Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Илиев: Цензурата в интернет може да бъде и полезна

Иво Илиев
Снимка: Фейсбук

Заплашена ли е свободата на свободното изразяване и до колко свободното изразяване наистина се използва по предназначение?

Задаваме тези въпроси, защото тази седмица беше Световният ден срещу цензурата в интернет. Той се отбелязва от 2008 година по предложение на неправителствените организации "Репортери без граници" и "Амнести интърнешънъл".

Как се пренасочва вниманието в социалните мрежи? От кого? На тези въпроси Мартин Николов потърси отговори от Иво Илиев - блогър, маркетинг консултант, управител съм на 3 digital marketing агенции.

Работи в сферата на онлайн маркетинга, интернет рекламата и комуникациите вече 15 години.:

-  Защо е задължителна и защо е важна свободата в интернет?

-  Защото при всички положения ние имаме какво да кажем и можем да го направим почти безплатно, много бързо и много масово чрез технологията, която интернет средата ни дава. Освен това възможността да го кажем ни позволява да създадем широки дискусии, да се видят всички гледни точки.

-  Не се ли прескача, обаче, една тънка граница, в която моето мнение е меродавно и всеки, който не мисли като мен, е враг?

-  Да, това интересен казус, защото действително се случва. Всичко зависи от нагласите на този, който задава темата.  Сега, в една епоха на инфлуенсъри, микролидери на мнение и популярни интернет личности, всъщност те имат властта да контролират и да влияят на общественото мнение. Те могат да използват това като щит, но и като оръжие. Тоест, ако нещо не им допадне, да го филтрират, да го изключат или да разпространят теми, които ги вълнуват самите тях. Вече се създават и фалшиви новини и борбата с тях е доста голяма.

-  Защо хора, политически организации и други, се опитват да налагат цензура, при положение, че хората сами се самоизяждат?

-  Може би, повечето се опитват да налагат цензура, защото не са намерили други подходи. Аз смятам, че в момента има едно насочване на вниманието и насочване на влиянието върху определени теми, за да могат други теми да излязат от фокус. И в тази дигитална среда това става лесно. Лидерите в политиката и в други прослойки на обществото, също биха могли да се възползват от това като насочат вниманието към някои теми, които са по-удобни, а не тези, които трябва да бъдат на фокус, всъщност.

-  Това ме навежда на мисълта, че по-важна е автоцензурата, отколкото цензурата?

-  Може би  да. Ние наричаме тази среда „ерата на вниманието”, но тя не е само свързана с вниманието, а и с това специфично влияние над масите. За да се избегнат фалшивите новини и фалшивото насочване на вниманието, вече усилията на големите играчи в дигиталните медии е насочено към това, чрез изкуствен интелект да бъде наложена необходимата цензура, за да се избегне подвеждането на масите.

-  Тоест, цензурата не може да е само с отрицателен знак. Това, което казахте говори, че цензурата е положителна също.

-  Да, в тази ситуация е положителна, защото всеки от нас е виждал как излизат анонси, свързани с някоя популярна личност, която за тази година е „починала” за пети път. След няколко часа се разбира, че това е поредната фалшива новина. Ограничаването на тези фалшиви новини е важно, защото това, което дадох като пример, е най-безобидния такъв . Фалшивите новини могат да са свързани с много сериозни икономически , политически и какви ли не измами. Тази цензура е необходима, за да бъдат спасени от излъгване една голяма маса от хора и да не загубят доверието си към дигиталния канал, който използват. В днешно време ние много често казваме „знаеш ли какво прочетох във Фейсбук” или „знаеш ли какво видях в социалната мрежа”, все едно това е източникът на информация, а всъщност там е само споделената информация, която някой друг е написал. Ние консумираме информацията по различен начин и именно заради това консумиране на информацията по този начин, цензурата с цел избягване на масови измами е важна.

-  Защо Фейсбук трие профили и то на хора, които споделят реална, истинска информация, а не разчитат на фалшиви новини?

-  Фейсбук също имат проблеми с разпознаването на профилите и на информацията от тях, тъй като при фейсбук вече има такава среда, която е изключително динамична. Генерира се огромно количество съдържание и Фейсбук разчита на изкуствен интелект за тези филтри, което води до проблеми или до това, да се изтрие профил, който не трябва да бъде изтрит. Много често причината е свързана със сигнали от други потребители в социалната мрежа.

-  Защо много хора публикуват вярна информация под фалшиви профили?

-  Смятам, че страх е най-краткият отговор. Огромно количество от потребителите на социалните медии имат фалшиви профили. От една страна, за да са сигурни, че имат резервен вариант ако се случи нещо с техния профил. От друга страна, за да могат да си помогнат в създаването и разпространението на информация.

-  Как да се предпазим от цензура?

-  Според мен потребителят трябва да е много добре информиран за това доколко са достоверни източниците му. Да знаят какви са възможностите за цензурата, защо те са такива и защо това е необходимост. Защото от гледна точка на фалшиви новини, на фалшиви профили, тя много често е спасителният елемент. Но от гледна точка на това да се насочва вниманието към нещо удобно или нещо, което е измамно, това вече би било проблем. За да може един потребител да се спаси от проблемите на цензурата, той трябва да е добре информиран, добре осъзнат, действително да е потребител, а не просто консуматор.

Чуйте още в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30