Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки варненци почетоха паметта на Капитан Петко войвода

5
Снимка: Румен Сарандев

С марша "Напред към подвизи и слава!", изпълнен от представителния духов оркестър на Военноморските сили, започна церемонията по повод 119 години от смъртта на Капитан Петко войвода, която се проведе на гроба на капитана в старите варненски гробища. В поклонението се включиха представители на местната и държавната власт и много членове на тракийското дружество, което носи името на капитана, запасни офицери и сержанти и представители на патриотични дружества.

Сред дошлите да почетат паметта на Капитан Петко войвода бяха и две жени от местната тракийска организация, които споделиха, че макар поводът да е печален, те го чувстват по-скоро като празник. „Не може да си тъжен, когато виждаш какви героични синове има страната ни!”, каза едната от тях, а другата сподели, че винаги на годишнините от рождението и смъртта на войводата членовете на дружеството правят специални сбирки, на които пеят песни за него.

След заупокойната молитва, отслужена от протосингела на Варненската и Великопреславска митрополия отец Димитър, председателят на тракийското дружество "Капитан Петко Войвода" във Варна Румяна Вълчева подчерта:

Капитан Петко е умел воевода, който излиза победител от почти всички сражения.

Румяна Вълчева отново припомни, че Капитан Петко войвода е тясно свързан с Варна, в която се заселва през 1880 година и в която преминават последните 10 години от живота му:

След като се установява във Варна той става опозиция на тогавашния политически режим и е подложен на страшен терор.

Церемонията приключи с едноминутно мълчание в памет на Капитан Петко и всички дали живота си за свободата на отечеството, а членове на патриотичния клуб "Миноносец Дръзки" почетоха паметта на Капитан Петко войвода с почетен залп.

Подробностите чуйте в репортажа:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

От 600 до 1500 лева са цените на пакетите за новогодишна почивка в чужбина

Коледните и новогодишни празници са колкото далеч толкова и близо. Макар и още да се радваме на слънчеви дни и температури над 20 градуса и да виждаме дори хора на плажа, някои наши сънародници отдавна си правят плановете къде ще прекарат празниците. Записвания за почивки в чужбина е имало още от юли и август , каза за Радио Варна..

публикувано на 15.10.24 в 08:50

Представят резултатите от разследването на авиокатастрофата до Граф Игнатиево

Военното министерство ще представи резултатите от разследването на авиокатастрофата до Граф Игнатиево в средата на септември. Двама пилоти загинаха, след като тренировъчен самолет Л-39 се разби преди планираното авиошоу.  Близо месец трябваше на разследващите, за да анализират данните от черната кутия. Тя беше изпратена в Чехия, където..

публикувано на 15.10.24 в 07:43

Започват ремонтните дейности по ул. „Д-р Пискюлиев“

На 15 октомври (вторник) започват  ремонтни дейности на ул. “Д-р Пискюлиев” в участъка между ул. “Георги Бенковски” и бул. “Христо Ботев”. Улицата няма да бъде затваряна за движение на автомобили. Няма да има и промени в графика и маршрутите на линиите от градския транспорт, информират от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“,..

публикувано на 15.10.24 в 06:35

Слънчево време във вторник

Утрото във вторник ни посреща с хладно време, но тихо и почти без вятър. Днес ще преобладава слънчево време, сутринта с условия за ниска облачност или намалена видимост. Следобед ще се появи слаб вятър от южна четвърт, в Дунавската равнина временно до умерен от запад. Максимални температури от 20° до 25°, за Варна около 23°...

публикувано на 15.10.24 в 05:46

Адресите без ток на 15 октомври

На 15.10.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Аксаково - ул. Акация, ул. Георги Петлешев, ул. Добруджа, ул. Здравец, ул. Извор, ул. Орлово гнездо, ул. Слави Дойчев, ул. Тревен, местност Вълчан чешма, електрозахранени от..

публикувано на 15.10.24 в 05:39

В сайта на общината лесно проверяваме къде и кога изхвърляме електроуреди и опаси отпадъци

Община Варна осигури лесен достъп до информация, касаеща възможностите за изхвърляне на различни видове отпадъци от домакинствата. В специален бутон на официалния сайт на общината на адрес  https://varna.bg/bg/2624  се съдържа информация по следните теми: -  График за събиране на едрогабаритни отпадъци по райони .  Едрогабаритни отпадъци с обем до 1,5..

публикувано на 14.10.24 в 18:21

Липсват инженери във ВиК сектора, загубата на вода на места е над 90% заради инфраструктурата

Недостигът на вода и климатичните промени бяха обсъдени в дискусионен панел по време на Годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България, която се провежда в к.к. Албена. Представителите на общините споделиха своите впечатления как се отразява кризата с безводието през изминалото горещо лято върху жителите и ВиК сектора, какво..

публикувано на 14.10.24 в 17:30