Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-полека, забави, забави...

Спим бързо, храним се бързо, обичаме бързо, работим бързо и накрая не сме доволни, винаги уморени и сърдити на нещо...И Вие ли сте от тези хора, които все бързат за някъде, все нямат време и все поглеждат часовника? А така Ви се иска да имате поне 4 минути за любима песен, да се вгледате безцелно в нищото, да стигнете до работа без стрес и още много искания, които остават само в мислите. Точно заради това, днешният ден е обявен за Международен ден на бавните обороти, за празник на спокойствието, за да насочи вниманието ни върху необходимостта да се забави темпото на все по-забързания ни начин на живот.

Как, обаче, се постига това? Какво изпускаме, когато бързаме? И изобщо – защо бързаме?  Потърсихме бързи отговори от психолога и психотерапевт Ивелина Кръстева:

- Не искам да започнем с въпроса "Защо бързаме?", защото се съгласих да дам това интервю на много забързани обороти. И е нещо като автошега към мен самата, че ще препоръчвам  на слушателите на радио Варна как да забавят темпото и как да живеят на по-бавни обороти, а самата аз съм на съвсем друг етап и резонанс, който излъчвам.

Това, което ми хрумва като асоциация е dolce far niente, казано на италиански, което означава в общи линии - сладостта или изкуството да не правиш нищо.

Ние българите носим корени, в които са заложени естествени начини да владееш добре темпото. Трудно е да се каже, обаче, как да си забавиш живота, ако в момента си взел сделка, която чакаш от много време или си започнал работа, която също си чакал от много време и сега си казваш: "Има такъв ден, хайде да си забавя оборотите."

Това не може да стане точно така.

Аз по-скоро бих казала следното - нека живота ни да прилича на българско хоро - от бавно чорбаджийско, в което всичко става много бавно и стъпката продънва земята, минава се през бързи ритми, като ръченицата  и други ритми, които са между едното и другото.

Какво губим когато бързаме?

- Най-важното - себе си. Защото човек за какво бърза - като звънне телефона, като закъснява за някъде, като изпуска автобуса... Това са обикновено външни фактори.

Как да забавим темпото?

- Според мен темпото трябва да се забави или да се забърза съобразно от това какво човек е започнал да прави в момента. Ако в момента сме в някакъв етап от живота си, в който сме на по-бързи обороти нека да останем на по-бързи обороти, но това да не бъде прекалено дълго време. След това този период да го сменим с един малко по-забавен темп.

И както казва любимият ми Стефан Вълдобрев в обичаната от всички и станала хит песен "По-полека забави, забави..."






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15