Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще вземе ли "Зелена книга" - филмът с българско участие BAFTA?

| обновено на 10.02.19 в 17:17

"Зелена книга" - филмът, който събира Виго Мортенсен, Махершала Али и режисьора Питър Фарели, и в който българският актьор Димитър Маринов впечатлява в изпълнението си на челиста Олег, е един от основните претенденти за наградите БАФТА. Продукцията, която е претендент за най-добър филм и за ОСКАР-ите в края на февруари, вече отнесе "Златен глобус" за  най-добър филм - мюзикъл или комедия, най-добър сценарий - на Ник Валелонга, Брайън Къри и самия Фарели и най-добър актьор в поддържаща роля в лицето на Махершала Али.

Филмът, в който играе българинът разказва за ключов исторически момент от 60-те години на XX век по време на сегрегацията, когато афроамериканец музикант заедно с охранителя си - в ролята Виго Мортенсен, пътуват из американския юг на турне и трябва да се ръководят от пътеводител, известен като "Зелената книга на негро пътешественика". Книгата - списвана години наред от цветнокожия пощальон от Ню Йорк Виктор Грийн, представя местата, в които се приемат цветнокожи пътници. Наръчникът е известен като Библията на цветнокожия пътник.

Основен конкурент на "Зелена книга" е друг исторически филм - за последния британски владетел от динасията на Стюартите, кралица Анна. Това е черната историческа комедия "Фаворитката", в която актрисата Оливия Колман играе ролята на кралица Анна.

В разгара на сезона на наградите, връчвани преди Оскарите, критикуваната за костюмите комедия за свадливата кралица и нейния интригантски двор  се състезава за 12 награди. Колман е номинирана в категорията за главна женска роля за нейното живо, комично пресъздаване на образа на забравената до голяма степен кралица в хита за 18 век на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос.

45-годишната Колман се изправя срещу Глен Клоуз ("Съпругата") и Лейди Гага ("Роди се звезда") – срещу същото мощно дуо, тя ще се изправи и по време на Оскарите на 24 февруари. Във "Фаворитката" също играят Рейчъл Уайс и Ема Стоун, и двете са номинирани за най-добра поддържаща актриса, а Лантимос ще се изправи срещу Алфонсо Куарон („Рома“ ) в категорията за най-добър режисьор.

В категорията за най-добър филм се състезава още и римейка на Брадли Купър на класиката от 1937 г. "Роди се звезда". БАФТА обаче отмени номинацията на режисьора на "Бохемска рапсодия" Брайън Сингър "в светлината на скорошните много сериозни обвинения в сексуални посегателства към непълнолетни. Изпълнението на Рами Малек като покойния фронтмен на „Куин“ Фреди Меркюри - жертва на епидемията от СПИН в дните, когато хомосексуалността е табу в рокендрола, го превърна във фаворит за наградата за най-добър актьор.

За най-добър документален филм е номиниран "Те няма да остареят" на режисьора на "Властелинът на пръстените" Питър Джаксън. В него мълчаливите черно-бели кадри от Първата световна война са превърнати в 3D цветен филм със звук.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35