Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как да съхраним полезните качества на билките?

От векове когато е болен, българинът пие  билков чай. Събира полезните треви през лятото, суши ги внимателно, съхранява ги правилно и в сезона с намален имунитет има безопасна аптека от природата. Това вижда в семейството си Джени Чернева, дипломиран ботаник от Медицинския университет, асистент в катедра  “Биология ”. Нейните основни научни интереси са в областта на лечебните растения. Още като дете нейната майка ги води заедно със сестра й по поляните, за да научат билките и да знаят при какви случаи какво се използва. Правели го под формата на игра - докато сплитали венец от билки, учели имената и ползите от конкретна билка.

СнимкаМного е важно как се приготвя билката, за да се съхранят полезните й качества, каза за Радио Варна Джени Чернева. Тя е убедена, че когато билката се използва с лечебна цел, коя точно и в какви количества трябва да се приема - изборът за това трябва да е на фитотерапевт. Специалистът ще определи и как да се приготвя. Но е важно да се знае, че при настойки и отвари билката трябва да се вари на водна баня, за да се запазят полезните активни съставки, след което сместа се охлажда и тогава се прецежда. Джени Чернева припомня за научно изследване, което доказва, че най-полезни за човек са билките, които растат на чисти поляни до неговия дом.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детският кът в Морската на Варна се пука по шевовете

Детска глъч и опашки пред атракционите през целия 1 юни в Морската градина. Това видяха Нина Милошевич и фотографът Румен Сарандев.  Дезинфекция след всяка серия на въртележките, работят почти всички атракциони, заведенията са пълни, чакащите по опашките спазват дистанция,не работи само големият надуваем батут. Чуйте още за празника на децата в..

публикувано на 01.06.20 в 17:24

Първи юни в зоопарк Добрич

Центърът за защита на природата и животните в Добрич днес работи напълно безплатно за своите най-малки почитатели – децата. Сутринта за радост на малчуганите свой спектакъл на открито изнесе и Кукленият театър „Дора Габе“, а за да бъде още по-празничен и усмихнат денят на детето всички животни са изключително приветливи и общителни след..

обновено на 01.06.20 в 16:14

Фикционалните ситуации влязоха в живота ни

Зрелостниците днес писаха есе или интерпретативно съчинение по разказа „Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин на последния  въпрос от матурата по български език и литература. Mиналата година отново се падна творба на Елин Пелин - "Косачи". Това са разкази, които са дело на един автор, но са много различни, каза в ефира на..

публикувано на 01.06.20 в 15:45

Продължаваме да мечтаем по детски!

Всяко пораснало дете днес помни с любов предаването "Милион и едно желания". Очаквахме го, пишехме писма, за да видим любимите детски филмчета веднъж или най-много два пъти годишно. Първи юни бе любимият ден на децата от три поколения - на 70-те, 80-те и 90-те години. "Мечето Ръкспин", "Бенджи, Закс и звездният принц", "Семейство Мейзга",..

публикувано на 01.06.20 в 12:50

Защо варненските астрономи се подписаха срещу сателитите на Илон Мъск

От първи юни отваря своите врати за посещения Националната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник” във Варна. Залата ще се пълни само на 30%, съгласно противоепидемичните мерки. Защо варненските астрономи са се включили в подписка срещу сателитите на Илон Мъск и кога ще наблюдаваме частично лунно и слънчево..

публикувано на 01.06.20 в 10:47

Приемът в Общинския детски комплекс започва от 1 юни

Крайният срок за подаване на заявления е 31 август 2020 г. Общинският детски комплекс във Варна обявява прием за учебната 2020/2021 година чрез електронната система odk.is-vn.bg. Записването стартира на 1-ви юни, а крайният срок за подаване на заявления е 31-ви август 2020 г. Всяко дете има право да посещава до две учебни школи в ОДК. За децата,..

публикувано на 31.05.20 в 16:17

Ед Шийрън прави собствена бира в изолацията

Ед Шийрън произвежда собствена бира за приятели и семейството си по време на изолацията. Той приготвя собствената си бира в своето имение в Съфолк. Въпреки че 29-годишният певец и автор на песни е собственик на кръчмата „Bertie Blossoms“ в лондонския „Нотинг Хил“, той е решил да прави собствена бира..

публикувано на 31.05.20 в 13:55