Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Илиев: Цензурата в интернет може да бъде и полезна

Иво Илиев
Снимка: Фейсбук

Заплашена ли е свободата на свободното изразяване и до колко свободното изразяване наистина се използва по предназначение?

Задаваме тези въпроси, защото тази седмица беше Световният ден срещу цензурата в интернет. Той се отбелязва от 2008 година по предложение на неправителствените организации "Репортери без граници" и "Амнести интърнешънъл".

Как се пренасочва вниманието в социалните мрежи? От кого? На тези въпроси Мартин Николов потърси отговори от Иво Илиев - блогър, маркетинг консултант, управител съм на 3 digital marketing агенции.

Работи в сферата на онлайн маркетинга, интернет рекламата и комуникациите вече 15 години.:

-  Защо е задължителна и защо е важна свободата в интернет?

-  Защото при всички положения ние имаме какво да кажем и можем да го направим почти безплатно, много бързо и много масово чрез технологията, която интернет средата ни дава. Освен това възможността да го кажем ни позволява да създадем широки дискусии, да се видят всички гледни точки.

-  Не се ли прескача, обаче, една тънка граница, в която моето мнение е меродавно и всеки, който не мисли като мен, е враг?

-  Да, това интересен казус, защото действително се случва. Всичко зависи от нагласите на този, който задава темата.  Сега, в една епоха на инфлуенсъри, микролидери на мнение и популярни интернет личности, всъщност те имат властта да контролират и да влияят на общественото мнение. Те могат да използват това като щит, но и като оръжие. Тоест, ако нещо не им допадне, да го филтрират, да го изключат или да разпространят теми, които ги вълнуват самите тях. Вече се създават и фалшиви новини и борбата с тях е доста голяма.

-  Защо хора, политически организации и други, се опитват да налагат цензура, при положение, че хората сами се самоизяждат?

-  Може би, повечето се опитват да налагат цензура, защото не са намерили други подходи. Аз смятам, че в момента има едно насочване на вниманието и насочване на влиянието върху определени теми, за да могат други теми да излязат от фокус. И в тази дигитална среда това става лесно. Лидерите в политиката и в други прослойки на обществото, също биха могли да се възползват от това като насочат вниманието към някои теми, които са по-удобни, а не тези, които трябва да бъдат на фокус, всъщност.

-  Това ме навежда на мисълта, че по-важна е автоцензурата, отколкото цензурата?

-  Може би  да. Ние наричаме тази среда „ерата на вниманието”, но тя не е само свързана с вниманието, а и с това специфично влияние над масите. За да се избегнат фалшивите новини и фалшивото насочване на вниманието, вече усилията на големите играчи в дигиталните медии е насочено към това, чрез изкуствен интелект да бъде наложена необходимата цензура, за да се избегне подвеждането на масите.

-  Тоест, цензурата не може да е само с отрицателен знак. Това, което казахте говори, че цензурата е положителна също.

-  Да, в тази ситуация е положителна, защото всеки от нас е виждал как излизат анонси, свързани с някоя популярна личност, която за тази година е „починала” за пети път. След няколко часа се разбира, че това е поредната фалшива новина. Ограничаването на тези фалшиви новини е важно, защото това, което дадох като пример, е най-безобидния такъв . Фалшивите новини могат да са свързани с много сериозни икономически , политически и какви ли не измами. Тази цензура е необходима, за да бъдат спасени от излъгване една голяма маса от хора и да не загубят доверието си към дигиталния канал, който използват. В днешно време ние много често казваме „знаеш ли какво прочетох във Фейсбук” или „знаеш ли какво видях в социалната мрежа”, все едно това е източникът на информация, а всъщност там е само споделената информация, която някой друг е написал. Ние консумираме информацията по различен начин и именно заради това консумиране на информацията по този начин, цензурата с цел избягване на масови измами е важна.

-  Защо Фейсбук трие профили и то на хора, които споделят реална, истинска информация, а не разчитат на фалшиви новини?

-  Фейсбук също имат проблеми с разпознаването на профилите и на информацията от тях, тъй като при фейсбук вече има такава среда, която е изключително динамична. Генерира се огромно количество съдържание и Фейсбук разчита на изкуствен интелект за тези филтри, което води до проблеми или до това, да се изтрие профил, който не трябва да бъде изтрит. Много често причината е свързана със сигнали от други потребители в социалната мрежа.

-  Защо много хора публикуват вярна информация под фалшиви профили?

-  Смятам, че страх е най-краткият отговор. Огромно количество от потребителите на социалните медии имат фалшиви профили. От една страна, за да са сигурни, че имат резервен вариант ако се случи нещо с техния профил. От друга страна, за да могат да си помогнат в създаването и разпространението на информация.

-  Как да се предпазим от цензура?

-  Според мен потребителят трябва да е много добре информиран за това доколко са достоверни източниците му. Да знаят какви са възможностите за цензурата, защо те са такива и защо това е необходимост. Защото от гледна точка на фалшиви новини, на фалшиви профили, тя много често е спасителният елемент. Но от гледна точка на това да се насочва вниманието към нещо удобно или нещо, което е измамно, това вече би било проблем. За да може един потребител да се спаси от проблемите на цензурата, той трябва да е добре информиран, добре осъзнат, действително да е потребител, а не просто консуматор.

Чуйте още в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 27.05.24 в 09:10

Мариана Хил: Родният език е това, което те прави такъв какъвто си

Българският език има уникалната възможност да бъде много многопластов. Винаги може да предаде нещо, което е заимствано отвън. Това заяви в интервю за БГНЕС Мариана Хил. Мариана Хил е един от най-известните преводачи в България. От телевизионния екран често звучи гласа й – от традиционния..

публикувано на 24.05.24 в 16:25

Axel Julius (SCANNER): Има хора, които винаги ще чакат някой да им каже как да живеят

Интервю с Axel Julius (SCANNER) SCANNER издават дебюта си „Hypertrace” през 1988 година. За съжаление различни неизбежни проблеми се оказват препъни камък бандата да получи заслуженото признание. Единствено волята на Axel Julius успява да задържи групата на повърхността вече близо 40 години. На 6 юни SCANNER ще направят първи хедлайнърски концерт..

публикувано на 24.05.24 в 15:25

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 24.05.24 в 15:00

Млади учители от Хуманитарната гимназия във Варна: Работата с деца е предизвикателство и дар

121 блока ще се включат в празничното шествие за 24 май тази година във Варна. Сред тях са учениците от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски".  1 288 деца учат в гимназията.  "Усещам този празник като най-светлия, най-българския празник", подчерта директорът Емил Груев.  Даниела Стойнова ни среща с младите учители..

публикувано на 23.05.24 в 15:10

Диригентът Валентина Георгиева: Много важно е да продължаваме да палим децата

Целият творчески сезон на смесен хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име, от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са..

публикувано на 23.05.24 в 08:05

Младият пианист Жельо Тодоров: Когато седна пред пианото, забравям за всичко

Ученикът от Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна, Жельо Тодоров,  спечели първо място на международен конкурс по пиано в Орбетело, Италия.  Единайсетокласникът завоюва най-високия резултат както в своята категория, така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  В конкурса той се представи с произведения на Ференц Лист - Мефисто валс..

публикувано на 22.05.24 в 08:00