Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици помагат на ЦЕРН за експеримента CMS

Международен майсторски клас на ЦЕРН се провежда в Народната астрономическа обсерватория с планетариум „Николай Коперник” във Варна.

30 ученици от Варна, Русе, Шумен, Силистра и Бургас, одобрени чрез щателна селекция, извършват измервания по данни на експеримента CMS. Те изслушаха и уводни лекции по теория на елементарните частици, а резултатите ще бъдат обсъдени на финала чрез видеоконферентна връзка с учени от ЦЕРН.

Даниела Стойнова разговаря с десетокласника от Силистра Едис Сюлейман за ЦЕРН и за мечтата му да работи като учен:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявиха дарителска кампания в помощ на пострадалите от пожарите в община Болярово

Община Болярово обяви дарителска сметка за пострадалите от пожарите в последните дни.  „Отправяме молба за съпричастност към всички които могат да помогнат", каза кметът на пострадалата от огнената стихия община. Той благодари на всички, които помагат на терен и на всички, които помагат с хранителни продукти и вода.  Поклон пред вас,..

публикувано на 19.07.24 в 14:13

МОН публикува второто класиране след седми клас

Министерството на образованието и науката публикува второто класиране от приема за гимназии след 7. клас, съобщиха от пресцентъра на Министерството Проверката става в системата https://infopriem.mon.bg/ с входящ номер и идентификационен код. Срокът за записване на класираните ученици в училищата e 22 - 24 юли 2024 г. 

публикувано на 19.07.24 в 13:49

Авиокомпания предупреждава пътниците да са на летището три часа по-рано заради срива в IT мрежата

Авиопревозвачът Wizz Air предупреждава клиентите си да отидат на летището поне 3 часа преди полета си днес заради технически проблем и прекъсването на глобалната IT система. По време на прекъсването се предлага безплатно чекиране на летището.  От компанията посочват, че очакват потенциални смущения. Подобно на всички авиокомпании днес, Wizz Air е..

публикувано на 19.07.24 в 13:32

Заради високите температури спират камионите във Варненско днес

От 13 ч. до 21 ч. днес поради очакваните високи температури над 35 градуса, ще бъде ограничено движението на камиони над 20 т по пътни участъци на територията на областите Варна, Разград, Шумен и Силистра, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".  В областите Шумен и Варна временно ще бъде ограничено движението в отсечка от АМ..

публикувано на 19.07.24 в 12:23

В Дропла затварят пътища: На село не ни смятат за хора! Искаме вода!

Една седмица безводие се канят да "честват" жителите на балчишкото село Дропла на 20 юли. Възрастните хора в селото не помнят за такъв дълъг период да е липсвала питейната течност в селото. От миналия четвъртък село Сенокос също е без вода. Там и в село Дропла в ниските части снощи започна да се появява водата, но днес отново намалява, песимист е..

публикувано на 19.07.24 в 12:15

Поставят пътни ограничители на опасен участък по пътя за кв. „Виница“

Днес бяха поставени пътни ограничители, тип делинеатори, на опасен участък на бул. "Осми приморски полк" по пътя за кв. „Виница“. На място, за да проследи работния процес, присъства заместник-кметът по сигурността и обществения ред Илия Коев, съобщава общинският пресцентър.  До края на деня трябва да бъдат поставени общо 480 фосфоресцентни..

публикувано на 19.07.24 в 12:12

Президентът ще връчи втория мандат в понеделник

На 22 юли, понеделник, от 11 часа на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание – тази на „Продължаваме Промяната-Демократична България“.  Припомняме, че ПП-ДБ обявиха, че са готови да върнат..

публикувано на 19.07.24 в 10:57