Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненецът Тодор Димитров спечели "супер купата" в подводната фотография

Десет години Тодор Димитров се занимава с фотография. Има художествено образование и обича гмуркането. Това го насочва към подводната фотография. Постоянно участва в различни конкурси, докато в началото на 2019-а негова снимка е класирана на първо място в категория COMPACT на един от най-престижните международни конкурси по подводна фотография, който се провежда в САЩ–„Our World Underwater“ („Нашия подводен свят“). Определят го като супер купата на конкурсите за подводна фотография.

Снимка

- Как се запалихте по фотографията?

- Моята история с подводната фотография започна малко по-отрано; тренирал съм плуване 6 години и съм ходил на уроци по рисуване, след това завърших художествена гимназия, а по-късно - и графичен дизайн. През цялото това време не спирах да практикувам моето хоби - гмуркането. След това съчетах двете неща, защото единственият начин да покажа на хората това, което виждах под водата, беше фотографията. Преди около 10 години се сдобих с първия компактен фотоапарат с подводен бокс и започнах да снимам. Интересното е, че в първите 2 години нямах нито един успешен кадър. Но понеже съм зодия Телец на инат продължих. И малко по малко стигнах и до тази награда. Конкурсът, смятан за най-престижния в подводната фотография, се проведе в САЩ, победителите бяха обявени миналия уикенд в Чикаго. В този конкурс участват огромен брой фотографи от цял свят с хиляди снимки. И една моя снимка спечели първото място в една от 5-те категория. Снимка на една най-обикновена водна змия, но заснета по необикновен начин.

Снимка

- Предполагам подводната фотография е много по-различна от тази, в която снимаш неподвижен обект на сушата?

- Снимането под вода е доста екстремен начин за снимане и доста рисков също. А е и скъпо хоби. Много хора се захващат с това и се отказват. Изключително трудно е да се направи успешен кадър. Ако един професионален фотограф за първи път вземе в ръце  подводен фотоапарат и се гмурне, той няма да направи успешен кадър, за разлика от добър гмуркач, който за първи път снима с фотоапарат. Защото се търси опита и знанията за местата за снимане и видовете подводни обитатели. Нещата са комплексни, сложно е, човек трябва да се въоръжи с голямо търпение, за да постигне резултат.

- Къде сте снимал? Кои са любимите Ви места за подводни снимки?

- Аз лично съм снимал по цялото Българско Черноморие и в Егейско море - Халкидики, Тасос и Гьокчеада. И двете морета ги слагам на едно място. Егейско не бих казал, че е по-красиво, но е по-подходящо за снимане - водата е по-бистра. В Черно море водата не е бистра, но пък в малкото дни, когато не цъфти планктонът и може да се снима, под водата е приказка. Особено в дивите, запазени, небетонирани местенца. Срещат се все по-рядко, но все още има такива. Там гъмжи от живот, там е толкова чисто - няма бутилки, няма торбички, няма пластмасови чашки.

- Не ги издавайте къде са... Не се ли чувствате самотно под водата? И колко най-дълго сте чакал за един кадър?

- Първо трябва да кажа, че, когато сме във водната среда, ние сме гости там и трябва да се отнасяме с уважение. Тогава тя ни се отблагодарява, на нас ни е интересно и успяваме да заснемем това, което търсим. Естествено, че не ми е самотно. Всички са гледали филма "Аватар". Мога да сравня усещането с този филм - все едно си в един друг свят, в друго измерение. За щастие в Черно море средата е приятелска, не ни дебнат опасности и всеки може да се гмурка и да снима. Моето най-дълго гмуркане - с плуване и снимане, е 8 часа. Аз винаги нося един буй със себе си, на който си закачам вода и храна, излизам на някой див плаж, почивам и после продължавам. Аз практикувам така наречения "freediving" - гмуркам се само с шнорхел, маска, неопрен и едни дълги около метър и половина плавници, не нося водолазно оборудване, влизам със задържане на дъха. Оставам под водата до 2 минути. Но не това е важно. Важното е да знаеш вида, който ще снимаш, да имаш опит с него, да знаеш мястото, където ще го намериш, и да подходиш правилно към дадената рибка или - в моя случай - змия, и ще имаш резултат.


Целия разговор с Тодор Димитров можете да чуете в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00