Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СБЖ: Промените в Закона зa личните данни са покушение срещу свободата на словото и журналистите

Снежана Тодорова, СБЖ
Снимка: Кирчо Стоичков

"Промените в Закона за личните данни, които касаят работата на журналистите, са покушение върху свободата на словото". Това заяви в обзорното предаване "Позиция" на Радио Варна председателят на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова. Според нея, ако промените бъдат прегласувани след ветото на президента, те ще завържат ръцете на журналистите, а разследващата журналистика ще изчезне.

"Новите критерии създават режим на цензура върху медиите. Всяко изнасяне на нелицеприятна информация за държавната власт и нейни представители или за корупционни практики в икономическата и обществената сфера може да бъде преценено като „накърняване на доброто име” на критикуваните", подчертават от СБЖ.

Снежана Тодорова напомни, че промените се оправдават със синхронизиране на нашето законодателство с Общия регламент на ЕС за защита на личните данни (GDPR), но на практика нямат нищо общо с целите на този регламент.

"Журналистиката работи в интерес на обществото, не на този или онзи управляващ, не в интерес на съответната корпоративна групировка или на този, който дава парите", подчерта председателят на СБЖ:



Един от неговите текстове в Закона за личните данни на практика въвежда задължение за всеки журналист и всяка медия да преценяват допустимостта на съобщените в материалите им лични данни по 10 критерия:

1. естеството на личните данни;
2. влиянието, което разкриването на личните данни или тяхното обществено оповестяване би оказало върху неприкосновеността на личния живот на субекта на данни и неговото добро име;
3. обстоятелствата, при които личните данни са станали известни на администратора(медия/журналист);
4. характера и естеството на изявлението;
5. значението на разкриването на лични данни или общественото им оповестяване за изясняването на въпрос от обществен интерес;
6. отчитане дали става въпрос за лични данни на публична личност, което е в обхвата на контрола по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, или е лице, което поради естеството на своята дейност или ролята му в обществения живот е с по-занижена защита на личната си неприкосновеност, или чиито действия имат влияние върху обществото;
7. отчитане дали засегнатият не е допринесъл с действията си за разкриване на свои лични данни и/или информация за личния си и семеен живот;
8. целта, съдържанието, формата и последиците от изявлението (публикацията);
9. съответствието на изявлението (публикацията) с основните права на гражданите;
10. други обстоятелства, относими към конкретния случай.

Изпълнението на тези критерии ще може да се контролира от Комисията за защита на личните данни, а за нарушения се предвиждат глоби  от десетки милиони левове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

По Ваш сигнал: В лошо състояние е пътят пред блок 7 на ул. "Дубровник"

Огромни локви, дупки, кал, лоша инфраструктура и паркирали автомобили по тротоарите – това е гледката в района на блок 7 на улица „Дубровник“. С този проблем към Радио Варна се обърна Стефани Колева. Майка на дете на година и четири месеца, Стефани трудно излиза от дома си, за да се разходи с него. Никой не обръща внимание на тази улица - колите..

публикувано на 15.10.24 в 11:06

Атанас Запрянов: Самолетът от катастрофата край Граф Игнатиево е бил в изправност

Комисията, която разследва авиокатастрофата при Граф Игнатиево, не откри преки грешки в организационния процес на полета в средата на септември. Това съобщи министърът на отбраната Атанас Запрянов.  Пилотите са били в отлично психическо и здравословно състояние, допълни Запрянов. Не е имало проблем с авиационната техника. Комисията счита, че..

публикувано на 15.10.24 в 09:59

Откриха растения канабис в дома на 71-годишен мъж от балчишко село

Полицията разкри растения канабис в дома на 71-годишен в балчишкото село Царичино.  Операцията е проведена вчера по линия на наркотични вещества от служители на Районното управление на МВР в Балчик.  В имота са установени суха тревна маса с тегло 100 грама, 1 150 грама тревна маса в момент на сушене и множество зелени растения с общо..

публикувано на 15.10.24 в 09:40

От 600 до 1500 лева са цените на пакетите за новогодишна почивка в чужбина

Коледните и новогодишни празници са колкото далеч толкова и близо. Макар и още да се радваме на слънчеви дни и температури над 20 градуса и да виждаме дори хора на плажа, някои наши сънародници отдавна си правят плановете къде ще прекарат празниците. Записвания за почивки в чужбина е имало още от юли и август , каза за Радио Варна..

публикувано на 15.10.24 в 08:50

Представят резултатите от разследването на авиокатастрофата до Граф Игнатиево

Военното министерство ще представи резултатите от разследването на авиокатастрофата до Граф Игнатиево в средата на септември. Двама пилоти загинаха, след като тренировъчен самолет Л-39 се разби преди планираното авиошоу.  Близо месец трябваше на разследващите, за да анализират данните от черната кутия. Тя беше изпратена в Чехия, където..

публикувано на 15.10.24 в 07:43

Започват ремонтните дейности по ул. „Д-р Пискюлиев“

На 15 октомври (вторник) започват  ремонтни дейности на ул. “Д-р Пискюлиев” в участъка между ул. “Георги Бенковски” и бул. “Христо Ботев”. Улицата няма да бъде затваряна за движение на автомобили. Няма да има и промени в графика и маршрутите на линиите от градския транспорт, информират от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“,..

публикувано на 15.10.24 в 06:35

Слънчево време във вторник

Утрото във вторник ни посреща с хладно време, но тихо и почти без вятър. Днес ще преобладава слънчево време, сутринта с условия за ниска облачност или намалена видимост. Следобед ще се появи слаб вятър от южна четвърт, в Дунавската равнина временно до умерен от запад. Максимални температури от 20° до 25°, за Варна около 23°...

публикувано на 15.10.24 в 05:46