Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варненци правят първата опитна мидена рифова ферма в света

| обновено на 12.03.19 в 09:16

Първата опитна рифова мидена ферма в света ще бъде факт край българското крайбрежие на Черно море до три години. Тя ще струва около 10 млн. евро, а зад идеята стои екипът на Sea Harmony - варненската компания, която преди няколко години разработи и патентова иновативен проект за изкуствени вертикални мидени рифове. За идеята си те спечелиха редица международни отличия за зелени идеи и не само.

Преди по-малко от две години те спечелиха първа награда в раздела за устойчиво производство на храна на международния конкурс Climate LaunchPad 2017 - най-голямото международно състезание за зелени бизнес идеи и иновации, насочен към по-зелено и чисто бъдеще. Същата година те бяха и българският финалист в надпреварата за част от наградния фонд от 1 млн долара в конкурса за социално значими идеи на глобалната инициатива Chivas Venture.

За разлика от съществуващите мидени ферми, които са разположени по повърхността на морската вода, тяхната разработка дава възможност за закрепване на рифовете по морското дъно, извън заливите и е далеч по-малко зависима от вълните. На практика, техните рифове са като подводна къща, която бързо се заселва с миди, скариди и риби, които филтрират водата, а осигуряват и добър добив от ракообразни.

Разработката за мидените рифове, които са с размерите на основите на една средно голяма стая и височина от 13- 14 метра е на Арман Саркисян. Идеята за тях е от близо 30 години, но едва от около 10, тя е превърната и в бизнес.

Освен опитната мидена ферма в Черно море, от Sea Harmony ще инсталираt и мидени рифове в още четири европейски морета.

Повече за бизнес и екологичните предизвикателства на Sea Harmony, както и за намеренията на компанията може да чуете от Арман Саркисян и Атанас Димитров в звуковия файл:



Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на Бяла: На "Прокурорския плаж" се прави брегоукрепване

Снимки на тежкотоварен автомобил до брега на морето на плажа в Бяла изпратиха в редакцията ни слушатели с въпроса какво се случва? Кметът на община Бяла Пеньо Ненов отговори за Радио Варна, че това е „чисто брегоукрепване”. Става въпрос на южния плаж на Бяла, от водната пързалка до плаж „Шами”, мястото е популярно сред местните като..

публикувано на 19.04.21 в 13:57

Стадион "Варна" ще бъде завършен през 2022 година?

Очак ваме стадион „Варна“ да бъде завършен през 2022 година. Представен бе планът за 2021  година, в който се предвижда още тази година да бъде изградена официалната трибуна и по часовниковата стрелка да започне да се затваря обръчът около стадиона.   Това коментира Бранимир Балачев, зам.-председател на Общински съвет – Варна. Балачев..

обновено на 19.04.21 в 13:52

Мая Димитрова, депутат от БСП: Хоризонтът на новото НС е непридвидим

Хоризонтът на съществуване на новото Народно събрание на България е непредвидим. Мнозинството, което се постигна по някои от вече гласуваните решения, не е постоянно и това се доказа с отхвърлянето на Мораториума за продажба на общински болници, внесен от коалицията „БСП за България“. Това заяви депутатът от 45-то Народно събрание от ПП БСП Мая..

публикувано на 19.04.21 в 13:43
община Аврен

Срещи за обществения транспорт с жители на 8 населени места в Аврен започват от днес

Общественият транспорт по автолиниите от авренските села Садово и Круша до Варна и обратно е под въпрос. Според превозвача липсват желаещи да го ползват, което създава риск тези линии да бъдат преустановени. Това е и причина от днес да започнат поредица от срещи с местните жители, превозвача и общинската администрация, за да се вземе..

обновено на 19.04.21 в 13:25

Над 45 000 лалета оцветиха Морската градина на Варна

Броени дни преди големия християнски празник Цветница Морската градина на Варна грейна в различните багри на над 45 000 стръка лалета от 50 сорта. Зацветяването бе проведено през октомври миналата година, а през месец май предстои ново лятно зацветяване - с над 200 000 броя различни видове растения, съобщи Стоян Аргиров, управител на общинското..

публикувано на 19.04.21 в 13:22

Във Варна записват за безплатни профилактични прегледи

Започна записване за седем здравни програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве при спазване на всички противоепидемиологични мерки, съобщават от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. Програма “Скрининг на заболяванията на белия дроб”  е свързана с ранната диагностика на белодробни заболявания. Чрез нея ще бъдат проследявани и..

обновено на 19.04.21 в 13:07
Емилиян Гебрев

Взривът в склад за боеприпаси в Чехия е бил планиран да избухне в България

Чешката полиция съобщи, че експлозията във Врбетице през 2014 г. не е трябвало да стане на чешка територия, а на българска. Това съобщава „Дойче Веле“ заедно с информация на чешките власти, че руските разузнавачи Александър Мишкин и Анатолий Чепига са участвали във взрива. Експлозията на боеприпаси в склад във Врбетице през октомври 2014 г., за която..

публикувано на 19.04.21 в 12:59