Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече молби за смяна на име разглежда Варненският районен съд

Снимка: Ани Петрова

За поредна година във Варненския районен съд има увеличение на постъпилите молби за промяна на име, съобщи а зам.-председателят му Десислава Жекова, цитирана от БТА.

Тя уточни, че постъпилите молби през 2018 година са 165, като през предходните две години са били съответно 108 и 47. Съдия Жекова коментира, че молбите са за смяна както на собствено, така и на фамилно име. Сред интересните причини за искане за смяна е осмиващо значение на българско име в чужбина, каза тя и даде за пример името Галина, което в Италия означава кокошка.

През отчетния период има леко увеличение на делата за домашно насилие, които през 2018 г. са били 226, като при 57 от тях е имало искане за защита от домашно насилие. Увеличение има и при делата за родителски права при липса на сключен граждански брак.

От съда отчетоха още, че една трета от всички дела в наказателното отделение са за обжалване на актове на КАТ, НАП, Инспекцията по труда, Държавна финансова инспекция и др., което е показател за активността на гражданите и юридическите лица.

С около 1/3 повече са исковете за установяване съществуването на вземане - над 1600 дела. В обратна посока, за поредна година се констатира намаление при групата дела, включваща исковете за установяване на недължимост на парични суми, насочени към доставчиците на битови и телекомуникационни услуги, като основната част са делата срещу доставчика на ел. енергия. 592 са образуваните съдебни производства от този вид, при средно около 1000-1400 през последните 3-4 години.

През миналата година постъпилите нови дела в съда са повече от 25 000, каза председателят му Ерна Якова, като уточни, че на един съдия се падат по около 49 дела на месец, което прави Варненския районен съд един най-натоварените в страната.

Ерна Якова съобщи, че през ноември приключва и вторият й мандат като председател на институцията, след което тя ще остане съдия по наказателни дела и за поста и ще бъде обявен конкурс. В прикачения файл чуйте какво каза тя пред Даниела Стойнова:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Максимално съкращават сроковете за финансово подпомагане на пострадалите от пожарите

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства, министерството на финансите разработва методиката за това. Земеделски стопани и обикновени хора, ще получат компенсация за унищожени площи и погинали животни. Министерството на отбраната ще до оборудва още хеликоптери с необходими съоръжения за гасене на пожари, а в перспектива е възможно да се..

публикувано на 19.07.24 в 18:19

Седмица на италианската култура в Балчик

На 21 юли в 18:00 ч. за седма поредна година в „Каменна зала“ на Държавен културен институт „Двореца“ Балчик ще бъде дадено началото на Седмицата на италианската култура с откриване на изложбата "Операта – културно наследство на човечеството" – колекция от творби живопис на редица известни италиански майстори, участвали в проекта за включване на..

публикувано на 19.07.24 в 18:10

Dire Straits, Gypsy Kings и Stereo MC's идват през август във Варна

"Varna Breeze by ЕXIT" ще се проведе в дните от 14 до 18 август. Световноизвестните групи Dire Straits, Chambao, Gipsy Kings и Stereo MC’s са част от изпълнителите в четиридневния форум. Събитието ще е безплатно за всички посетители на 15 август, когато градът отбелязва своя празник. Това обявиха кметът на Варна Благомир Коцев и ексклузивният..

публикувано на 19.07.24 в 17:25

Три дни пожар в бившето строително сметище край Балчик се възобновява

Огънят тръгва от сряда вечерта в района, източно от претоварната станция за битови отпадъци. За това време огнеборци от Балчик и Албена, общинска и фирмена техника успяват да овладеят пламъците, но днес около 14.00 часа огънят набира нова сила.  Ако вятърът промени посоката си от брега към морето, е възможно да бъдат засегнати вилните зони . Това..

публикувано на 19.07.24 в 17:22

ВиК-Варна с информация за асфалтирането на улици на Траката

Продължават дейностите по изграждане на битова канализация в местност Траката. Към момента е завършено възстановяването на настилката на улици ул. „25-та“, ул. „26-та“ и ул. „28-ма“. След пълното приключване на работата по европейския проект на улици „25-та“ и „26-та“ пътните участъци ще бъдат възстановени в първоначален вид. Възстановени ще бъдат и..

публикувано на 19.07.24 в 16:59
Снимката е илюстративна

Затварят част от улицата към Морска гара за шест часа в неделя

Част ул. „Вълноломна“ - от кръстовището с бул. „Приморски“ до паркинга на пристанищната зона, ще бъде затворена за движение на автомобили в неделя - 21 юли, от 17:30 ч. до 24:00 ч. Причината е провеждане на музикален концерт на Южния плаж. Водачите на МПС, посещаващи търговските обекти на свободната пристанищна зона и в сградата на Морска гара, могат..

публикувано на 19.07.24 в 16:57

Иновативно мислим, развиваме ценни качества и вървим уверено към бъдещето!

Основно училище „Черноризец Храбър“ – гр. Варна е посветено на усъвършенстването на образователните практики, за да отговори на изискванията на 21 век. "Развиване на дигиталната компетентност за образованието на 21 век" звучи модерно, изпълнено с ентусиазъм и неочакваност. Десет учители от нашият екип се включиха в..

обновено на 19.07.24 в 16:31