Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как да съхраним полезните качества на билките?

От векове когато е болен, българинът пие  билков чай. Събира полезните треви през лятото, суши ги внимателно, съхранява ги правилно и в сезона с намален имунитет има безопасна аптека от природата. Това вижда в семейството си Джени Чернева, дипломиран ботаник от Медицинския университет, асистент в катедра  “Биология ”. Нейните основни научни интереси са в областта на лечебните растения. Още като дете нейната майка ги води заедно със сестра й по поляните, за да научат билките и да знаят при какви случаи какво се използва. Правели го под формата на игра - докато сплитали венец от билки, учели имената и ползите от конкретна билка.

СнимкаМного е важно как се приготвя билката, за да се съхранят полезните й качества, каза за Радио Варна Джени Чернева. Тя е убедена, че когато билката се използва с лечебна цел, коя точно и в какви количества трябва да се приема - изборът за това трябва да е на фитотерапевт. Специалистът ще определи и как да се приготвя. Но е важно да се знае, че при настойки и отвари билката трябва да се вари на водна баня, за да се запазят полезните активни съставки, след което сместа се охлажда и тогава се прецежда. Джени Чернева припомня за научно изследване, което доказва, че най-полезни за човек са билките, които растат на чисти поляни до неговия дом.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият космически турист ще прави и разходка извън Международната космическа станция

Първият космически турист, пожелал да излезе в открития космос, ще може да прекара около 90-100 минути зад борда на МКС, казаха за РИА Новости в руското представителство на Space Adventures. "Това ще бъде излизане за 90-100-минути, което съответства на приблизително една обиколка около Земята...

публикувано на 04.07.20 в 10:09

50 години Лада - спомен, гордост и любов

Тази събота и неделя над 200 любители на култовата автомобилна марка "Лада" се събират в село Аспарухово на традиционния си събор. Те ще отбележат и 50 години от началото на производството на автомобила. На 19 април 1970 г. от монтажната линия излиза първият ВАЗ-2101 "Жигули" - легендарната "копейка", на Волжския автомобилен..

обновено на 04.07.20 в 09:55
С ръце за село

Доброволци от "Фабрика за идеи" помагат безвъзмездно на българското село

Във всяко българско село има много работа за вършене – да се окоси тревата, да се почистят тротоарите, да се поддържат   градинките, да се измаже оградата и... какво ли още не. В много малко села, обаче, има кой да свърши тази работа. Точно затова младежите от Сдружение „Фабрика за идеи“ създадоха инициативата „С ръце за село“ , за да помогнат..

публикувано на 03.07.20 в 15:00

Юли без пластмаса

Този юли Денят без пластмасови торбички е по-специален – остава точно една година до влизането в сила и у нас на общоевропейските ограничения за някои видове еднократна пластмаса. От българското правителство зависи дали ще  предприеме сериозни мерки, вместо обичайното минимално и формално изпълнение на европейските изисквания. С..

публикувано на 03.07.20 в 11:53

Знаменитости масово се снимат в розови одежди

Знаменитости от цял свят връщат на мода розовия цвят, като масово се снимат с одежди в подобни разцветки, пише в. Сън". За родоначалник на тренда е сочена актрисата Джоди Комър от сериала "Убивайки Ийв", станал популярен през 2020 година. В един от епизодите нейната героиня Виланел се появява в ефектен тоалет от тюл в наситен розов цвят...

публикувано на 03.07.20 в 09:56

Формира се нов хавайски остров, но не правете още резервации

Нещо се образува под Тихия океан на около 30 километра от Хаваите, казват учените. Нов остров се оформя на повече от километър под повърхността на океана, съобщи Американската служба за геоложки проучвания (USGS) в публикация във Фейсбук...

публикувано на 03.07.20 в 09:10
Слонове край р. Окаванго в Ботсвана

Разследват мистериозната смърт на стотици слонове в Африка

Ботсвана разследва „напълно безпрецедентната“ смърт на стотици слонове от май насам. Правителството заяви, че три лаборатории - в Канада, Южна Африка и Зимбабве ще "обработват пробите, взети от мъртвите слонове". През последните два месеца в делтата на Окаванго в Ботсвана бяха забелязани над 350 трупа на слонове. Никой не знае защо..

публикувано на 03.07.20 в 06:13