Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Логопеди: Общувайте повече с децата!



Трима специалисти от Дневния център „Карин дом” във Варна са част от втората инициатива „Логопед с добро сърце”. Кампанията е по повод Европейския ден на логопедичната терапия и професионален празник на логопедите - 6 март. Тя е полезна за всички деца, които имат необходимост от професионална помощ за езиково-говорното си развитие, както и за промяна в комуникативните умения и за добър изказ. Консултациите са безплатни. Продължават до 10 март и в сайта kauza.logopedia.bg могат да бъдат намерени координатите на доброволците от Варна. Анета Морфова и Светлана Ангелова от Карин дом са доброволци в инициатива „Логопед с добро сърце”.

Снимка-  Навреме ли родителите обръщат внимание на говорните проблеми на децата си?

-  Обикновено родителите се обръщат към нас, когато детето стане на около 3-годишна възраст и все още не говори. Но напоследък вече ни търсят и по-рано. Хубаво е, че и педиатрите вече започнаха да ги насочват за консултация.  И всъщност, когато отидем на консултация за това, че детето все още не говори, много често установяваме и, че то има проблеми с храненето. И нашата работа започва още от там - започваме да работим за хранене, за пиене, за подобряване на комуникативните умения и след това вече за говорене.

-  Кои са най-често срещаните проблеми при малките деца, с които от родителите се обръщат към вас?

-  Най-често  за това, че децата им все още не говорят, или че не разбират какво им казват или че не реагират на името си,  че не общуват с другите деца... Това са първите сигнали, които родителят усеща.  Тогава, той търси помощ. За съжаление най-често първо се обръщат зая  информация в интернет. Всъщност ние искаме да провокираме именно това - когато имат такива нужди, да потърсят специалист, за да можетой да им окаже подкрепа и всичко да е в полза на детето.

-  Тоест, когато се забележат подобни симптоми, да не се изчаква и да се търси информация в интернет, а веднага да се направи консултация със специалист?

-  Специалистът може да прецени от какво се нуждае детето и съответно да даде насоки на родителя – дали да търси професионална помощ или какво може да направи у дома.

Светлана Ангелова























-  Работите ли и с родителите? Защото, за да се стигне, може би, до подобен проблем, вината не е само на средата, примерно?

-  Да. Работим най-вече с родителите. И в център „Карин дом” и в услугата „Ранна интервенция” работата е насочена предимно към родителя, защото децата имитират своите родители и те по-скоро се учат, гледайки какво правят техните родители, а не е най-важно да чуят какво точно им казват.  Аз много често давам пример с една майка. Когато отидохме на домашна визита, у тях имаше много играчки, но детето не играеше с тях. То всъщност само вадеше играчки от един шкаф и ги носеше в мивката, и след това пак ги слагаше в шкафа. Всъщност, когато попитах мама: тя играе ли със своето дете, тя ми обясни, че няма време много да играят, защото по цял ден чисти и готви. Всъщност детето имитираше майка си и, когато тя започна да играе с него целенасочено, да обяснява названията на предметите, тогава и детето се научи, че тези петна около него са някакви предмети, които си имат наименования и започна да ги назовава. Дори скоро ги видях - детето вече е в трети клас, знае 3 езика и се развива много добре.

-  Значи нищо на изпуснато и въпросът е да се реагира навреме.

-  Навреме да се започне подкрепата на децата и на родителите, защото работата ни винаги в тандем с родителя, за да може той да подкрепя детето си и в семейната обстановка, а не само тук по време на терапевтичната работа с логопеда.

- Независимо, че предварително е било записването, предполагам не връщате хора, които ви потърсят за помощ?

-  Винаги ще отделим време за родителите, които имат нужда. Те могат да ни потърсят за консултации дори и след като изтече тази седмица на безплатни консултации. 

-  Консултациите се провеждат в „Карин дом” по време на тази кампания?

- Да, в центъра „Карин дом” организираме всички консултации. До този момент са ни потърсили повече от 20 родители.

- Броят на родителите, които са ви потърсили, предполагам, е по-голям отколкото обикновено?

-  Родителите, които не потърсиха за този макар и кратък период, са много повече отколкото, да кажем, последната половин година. Това е хубаво - че те откриват нуждата именно чрез такива кампании, такива каузи и се престрашават да потърсят нашата помощ и съдействие.

- Какво бихте посъветвали родителите?

-  Да общуват повече с децата си, да общуват така, че детето да разбира, че речта е насочена към него. Да осъществяват също очен контакт с детето си, защото повечето родители си мислят, че, ако просто си говорят помежду си или телевизорът е пуснат, че това пак е говорене на детето. Но е важно общуването - детето да отвръща на родителя. Тук говоря още за бебешката възраст, когато детето започне да гука. А когато след това то започне да произнася целенасочено думи, родителят трябва да добавя нови думи, да съставя изречения, да обогатява речника на детето с думи, с действия, с определения. Важното е също родителят винаги да бъде позитивен и да стимулира детето, тоест то да се чувства успяло.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30