник от Плевен показва живопис за първи път във Варна

  Стелиян Атанасов живее и работи в Плевен. Има над 50 самостоятелни изложби в различни градове. Негови картини са притежание на колекционери от Австрия, Франция, Гърция, Сърбия и др. Различни по тема, петнадесетте творби, показани във Варна,  са от последните  няколко години. Природолюбител и любител кинолог. Основател е на рок група. Реставратор в Плевенската панорама. Стелиян Атанасов  гостува в РАДИО ВАРНА за интервю с Мартин Николов:

Важно ли е какво ще кажат зрителите? Кои коментари и коя критика бихте приели и коя ще подминете?

Естествено, че мнението на колега или специалист е едно, а мнението на един обикновен зрител, който от любопитство и любознателности ги гледа, е друго. Аз имам път, който следвам. Път, който съм избрал и извървявам

Страхувате ли се от провал?

Не бих казал, че има провали. Това не е спортно състезание, където губиш по точки. В нашата работа всеки се бори със себе си, не с другите.  Изкуството не е писта да се състезаваш с някой другите. По-скоро се състезаваш с вътрешното си Аз.

Рисуването е самотно занимание. Как го разнообразявате?

С музика. Тишината е хубаво нещо, но аз я озвучавам с Бийтълс, Пърпъл и др. Групи. Понеже работя предимно късно вечер и нощем.

Тоест в картините ви присъстват и впечатленията, които една музика може да предизвика у вас – внушения, емоции

За сюжета,  темата, която правя, си подбирам съответната музика. Имам голяма фонотека. А за част от картините във Варна звучеше Фил Колинс. Картините, които показвам тук, не са правени специално, но ги подбрах така, че да ме представят като автор пред публика, която не ме познава. Има фигурални композиции, пейзажи, дамски лица ..

Помагали ви професията на реставратор в рисуването?

Помага ми. Моето ателие се намира в гора. Там е абсолютно тихо. Има невероятни птици, кълвачи и др., които дълго съм наблюдавал. И точно заради това последната си изложба в Плевен нарекох „Птича гора”.



Първата самостоятелна изложба живопис на  Стелиян Атансов може да бъде видяна в Галерия 8 до 20 февруари. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05